ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Лекарства и антибиотици при кървене на венците, лечение с билки и мехлеми

Кървене на венците може да е признак на гингивит, ранен стадий на пародонтоза. Лекарствата за разреждане на кръвта също могат да са причина за кървящи венци

кървене на венците

Кървене на венците се появява и поради някои тривиални действия, като например нова рутина за почистване на зъбите с конец. Но то може да бъде обезпокоително и заради наличието на по-сериозни заболявания, като левкемия (рак на кръвта) и липса на съсирващи клетки (тромбоцити).

Ако забележите следи от кръв по четката за зъби, това може да е резултат от интензивно миене на зъбите или носене на протези, които не пасват. Започне ли да се случва всеки ден, задължително си запишете час при зъболекар. Кървящите венци не трябва да се игнорират. При такъв проблем е важно да се вземат мерки навреме.

Защо венците кървят?

Зъбите в действителност не са чак толкова здрави, а венците не са толкова надеждни, колкото изглеждат на пръв поглед.

Затова и причините, поради които възникват оралните проблеми, никак не са малко.

Нека да отбележим основните фактори за кървене на венците:

Зъбен камък. Плаката е упорито и коварно нещо. Ако не се борите постоянно с нея, с течение на времето става по-плътна и жилава и се превръща в ужасен зъбен камък. Живеещите в нея микроорганизми са основната причина за заболяване, наречено гингивит. А кръвта по четката за зъби, или когато използвате конец, е ключов признак за гингивит.

Прекомерно миене на зъбите. Прекалено твърдата четка или неправилното боравене с конец за зъби крие риск от увреждане на венците и причинява леко кървене. Дори и през много фина драскотина е лесно да се внесе инфекция.

Липса на витамини. Витамините играят важна роля за здравината на съдовите стени и съсирването на кръвта. Понякога при недостиг на витамини, като например витамин Е, С и витамин К, стените на кръвоносните съдове стават по-тънки и дори лек натиск върху зъба / венците може да провокира кървене. Ако диетата е балансирана, този проблем може да бъде избегнат.

Диабет. Това заболяване от хормонален характер отслабва устойчивостта на венците към инфекции. Поради тази причина хората с диабет трябва да обърнат специално внимание на устната хигиена.

Бременност или прием на някои хормонални контрацептивни лекарства. Хормоналният дисбаланс се отразява и на състоянието на венците: тяхната тъкан може да се подуе, да бъде по-хлабава и слабо устойчива на механично натоварване.

Здравни проблеми. Кървенето на венците е по-често при пациенти с определени здравословни проблеми, като чернодробно заболяване, нарушения на кръвосъсирването, анемия, левкемия и темпорален артериит.

Неправилно поставяне на зъбни протези, коронки и брекети. Това е сравнително честа причина за появата и прогресията на гингивит. Различните дизайни на протезите изискват специални хигиенни мерки.

Лекарства за разреждане на кръвта. Лекарствата за разреждане на кръвта намаляват способността на кръвта да се съсирва, което може да доведе до по-лесно кървене. Това е възможно да бъде проблем за стоматологични процедури, които причиняват кървене (напр. дълбоко почистване, екстракции и поставяне на зъбни импланти ). Заради това винаги трябва да казвате на вашия зъболекар, ако приемате лекарства за разреждане на кръвта.

ДОКАЗАНО: Проблемите с венците са 5 пъти по-склонни да причинят загуба на зъби, отколкото кариесите.

Ако не обръщате внимание на кървящите венци

Дори когато сте категорично убедени, че нямате патологии на вътрешните органи, розовата пяна в устата не може да бъде пренебрегната.

И затова:

Гингивитът е коварен. Дори ако венците са подути, зачервени и кървят при миене на зъбите, те не болят и много хора просто не възприемат патологията като нещо опасно. Въпреки това, възпалението, провокирано от микроорганизмите, прогресира, създавайки постоянен отблъскващ „аромат“ от устната кухина и по-нататък се развива в пародонтит. Последното говори за възпаление на тъканите на венците, държащи зъба. Венеца се отдалечава от зъбите, те започват да се клатят и в бъдеще просто падат.

Бактериите в устната кухина се размножават активно и могат да бъдат транспортирани в кръвния поток. А това е заплаха за вътрешните органи.

Терапия при кървене на венците

Най-добрият изход е да си запишете час при зъболекар. Специалистът бързо ще разбере поради каква причина венците кървят.

• Ако проблемът има тесен зъбен фокус, лекарят ще почисти устната кухина, ще коригира локализацията на протезите (ако има такива), ще обясни как може да се облекчи възпалението и как да изберете четка и паста за зъби, подходяща за вашия случай.

• Ако причината за кървенето е липсата на витамини, лекарят ще ви посъветва да си закупите необходимата витаминна добавка.

• Ако хормоналните смущения и вътрешните неразположения действат като фактор за кървене, зъболекарят ще ви насочи към среща с общопрактикуващ лекар, за да ви прегледа и да се изясни диагнозата.

Спешни мерки

• Яжте сладолед или пийте охладена вода. Студът свива кръвоносните съдове, намалява разпространението на възможна инфекция и помага за спиране на кървенето. Ако нанесете марлен тампон, потопен в студена вода върху венеца, резултатът ще бъде същият.

• Можете да изплакнете устата с вода за зъби (Елудрил Екстра) или да нанесете специален дентален гел върху венците (Curaprox Perio Plus+ Focus 0.50 CHX).

Какво е важно да знаете! Не се препоръчва използването на разтвори на базата на алкохол и сол: ако има възпаление на венците, последното само ще влоши ситуацията.

За да предпазите венците от кървене:

1. Мийте зъбите си поне 2 пъти на ден. Изберете четка със средна твърдост.

2. Посещавайте зъболекар на всеки 6 месеца и следвайте съветите му.

3. Прегледайте своя хранителен режим и сведете до минимум приема на захар.

4. Отървете се от лошите навици (пушене и алкохол). Веществата, съдържащи се в тютюна и алкохола, дразнят устната лигавица и отслабват имунната защита.

Лечение на гингивит (основна причина за кървене на венците)

При стоматолог

При лечението на гингивит се използват различни методи. На пациента се предписва:

– процедура за професионално почистване на зъбите;
– антисептична обработка на тъканите;
– лекарствена терапия.

Лечението на хроничен гингивит или пародонтит се извършва чрез по-сложна схема:

– в допълнение към добрата хигиена, стоматологичното лечение и отстраняване на травматичните фактори (стари корони, лоши пломби) е и почистване на пародонтални джобове (отстраняване на зъбен камък, гной, натрупал се под венците, полиране на повърхността на корена за предотвратяване на плака в бъдеще);
– при необходимост – отстраняване на увредена тъкан на венците, съединителна тъкан, моделиране на ръба на венците;
– антибактериална, противовъзпалителна лекарствена терапия;
– по показания – реконструктивна хирургия (гингивопластика).

Как да изплакнете устата ако имате гингивит

Паралелно с лекарствената антибактериална терапия зъболекарите използват различни изплаквания като допълнение към противовъзпалителните и профилактични лекарства.

Това са специални води, които могат да включват следните активни съставки:

– хлорхексидин;
– растителни екстракти, ефективни срещу бактерии.

Предимства на изплакването:

• измиване на остатъците след хранене;
• защита срещу бактерии;
• ускоряване процеса на възстановяване на тъканите на венците.

Действието на изплакванията е краткотрайно. За да получите желания ефект, изплаквайте устата си поне 4 пъти на ден.

Мехлем за венци

За разлика от средствата за изплакване, препаратите за локално приложение (гелове, мехлеми) проникват дълбоко в тъканите и следователно имат по-продължителен ефект.

Като част от лечението на гингивит, зъболекарят може да предпише:

• мехлеми с антибактериално противовъзпалително действие – лекарства на базата на хлорхексидин, метронидазол, които активно се борят с бактериите;
• мехлеми за облекчаване на неприятни симптоми (болка, сърбеж);
• лекарства, които стимулират регенерацията на тъканите;
• противогъбични лекарства – използвани при лечение на гъбични инфекции на венците, както и комбинация от бактериални и гъбични инфекции.

Съвременните лекарства, използвани в стоматологията, често съчетават анестетични, противовъзпалителни и заздравяващи раните свойства, което опростява употребата им за лечение у дома.

Паста за зъби при кървене на венците

Изберете формула на паста за зъби с флуор, разработена от учени, за да намалите образуването на плака, която може да раздразни венците и да причини заболяване. Например, пастата за зъби Parodontax премахва бактериите от плаката и е доста ефективна в борбата с основната причина за кървене на венците. Същото може да се каже и за пастите за зъби Елгидиум. Elgydium Irritated gums успокоява венците, а Elgydium Antiplaque предотвратява образуването на плака.

Антибиотично лечение при кървящи венци

Антибиотичното лечение винаги се предписва от специалист. Най-често се използват широкоспектърни антибиотици, като Тетрациклин, както и такива, които са комбинация от две или няколко съставки: Флажил и Родожил.

Как можете да предотвратите кървенето на венците със средства от народната медицина?

Готварската сол ще помогне за облекчаване на този симптом. Но, въпреки че е много ефективна, с нея трябва да се работи внимателно.

Ефект от изплакване със солена вода

 

1. Нивото на pH в устната кухина се повишава епизодично, създава се алкална среда, която е неблагоприятна за жизнената дейност на микроорганизмите.

2. Отокът спада под действието на солта, която изсмуква течност от дълбоките слоеве под кожата.

3. Възпалението започва да минава.

За да направите това изплакване със солена вода, имате нужда от физиологичен разтвор. Начин на приготвяне: необходимо е да разтворите 1 чаена лъжичка морска/кухненска сол в чаша гореща вода. За по-голям ефект добавете към разтвора:

– 0,5 чаена лъжичка сода за хляб;
– 2 капки йод (този елемент има бактерициден ефект;
– силна настойка от лайка (активира премахването на възпалението);
– градински чай (елиминира кървенето).

Как се прави:

Изплакнете устата с посочения разтвор, който трябва да е с телесна температура. Необходимо е да се опитате да го изжабурите така, че да мине между зъбите и да контактува максимално с венците. Препоръчва се това да се извършва три пъти на ден в продължение на 2-4 минути (не поглъщайте солена вода).

Има редица лечебни билки, които помагат за укрепване на пародонталните тъкани и облекчават възпалението.

Как да приготвим билкови запарки за кървящи венци:

 

Вземете черен бъз, жълт кантарион и листа от ягода – от всяка билка по една с.л. лъжица. Голяма чаена чаша вода се слага да заври в малка тенджера, добавят се билките и се, вари около 10 минути на тих огън. Оставете билковата отвара да престои половин час, след което прецедете.

Дъбовата кора се използва за премахване на кървене на венците. Две супени лъжици стрита дъбова кора се вари 10 минути, настоява се още 10 минути. След прецеждане се охлажда и се използва за изплакване.

Смесете по една чаена лъжица невен и лайка, залейте с вряща вода (250 мл.), запарете за половин час. Прецедете през фина цедка и използвайте за изплакване.

Прополис в лечението на венците

Прополисът има антисептични свойства и отдавна се използва като средство за лечение на заболявания на венците.

Ето няколко рецепти с прополис при гингивит и пародонтит:

Вземете 1 с.л. екстракт от прополис (10%) и го смесете с 2 супени лъжици слънчогледово масло. Тази смес е необходима за намазване на болезнените зони на венците.

***

Накиснете парче памучен тампон с алкохолен разтвор на прополис (30%). Сложете го върху венците в областите на възпаление.

***

Смелете 25 гр. прополис, добавете 100 мл. медицински спирт. Изсипете сместа в съд от тъмно стъкло, добавете 50 г сух жълт кантарион. Оставете за около три седмици, като от време на време разклащате. За жабуркане разтворете 20-25 капки от получената тинктура в 100-150 мл. топла вода.

Източници: www.lesnoybalzam.ru, www.dr-martin.ru, mydentist.ee, www.novadent.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *