Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Учените признават, че вярата е наистина много мощен лечебен фактор

Опитваме се да намерим отговор как да се лекуваме, на кого да повярваме, кога не трябва да се съгласяваме на някаква процедура или операция. За­това засегнахме и щекотливата тема за лекарствата и самолечението. Но не можем да подминем и друг един фактор, касаещ здравето ни – вя­рата. Защото вече и учените признаха, че вярата може да излекува човек.

Оказва се, че повечето американци 57% – са убедени, че вярата в божест­вения промисъл може да върне здра­вето на неизлечимо болен или ранен. Освен това мнението на специалистите, че е безполезно по-нататъшно лечение, не играе никаква роля в случая. Любо­питно е, че 20 на сто от медиците също не отричат възможността от чудесно изцеление. И почти всички анкетира­ни смятат, че лекарят няма право Да лиши роднините или самия пациент от надеждата за чудо. Защото то наистина може да се случи.

Разбира се, експертите разбират свръхестественото оздравяване по доста по-различен начин. Най-често морално неподготвени за възможната смърт се оказват жертвите на непред­видените обстоятелства – например от катастрофи или нападения. За разлика от пациентите, които години наред стра­дат от неизлечима болест и често се примиряват с неизбежния край, жерт­вите на катастрофи и прочее се надяват на неочаквано изцеление. Повече от 70 на сто от участниците в анкетата, сред които 1000 обикновени граждани и 774 специалисти (лекари, сестри и други медицински специалисти), са убеде­ни, че пациентът и роднините му имат право да искат медиците да продължат неговото лечение.

ИМА ЛИ СВРЪХЕСТЕСТВЕНО ОЗДРАВЯВАНЕ?

Специалистите го обясняват с непрекъснатите промени във всички сфери на живота и с това, че се появиха много необясними явления, вкл. и нови болести.

„Аз съм срещал хора, които на­пример мислят, че Бог спасява от смърт самите тях яли тези, които Той обича – казва професорът по хирургия Джейкъбс Ленвърт, един от организато­рите на анкетата, – всички те искат да удължим медицинската намеса. Ние не можем да отвърнем на тези хора, че всичко това са глупости, ние сме длъжни да уважаваме техните чувства. Независимо от очевидните доказател­ства за неизлечимост на пациента: резултатите от рентгеновите снимки, от изследванията и т.н“. Имайки пред­вид, че вече сме в XXI век, такива по същество средновековни настроения изглеждат доста странни за някои.

„В днешно време сред хронично бо­лните вярващите в чудното изцеление са не по-малко от 30-40 на сто, а сред тези, които болестта е застигнала вне­запно – вярващите са около 60 на сто, казва руският психотерапевт, доктор на медицинските науки Марк Сандомирский. И на Запад, и в Източна Европа през последните години се наблюдава растеж на т.нар. епидемия от ирационалност. Към нея се отнася и вярата в свръхестественото оздравяване. Тази статистика преди всичко е свързана със съвременния начин на живот, с появя­ването на много необясними явления, в т.ч. и на нови болести. Резките кризи, неочакваните промени в социалния, икономическия и политическия живот често водят до това, че човек губи причинно-следствените връзки. Затова дори от напълно обичайна ситуация търси ирационален изход.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *