ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

При лимфогрануломатоза се подуват лимфните възли

Те се увеличават неси­метрично и много често са доста уголемени. Това се случва най-често при деца, особено момченца, заболели от лимфогрануломатоза.

Обикновено увелича­ването на лимфните въ­зли се открива случайно – при миене на детето, при преобличане и т.н. Но увеличеният възел не е болезнен и не причиня­ва никакво безпокойство на детето.

Основното, което трябва да знаете при увеличен лимфен възел, е това, че е нужно веднага да се обърнете към лекар. По принцип на този етап (ако липсват други проя­ви) се поставя диагноза­та лимфаденит/лимфаденопатия. И се назначава противовъзпалителна терапия. Обаче имайте предвид нещо типично: докато се изключи зло­качествената природа на заболяването, се придър­жайте към принципа „да не се навреди“. От тази гледна точка не е жела­телно да прилагате фи­зиотерапевтични проце­дури, които стимулират растежа на тумора.

Освен увеличаването на лимфните възли към проявите на лимфогрануломатозата се отнася и интоксикационният синдром – това означава нощно изпотяване, кожен сърбеж, понижаване на теглото с повече от 10% за последните 6 месеца, повишаване на темпера­турата и др.

КОГАТРЯБВА ДА СЕ ОБЪРНЕТЕ КЪМ ЛЕКАР

При наличие на анеми­чен синдром – бледност по кожата и лигавиците, умора, понижена актив­ност и др.

При наличие на интоксикационен синдром – това значи немотиви­рано повишаване на тем­пературата, слабост,

по-слаба подвижност, изпотяване, кожен сър­беж, болки в крайниците, загуба на тегло и т.н.

Наличие на хеморагичен синдром – кървене от лигавиците, появяване на ситни обривчета и синини без видима при­чина, т.е. без да се е случила травма или нещо подобно.

И накрая – т.нар. пролиферативен синдром – увеличаване на лимфни­те Възли, „голям“ корем заради увеличен черен дроб и увеличен далак.

ВНИМАНИЕ!

Ако забележите някакви прояви от изброените по- горе синдроми, се обърнете към педиатър. Ако обаче не ви удовлетвори неговият преглед, не получите от­говори на вашите въпроси, тогава е желателно да по­търсите консултация от хематолог.

На първо време да изследва кръвта за количеството тромбоцити в нея.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *