ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какви изследвания са необходими след прекаран Омикрон?

Омикрон не предизвиква такава паника, като предишните вълни. Така или иначе, COVID-19 ще продължи своето пътуване около планетата, и ще се разпространява с все повече и повече нови щамове

Омикрон
Днес лекарите знаят много за COVID-19, активно изучават Омикрон и последствията от него. За да сте информирани, събрахме за вас актуална информация за най-новия враг на човечеството.

Омикрон – защо е толкова коварен?

Eкспертно мнение дава д-р Александър Горелов, специалист по инфекциозни болести, член-кореспондент на Руската академия на науките.

Капан номер 1. Вирусът се маскира

Щамът Омикрон на практика замени своите предшественици, но не успя да победи традиционните патогени, които предизвикват сезонните инфекции. В същото време около нас циркулират над 250 различни вируса – грипни, парагрипни, аденовируси. Симптомите им са сходни в много отношения, а терапията във всички случаи е различна. Ето защо, когато се окажете с хрема, кашлица и слабост, трябва да направите не само RT-PCR тест за COVID-19 , но и тест за грип. Да бъдете лекувани произволно или за всичко наведнъж е опасно.

Александър Горелов

При грип не се използват антитромботични лекарства, а при ковид често са необходими медикаменти от групата на антикоагулантите. С ковид всяко едно антивирусно лекарство за грип (които се приемат през първите 2 дни от заболяването и ефективно спират инфекцията) ще бъде безполезно.

Капан номер 2. Тежък пост-COVID синдром

Ковид, и по-специално Омикрон, протича по-тежко при хората над 65 години, както и при такива с наднормено тегло (ИТМ над 23). Мъжете над 40 години и жените в менопауза също са изложени на риск от по-тежко протичане. Колко тежко ще премине заболяването ще зависи и от вирусния товар – времето на контакт с вируса и броя на получените вирусни частици. А дали човек има или не пост-ковиден синдром, който може да продължи от 2 месеца до година, не зависи от хода на заболяването. Тук здравословното състояние преди заразата е по-важно. Или иначе казано – където е тънко – там се чупи.

Пост-COVID синдромът има много лица – причинява 16 вида неврологични и психични разстройства само при възрастни (и това са само тези разстройства, които вече са описани в научната литература).

Капан номер 3: ​​Смесени инфекции

Вирусите могат да ни заплашват както поотделно, така и като „екип”. По-специално, сега много се говори за ново заболяване, което е получило красивото име „флуорона“. Причинява се от грип и ковид едновременно. В този случай, според някои научни публикации, е възможно да настъпи 6 пъти по-тежка проява на заболяването. Това обаче не винаги се случва. Всяко вирусно взаимодействие може да протече по три сценария: вирусите или се укрепват, или се отслабват, или не се забелязват един друг.

За щастие съвместната атака на грип и ковид е рядка. На първо място, ваксините против ковид и против грип се оказаха надеждна защита, и в това отношение са си свършили работата (поне според доклади, подкрепени с реални данни от Англия и САЩ).

Коронавирусът може да се комбинира с други респираторни вируси, които циркулират през този сезон. Особено често това се случва при деца (при всеки трети случай). Смесените инфекции се диагностицират по-трудно, имат по-тежък и продължителен ход и вместо седмица, както обикновено, в този случай децата остават болни много по-дълго – понякога 2-3 седмици и дори месец.

omikron-dete

Капан номер 4. Децата боледуват по-често и по-тежко

По данни на Министерството на здравеопазването на Русия децата боледуват от Омикрон 2,5 пъти по-често от други щамове през последните няколко месеца. И ако подрастващите са били основно заразени с Делта, по-малките страдат по-често от Омикрон. За деца над 2-5 години характерните симптоми са диария (едно на всеки три), както и бронхиолит, които често изискват хоспитализация.

Най-опасното усложнение на ковид, което се среща при децата (и няма значение дали го карат леко или тежко) е мулти-възпалителен синдром с увреждане на множество органи. Появява се 2-3 седмици след възстановяването: температурата се повишава рязко, много чести са и стомашните оплаквания – синдромът често се прикрива като апендицит. Шведско проучване цитира следните данни: в страната от 93 хиляди деца, заболели от ковид, 140 са развили мулти-възпалителен синдром, 10 от тях са починали.

Как се различава от предишните щамове?

– Инкубационният период е кратък – до 3-5 дни. Пациентите стават опасни за другите в рамките на един ден след заразяването. И това се случва 1-2 дни преди да проявят симптомите.

– По-често се засягат не долните, а горните дихателни пътища и бронхите. Белите дробове са засегнати по-рядко от Омикрон, така че броят на пневмониите е намалял. По-често се появяват синузит, хрема, бронхит.

– Загубата на миризма е по-рядко срещана и като правило се свързва не с увреждане на невроните, а с подуване на носната лигавица.

– По-често се заразяват хора, които вече са били болни от ковид. Преди 1% от хората се разболяваха отново, а сега са над 15%. Това се дължи на мутации, които са увеличили способността на вируса да се прикрепя към различни рецептори.

– Ваксинацията осигурява по-леко протичане на заболяването. Въпреки това, след шест месеца имунитетът, осигурен от ваксината отслабва, и е препоръчително да се направи реваксинация.

Кои маски осигуряват най-добрата защита?

Респираторите (FPP2, FPP3) осигуряват максимална защита срещу вируса.

Обикновените маски от плат са неефективни, защото не могат да бъдат еднократни. Те са забранени в някои страни.

Медицинските маски имат добра защитна способност, но само при условие, че човек ги носи правилно – маската трябва да покрива и носа, и устата и да се сменя на всеки 2-3 часа. Импрегнирането на маската със сребърен разтвор, обработката с пара, алкохол и други трикове не помагат. Много по-важно е всички да носят маски. Ако в автобуса има само един човек с маска, това няма да помогне, но ако поне 75% от пътниците са с маска, нивото на защита е достатъчно добро. В Япония, по време на избухването на щама Делта, са регистрирани само 100 случая на ден, при положение че населението на страната е около 100 милиона. 80% от японците още тогава са били ваксинирани, а 100% са носили маски без това да е било наложено с някаква кой знае колко строга мярка.

Какви изследвания са необходими след заболяване

Дори ако сте изкарали ковид сравнително леко или безсимптомно, не бива да пренебрегвате медицинския преглед. Няма връзка между тежестта на инфекцията и тежестта на пост-COVID синдрома. Всеки може да има сериозни проблеми, които да се появят след така нареченото възстановяване.

„Една голяма част от световните специалисти имунолози и инфекционисти препоръчват всеки, излекуван от ковид, да направи задълбочен медицински преглед 60 дни след оздравяването.

Как става изследването?

На два етапа.

1-ви етап включва 6 изследвания: общи и биохимични кръвни изследвания, измерване на сатурация – насищането на кръвта с кислород, 6-минутен тест за ходене, спирометрия (оценка на обема на вдишван и издишан въздух), рентгенова снимка на гръден кош, анализ на концентрацията на Д-димер в кръвта и С-реактивен протеин (CRP).

2-ри етап (ако е необходимо) се правят още 3 изследвания: ехокардиография, компютърна томография на белите дробове, дуплексно сканиране на вените на долните крайници.

Какво казват тестовете?

Пълната кръвна картина ще покаже: високи или ниски нива на белите кръвни клетки. Ниските бели кръвни клетки са признак на анемия, високите – свързана бактериална инфекция.

Д-димерът е индикатор за нарушения в системата на хемостазата (съсирването на кръвта). GOVID-19 засяга ендотела и тромбозата е често срещано последствие. Важно е навреме да се оцени склонността на организма към патологична поява на кръвни съсиреци и да се предпише антикоагулантна терапия.

С-реактивният протеин (CRP) е маркер за възпаление . Често е повишенипри пациенти с COVID-19. Продължителното персистиране на повишен CRP при съмнение за продължителен ковид най-често показва бактериален възпалителен процес. Друга причина за повишаване на CRP след ковид са автоимунните патологии.

Креатининът и уреята са маркери за бъбречна патология . Нивото им ще покаже биохимичния кръвен тест. Отклонение от нормата трябва да предупреждава: бъбреците често страдат от ковид. Само съвкупността от всички данни ще покаже пълна картина на състоянието на тялото след COVID-19, заради което е толкова важно да се подложи човек на задълбочен медицински преглед.

Изглед на опаковката на продукта Витамин С + Цинк
Витамин C + Цинк – мощна защита в условията на грипна епидемия и Коронавирус COVID-19

 

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *