Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Хасковски минерални бани: възстановяване след ковид, нервни болести и диабет

Хасковски минерални бани е курортно селище, което се намира на 18 км от гр. Хасково

Паркът в Хасковски минерални бани

Разположено е на 280 метра надморска височина по склоновете на Източните Родопи, в село Минерални бани. Курортът е световно известен заради лечението на болестта на Бюргер (системно съдово заболяване с неясни причини, от което са засегнати предимно млади мъже, пушачи). Това специфично заболяване, което може да завърши с гангрена и ампутация на крайниците, се лекува успешно само на пет места в света. Едно от тях се нарича Хасковски минерални бани.

Няма нужда от непрекъснати доказателства каква сила има минералната вода в България. Повечето от нас приемат минералните лечебни извори за даденост, за нещо което е на една ръка разстояние от нас, независимо в коя част на България се намираме. Затова признанието за ненадминатите им лечебни свойства по-често идва от чужбина. И Хасковските минерални бани съвсем не са изключение.

Водата в Хасковските минерални бани е лековита и всеки, който иска да се възползва от целебните ѝ свойства може сам да се увери в това. Курортът не е включен в клиничните пътеки за физикална терапия и рехабилитация, но цените в хотелчетата и къщите за гости наоколо са сравнително приемливи.

Така например, в специализирана болница за рехабилитация „Айлин“ пакет от медицински услуги – лекарски преглед, до 3 броя процедури, спане и храна струва на ден 70 лева.

В областта на Хасковски минерални бани има 15 хидротермални извора, чиято температура варира от 54°С до 56 °С. Климатът е приятен, със средиземноморско влияние – мека зима, топло лято и продължителна есен, което прави възможно целогодишното балнеолечение. Наоколо няма големи големи промишлени предприятия, които да замърсяват околната среда и въздухът е чист и свеж. Естествената красота на курорта се допълва от красивите гори наоколо. На територията на комплекса има профилактични терени и пътеки за дозирано теренно лечение, разположени в живописните околности на Хасковските минерални бани.

Особености на водата в Хасковските минерални бани

Лечебните качества на водата са върнали здравето на много хора. Баните се препоръчват като изход от болести най-вече в областта на опорно-двигателната и периферната нервна система, както и при гинекологични заболявания.

Водата е хипертермална, с температура 57 °С и уникална по своя химичен състав и лечебни свойства. Тя блика от 14 извора с дебит 1500 л/мин. Характеризира се като сулфатно-натриева, калциева и флуорна.

Хасковските минерални бани се препоръчват за лечение на:

– заболявания на периферните артерии от органичен и функционален тип – болест на Бюргер;
– ендартрити;
– облитерираща атеросклероза;
– болест на Рейно;
– състояния след тромбофлебити;
– вегетативни и диабетни ангеопатии;
– склеродермия и др.

Д-р Юлия Костадинова

Заради благоприятното влияние върху артериите и нервната система, както и заради комплексните ползи от водата, Хасковските минерални бани са отличен избор за всеки, който трудно се възстановява след прекаран ковид. Само за сведение – д-р Юлия Костадинова, началник на отделението по нервни болести към УМБАЛ “Пълмед” уточни в интервю за вестник „Марица“, че хората с пост-ковид синдром почти винаги са с увредена нервната система. В едно с проблемите на нервната система (безсъние, отпадналост, главоболие), поражения се наблюдават и в отделителната система и най-вече бъбреците. Водата в Хасковските минерални бани може да се пие с лечебна цел и благоприятства състояния като песъчинки и камъни в бъбреците. Лечебният курс на вътрешен прием се препоръчва и при хроничен гастрит и колит, язвена болест, стомашно-чревни заболявания, възпаления на жлъчка и черен дроб.

Други заболявания, които се повлияват добре от баните с водата край Хасково са:

– Заболявания на опорно – двигателен апарат – ревматизъм, артрит, болест на Соколски-Буйо;
– Ставни болести – артрози, състояния след счупване на кости, полиартрити, болест на Бехтерев;
– Периферна нервна система – радикулит, полиневрит, ишиас, лумбаго, плексити, дископатия и дискова херния;
– Гинекологични заболявания – възпалителни процеси на яйчниците, стерилитет;
Кожни заболявания – екземи, псориазис вулгарис, дерматити, кератодермия, уртикарии.

Източници: allinclusive-pochivki.eu, www.hospitalpulmed.bg, otivam.bg

Неврохелт плюс
Неврохелт плюс – чудо за възстановяване на мозъка

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *