ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какво е гликация и как захарта състарява кожата?

Гликация или захарно лице: връзката между захарта и фините бръчки може да бъде лепкава. Разберете защо!

гликация
Гликация е процес, при който молекулите на захарта се прикрепят към други молекули, например протеини и мазнини“, обяснява д-р Стефани Уилямс, дерматолог.

Това може да накара молекулите да станат твърди и негъвкави. Един от тези засегнати протеини е и колагенът, което води до загуба на еластичността на кожата. „Процесът на гликация също така причинява образуване на свободни радикали, оксидативен стрес и възпаление, като всичко това ускорява стареенето“, добавя Уилямс.

Защо гликацията може да причини както бръчки, така и пъпки

Науката дава следното обяснение: когато имате захарни молекули във вашата система, те бомбардират клетките на тялото като метеорен дъжд – натрупвайки се върху мазнини и протеини в процес, известен като гликиране или гликация. Това образува усъвършенствани крайни продукти на гликация (използва се съкращението AGEs – Advanced Glycation Endproducts), които карат протеиновите влакна да станат твърди и деформирани. Голяма част от това, което се знае за лошите ефекти на гликацията, идва от изследвания на диабета. За да си го представите по-ясно, гликацията е нещо като захаросан мед – твърд и на бучки.

Стефани Уилямс

Запознати сме с факта, че компрометираното производство на колаген причинява увисване на кожата (и следователно образуване на бръчки), но захарта също така е и мощен дехидратиращ агент. „Това не само засилва производството на себум, но и влияе върху свързването на клетките с водата“, обяснява дерматоложката. „Затова кожата ви може да изглежда по-малко еластична и сивкава, добавяйки към мъртвешкия тен и ужасни тъмни кръгове около очите.“

Захарта и рафинираните въглехидрати причиняват прилив на хормона инсулин, който „след това може да повиши нивата на тестостерон и от своя страна да допринесе за появата на акне“. Тъй като се стимулира производството на себум, порите се запушват по-лесно и така възниква възпаление.

Да, храната, която приемаме, може да повлияе на това колко бързо се състарява кожата. Например, диета с високо съдържание на захар или пържена храна може да потисне производството на колаген, което води до отпусната кожа със силно изразени бръчки.

Не само емоциите, но и онова, което е в чинията ни състарява

вредна храна

Стареенето е цял комплекс от малки нарушения на нормалното функциониране на тялото. Стареенето на кръвоносните съдове, костите, мускулите и нервната система може да доведе до постепенен спад на функциите и да причини развитие на атеросклероза, остеопороза, саркопения или болест на Алцхаймер. Откъде започва процесът на стареене? Какъв е рисковият фактор за преждевременно стареене? На какво да обърнете внимание, за да удължите младостта си?

Рисковите фактори за преждевременно стареене се идентифицират чрез анализиране на психическото състояние и начин на живот на човека, имунния статус и оценка на нивото на оксидативен и гликационен стрес.

Например, оксидативният стрес, който може да бъде причинен от тютюнопушенето, се счита за рисков фактор за атеросклероза. Гликационният стрес се развива на фона на нарушен метаболизъм на въглехидратите и мазнините, т.е. причинява се от лош избор на храна. Различните рискови фактори подсилват взаимно негативните ефекти. Но ако изключите причината за един от рисковите фактори, например, да се откажете от тютюнопушенето, това не само ще намали оксидативния стрес, но и ще подобри състоянието на тялото като цяло, забавяйки цялостния процес на стареене.

Как гликацията влияе на състоянието на кожата?

По време на процеса на гликиране глюкозата и фруктозата се свързват с аминокиселините в двата ключови протеина на кожата, колаген и еластин. Тези протеини се намират в извънклетъчния матрикс, който свързва клетките и тъканите заедно. Извънклетъчният матрикс е понятие в биологията, което обобщава съвкупността от вещества, заобикалящи клетките в даден тип тъкан. Колагенът поддържа гладкостта и еластичността на кожата, докато еластинът позволява на кожата да се върне в нормалната си форма след разтягане или свиване.

Увреждането от процеса на гликиране върху колагеновите и еластиновите влакна не може нито да бъде обърнат, нито да се възстанови. Протеините губят способността си да функционират правилно с околните клетки и другите протеини, което води до отпусната и набръчкана кожа.

Освен това, неензимното гликиране може да предизвика оксидативен стрес, който е дисбаланс на увреждащите клетките свободни радикали и антиоксидантите, които могат да се борят с тях. Това може да доведе до по-нататъшно увреждане на клетките под формата на липидна пероксидация – атака върху липидите от свободните радикали.

захар-пъпки

Как гликацията влияе върху тялото?

Гликацията най-често се свързва със захарен диабет (или просто диабет). Това заболяване се определя от хипергликемия или висока кръвна захар, причинена от дефицит на инсулин (хормон, който транспортира глюкозата до клетките). Има няколко вида:

Диабет тип 1: Често се диагностицира по време на детството или юношеството и се отнася до случаите, когато панкреасът не може да произвежда инсулин.

Диабет тип 2: Отчита се при повечето случаи на диабет и възниква, когато тялото развие инсулинова резистентност.

Гестационен диабет: Показан от хипергликемия по време на бременност, но може да направи майките предразположени към развитие на диабет тип 2 в по-късен етап от живота им.

Провъзпалителната диета може да бъде особено вредна за пациентите с диабет. Високите нива на глюкоза могат да доведат до усложнения като диабетна ретинопатия (слепота), проблеми с кръвообращението и диабетна нефропатия (бъбречна недостатъчност).

Други здравословни проблеми, които могат да възникнат заради гликацията, може да включват:

• Сърдечно-съдови заболявания;
• Болест на Алцхаймер;
• Чернодробни заболявания;
• Проблеми с бъбреците;
• Високо кръвно налягане;
• Артрит;
• Дефицит на имунната система.
• Гликацията засяга и функционирането на яйчниците и тестисите, и е една от причините за безплодие при жените и мъжете.

Как да противодействаме на гликацията?

Преди всичко трябва да се намалят ефектите от процеса на гликация.

Както вече споменахме, увреждането, причинено от оксидантния стрес и продуктите на гликиране, е необратимо. Въпреки това, можете да предприемете стъпки за предотвратяване на по-нататъшно образуване на крайните продукти (AGEs).

захар-кожа

1. Променете диетата си

Преминаване към диета, която намалява или спира образуването на AGEs. Такава диета е богата на антиоксиданти и витамини. Тя може да бъде най-важната стъпка, която предприемате за спиране на гликирането на протеините и увреждането на съдовите клетки.

Диетата включва храни с нисък гликемичен индекс като плодове, зеленчуци, риба и пълнозърнести храни. Намаляване на захарите ще помогне за предотвратяване на възпалението, ограничаване на усложненията при диабет и ще намали риска от болестта на Алцхаймер, високо кръвно налягане и други заболявания.

Приготвянето на храната също е от ключово значение за ограничаване натрупването на крайните продукти от процеса на гликация – AGEs. Пърженето, печенето на скара или опушването на храната създава нестабилни, неензимни връзки между захарите и свободните аминогрупи, които водят до образуване на такива крайни продукти, които слагат начало на процеса на гликация. Откажете се от методите за готвене, които разчитат на високи температури, приемете подхода „ниски и бавно“ (ниски температури и бавно приготвяне) чрез варене, обработка на пара или задушаване на храната.

Добавете към вашата диета:

• Куркума. Най-силното естествено противовъзпалително средство. Приготвя се чай от куркума, като задължително се добавя малко черен пипер и по желание джинджифил или розмарин, или и двете;

• Нар и сок от нар;

• Коензим Q10;

• Витамини от група В;

• Броколи;

• Зелен чай.

2. Спортувайте редовно

Редовната физическа активност може да инхибира гликирането на протеините и циркулиращите съществуващи AGEs. Както установи проучване, публикувано в списание Nutrition през 2015 г. , упражненията сами по себе си няма да доведат до тези промени, тъй като ролята, която диетата играе, е много по-ефективна за намаляване образуването на реакционни продукти. Въпреки това, тренировките повишават ефективността на диетата, премахват стреса и желанието за консумация на сладки и вредни храни.

Да не говорим, че редовното спортуване отдавна е прието като полезен начин за управление на симптомите на много хронични заболявания и предотвратяване на вероятността от други здравословни проблеми, които могат да възникнат от усложненията при диабет и сърдечни заболявания.

3. Стойте далеч от тютюневия дим

Проучване от 2017 г., проведено в Холандия, наблюдава връзката между автофлуоресценцията (SAF) на кожата и тютюнопушенето. Учените стигнаха до заключението, че при пушачите, които се отказват от вредния навик, се наблюдава намаляване натрупването на SAF след 15 години непушене, и достигат подобни нива на тези, които никога не са пушили. Междувременно хората, редовно изложени на пасивно пушене, изпитват високи нива на автофлуоресценция.

Независимо дали самият вие сте пушач или сте изложени на зони с високи нива на тютюнев дим, работете върху това да се дистанцирате от този навик колкото е възможно повече, за да намалите образуването на AGEs. Пушенето не само може да допринесе за процеса на стареене, но е и водеща причина за сърдечно-съдови заболявания, дихателни проблеми (като емфизем), диабет тип 2 и различни форми на рак.

Как да спасите кожата от ефектите на гликация

стареене-гликация

Гликираните колагенови и еластинови влакна, които страдат от оксидативно увреждане, не могат да бъдат спасени. Най-добрият начин да предотвратите появата на ефектите на AGEs върху кожата е да практикувате здравословните навици, описани малко по-горе.

Рутинната грижа за кожата против гликиране няма да обърне съществуващите щети, а по-скоро ще допълни ползите от внимателния избор на начин на живот. Ето някои от добрите съставки, които можете да включите във вашия режим против стареене:

1. Витамин С

Витамин С (L-аскорбинова киселина) е антиоксидант, който играе огромна роля в синтеза на колаген. Той също така намалява клетъчната цитотоксичност чрез ограничаване на оксидативния стрес и гликацията, според проучване от 2013 г., проведено върху пациенти с диабет в Бразилия.

2. Ретинол

Ретинолът е ретиноид, производно на витамин А. Известен е със способността си да стимулира производството на колаген и да насърчава обновяването на клетките. Подходящ е за повечето типове кожа.

3. Хиалуронова киселина

Известна с това, че задържа 1000 пъти теглото си във вода, хиалуроновата киселина е хидратираща съставка, която прави кожата да изглежда по-еластична и плътна. Човешкият организъм я произвежда естествено, но с течение на времето тези нива започват да намаляват. Ниското молекулно тегло на хиалуроновата киселина може да допринесе за намаляване повишеното образуване на крайните продукти на гликация, което я прави особено ценна съставка против стареене.

4. Полихидрокси киселина (PHA)

Полихидрокси киселината или PHA е химически ексфолиант, който е достатъчно нежен дори за чувствителна кожа. И както твърди статия от 2014 г., публикувана в Journal of the American Academy of Dermatology , PHA като лактобионова киселина и малтобионова киселина са достатъчни за инхибиране на неензимното гликиране.

5. Широк спектър SPF (активна слънцезащита)

Намалете рисковия фактор от UV-индуцираното увреждане, като слагате слънцезащитен крем всеки ден. Това ще предотврати преждевременното стареене, като същевременно ще ви предпази от рак на кожата. Потърсете формула, която е поне SPF 30 и е обозначена като широкоспектърна, което означава, че може да предпази кожата както от UVA, така и от UVB лъчи.

Заключение

Биологичното стареене е естествено явление. Въпреки това, начинът на живот, който водите, може потенциално да ускори този процес много повече, отколкото бихте искали, и да има отрицателни последици през целия живот.

Отвън кожата ще се набръчка, брадичката и бузите ще увиснат. Отвътре почти всички органи и системи ще станат по-слаби, което ще ви направи податливи на множество хронични заболявания и други здравословни усложнения.

За щастие, можете значително да намалите нивата на AGEs, като преминете към противовъзпалителна диета, станете по-физически активни и спрете опасни за вашето здраве навици, като тютюнопушене, липса на подходящ сън и лошо управление на стреса. Ако имате фамилна анамнеза за диабет, болест на Алцхаймер или сърдечно заболяване, обърнете специално внимание на това дали начинът ви на живот допринася или не за влошаване на цялостното ви благосъстояние.

Грижата за тялото ще направи много по-лесно да поддържате жизнен, младежки блясък на кожата, особено след като ефектите от усъвършенстваните крайни продукти на гликиране и оксидативния стрес не могат да бъдат обърнати. Цялостният подход към грижата за кожата непременно ще ви направи здрави и сияещи на всяко ниво.

Източници: yora-com, harpersbazaar.com, news-medical.net

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *