ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Вредни ли са пуканките за микровълнова фурна?

Превъзходният аромат на пуканките за микровълнова фурна – или го обичате, или го мразите. Но знаете ли, че може да е токсичен?

пуканките за микровълнова фурна

Дръпвате ъглите на нагорещената торбичка на пуканките за микровълнова фурна и струйка ароматна пара излиза. Мразим да изтъкваме това, но тази пара съдържа близо четири дузини химикали – източниците включват аромата на масло, мастилото и лепилото върху книжните пакети – според нов доклад от Агенцията за опазване на околната среда на САЩ. Въпреки че не е ясно колко от химикалите могат да бъдат вредни при нивата на излъчване, един от тях е доста известен.

Диацетил – малко познат (но често използван) враг, скрит в любимите ни храни

Диацетилът, веществото, използвано за придаване на онзи токова примамващ вкус и аромат на масло на пуканките от микровълнова фурна, които предпочитаме по време на филм или футболен мач, стана част от вестникарските заглавия миналото лято. Мъж от Колорадо се разболя от облитериращ бронхиолит – тежко респираторно заболяване, свързано с вдишване на големи количества от това вещество (състоянието е проблем и за работещите в заводите за производство на пуканки). Въпреки че десетки храни – от чипса, сухите пасти, изварата и бисквитите до червеното вино и готовите сосове – съдържат диацетил, той е безвреден, когато се консумира. Лошото е, че при нагряване до високи температури, като тези, използвани за приготвяне на пуканките в микровълнова фурна, диацетилът се изпарява и става токсичен.

Защо е токсичен?

Последните лабораторни изследвания установиха, че диацетилът може да увеличи образуването на бета-амилоидни плаки в мозъка, които са издайнически признак за болестта на Алцхаймер.

Както при повечето токсини, дяволът е в дозата

Съобщава се, че мъжът, чиито случай цитирахме малко по-горе, е изяждал средно по две торби пуканки за микровълнова фурна с вкус на масло на ден, в продължение на повече от десет години, и се е застоявал нарочно над нагорещената пара, която излиза от книжния плик, за да се наслади напълно на нейния маслен букет. Сесил Роуз, доктор по медицина, директор на програмата по трудова медицина в Националния медицински и изследователски център в Денвър, Колорадо, е лекувала мъжа.

Сесил Роуз

„Това е единичен случай“, казва тя, „но не бих отхвърлила безпокойството, което поражда честата консумация на пуканките за микровълнова фурна“.

Производителите са взели тази загриженост присърце: най-известните пуканки в САЩ – ConAgra, General Mills, American Pop Corn Company и Pop Weaver – вече не използват диацетил в своите продукти.

Ацетилпропионил – „вкусът на масло“ в пуканките за микровълнова фурна

Дори няма да разберете дали пуканките се правят с него. Правилата за етикетиране не изискват някои специфични аромати да бъдат идентифицирани по име.

Тъй като е възможно да се открие ацетилпропионил и диацетил в природата, производителите могат да изброят и двата химикала като „натурален аромат на масло“ или просто „естествен аромат“. Те дори не трябва да използват думата изкуствен.

Ацетилпропионил, който понякога се изписва като ацетил пропионил, може да се намери в минимални количества в прасковите и киселото мляко, но това е далеч по-различно от концентрираните източници, които се използват, за да подмамят езика ви да мисли, че вкусвате масло. Както при предшественика си (диацетил), той също е веган и е без глутен (съчетание, което много производители с радост използват).

Торбички с PFOA

Съкратено от перфлуорооктанова киселина, този химикал се използва в производството на някои марки съдове за готвене с незалепващо покритие.

Безопасен ли е тефлонът? Това не е PFOA, а по-скоро PTFE (политетрафлуоретилен), който прави покритието незалепващо. Смята се, че обикновено е безопасен, докато не започне да се разпада при температури над 500°F (260°C).

Тефлоновите покрития съдържат PTFE, но когато става въпрос за PFOA, DuPont спря да го използва в производствения си процес от 2013 г. нататък. 3M го прекрати дори по-рано.

Познайте кой обаче е продължил да използва PFOA – производителите на пуканки за микровълнова фурна.

Много от марките го използваха и „облицоваха“ вътрешността на книжните торбички, за да предотвратят залепването на царевицата, и за да запазят „вкуса на масло“. Точно докато не беше забранен през 2016 г. (в САЩ, не е ясно дали е така за някои от пуканките за микровълнова, които се продават у нас).

Ще ви доведат ли до рак пуканките за микровълнова фурна?

Излагането на PFOA е свързано с рак на тестисите, панкреаса и черния дроб при изследвания върху животни. Не е известно колко от този химикал са погълнали хората през десетилетията, когато е бил използван при пакетите за пуканки и какви последици за здравето е можело да има това. Няма доказателства, че такова излагане е причинило рак при хората.

Дейвид Майкълс

Що се отнася до останалите химикали в пуканките за микровълнова фурна, можете да играете на сигурно, като следвате няколко стъпки, очертани от д-р Дейвид Майкълс от университета Джордж Вашингтон, експерт по изпаренията от пуканките за микровълнова фурна: изчакайте, докато торбичката се охлади на пипане, преди да отворите (парите ще се кондензират) или отворете торбичката в близост до вентилатор (при възможност).

Нездравословни масла

Това е поредното и всъщност най-малко зло, защото дори лошите масла, като палмово масло и тези, които са частично хидрогенирани (трансмазнини), може да са по-малко тревожни от гореизброените вещества.

И все пак, по-малко лошо не го прави по-добро

Поради интензивната топлина на микровълновата печка всъщност не искате масла, които иначе биха били полезни при стайна температура, като ленено, орехово и някои други нерафинирани масла. Всички те имат ниски точки на димене, така че когато се нагряват, се окисляват и създават опасни съединения, които всъщност вредят.

Прекомерно количество натрий в пуканките за микровълнова фурна/h3>

Отново нещо много по-малко тревожно от торбичките с PFOA и диацетила, който мирише на масло.

Според това, с което се храним, в идеалния случай пуканките трябва да са без сол. Но, ако те са лакомство само през уикенда (и само по едно пакетче) и ако са просто малко удоволствие от време на време, това със сигурност не е най-лошото нещо, което бихте могли да изконсумирате.

Най-доброто решение, казва д-р Майкълс, е да направите пуканките по старомодния начин: в силно нагорещена тенджера на котлона.

Източник: www.superfoodly.com, www.oprah.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *