Може би…възрастните наистина са по-умни от младите ?

Учени доказали, че мъдростта наистина настъпва с годините. И възрастните хора имат по- правилни решения от младите, които страдат от своята импулсивност. Изследователи от Уни­верситета В Тексас провели два експеримента, по време на които успели добре да разгледат особе­ностите на процеса на вземане на решения при хора от различни възрасти. Те доказали, че въз­растните хора правят по-верния избор, което води до дългосрочна полза от него. А младите по-лесно вземат такива решения.

МЛАДИТЕ НЕ ПРИТЕЖАВАТ СТРАТЕГИЧЕСКО МИСЛЕНЕ Любопитно е, че предишни изследвания показаха понижаване на способността за вземане на решения именно при възрастните хора. Но американските учени се съсредоточили само върху един аспект от този процес – изборът на едно решение от много предло­жени. Предложили на участниците в изследването да претеглят вся­ко свое решение с оглед на това как то се отразява на бъдешите им действия.

„Ние се убедихме, че възраст­ните хора къде-къде по-добре оценяват незабавната и дълго­срочната полза от всеки избор, който правят – казва авторът на изследването д-р Даръл Уорти. – А при младите хора това се получава само по отношение на незабавната полза. Колкото по­вече опит има човек, толкова по- добре се справя той с процесите на вземане на решение“.

Възможно е това да е свързано с факта, че младите хора използ­ват част от мозъка си в този про­цес, тази част, която е свързана с незабавното поощрение.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *