Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Мръсната маска възпалява и разболява гърлото

Гърлото изпълнява жизненоважни функции. Но някои неблагоприятни фактори могат да доведат до различни заболявания

гърлото
Носенето на мръсна маска е един такъв фактор, който възпалява и разболява гърлото. Защо не бива да се подценяват правилата за носене на маска? Ще научите за това от тази полезна статия.

Възпаленото гърло като аргумент против маската

Въпреки че са ефективни за предотвратяване разпространението на COVID-19, медицинските маски затрудняват дишането и замъгляват очилата. Те дразнят някои хора, докато други не се притесняват чак толкова от носенето на маски. Заради маските често има спорове и конфликти, провокирани най-често от онези, които наистина не обичат да им казват какво да правят.

Към този списък можем да добавим още един аргумент – възпалено гърло. Някои хора се оплакват от това, след като носят една и съща маска дълго време. Ето защо, ако носите маска, без да я сменяте, и сте изненадани, че имате възпалено гърло, тази информация е за вас.

Знаем, че трябва да мием ръцете старателно, да дезинфекцираме повърхностите и да поддържаме жилищните помещения чисти. Затова не е изненадващо, че мръсната маска може да причини възпалено гърло.

Неха Вияс

Неха Вияс, семеен лекар, която работи в една от най-големите клиники в Кливланд (САЩ), обяснява защо се възпалява гърлото и как заразената маска може да допринесе за това.

Причини за възпалено гърло и защо някои хора се оплакват от това толкова често

Болките в гърлото могат да бъдат причинени от вируси, бактерии и дразнители, попаднали в него от околната среда. То може да се разболее и от прекомерно гласово натоварване, сух въздух или заболяване като гастроезофагеален рефлукс, казва д-р Неха Вияс.

Всеки може да има възпалено гърло, но хората с отслабена имунна система, алергии и тези, които имат системно и високо гласово натоварване са по-податливи на възпалителни заболявания на гърлото.

Защо може да има възпалено гърло след дълго носене на маска

Хората, които носят маски, трябва да говорят по-високо, за да могат другите да ги чуят. Това увеличава натоварването на гласните струни. В друг случай причината за възпалението може да са вируси и бактерии, които са върху замърсената маска, която не е сменяна дълго време, не е изпрана правилно или е докосвана с мръсни ръце.

Според д-р Неха Вияс мръсните маски безспорно влошават ситуацията, тъй като човек вдишва вирусите и бактериите, които се намират върху самата маска.

Какво може да се направи, за да се предотврати възпалението на гърлото?

Д-р Неха Вияс силно препоръчва да се намали докосването на маската. В случай, че трябва да махнете маската, правете това само с чисти ръце.

Ако ви се налага да работите с маска, сменяйте я възможно най-често. Това не само ще ви предпази от възпалителни заболявания на гърлото, но и ще ви помогне да дишате по-добре, както и да се предпазите от неприятното маскне (пъпчици, които излизат върху кожата, покрита от маската).

Възпаленото гърло може да се излекува чрез използване на:

спрейове за гърло без рецепта (Тантум Верде, Хексорал, Lichensed, Септолете)

– таблетки за смучене (Ефизол, Нео-ангин, Трахизан, Кармолис, Тантум Верде, Стрепсилс, Септолете тотал, Исла)

– антихистамини и противовъзпалителни лекарства без рецепта, като ацетаминофен или ибупрофен.

Но ако гърлото се възпалява твърде често, трябва да се консултирате с лекар, без значение дали сменяте мръсната маска често или не.

Как правилно да перете маски за многократна употреба в пералня

Можете да изперете маската с другото пране. Най-често това трябва да е бяло пране, което да издържа температура на водата 60 или 90 градуса. Използвайте обикновен прах за пране или такъв, който дезинфекцира.

Как да перете на ръка маски за многократна употреба

Преди пране проверете дали вашият перилен препарат осигурява дезинфекция. Някои прахове, предназначени за безопасно пране (детски) и за цветно пране, не са подходящи за дезинфекция.

Помещението, в което ще перете маската, трябва да е добре проветрено.

За пране използвайте прах, в който съдържанието на натриев хипохлорит е най-малко 5,25-8,25%.

Прахът трябва да се разтвори във вода при стайна температура. Не смесвайте праха за пране с амоняк.

За да изперете маската, трябва да вземете 5 супени лъжици прах с горното съдържание на натриев хипохлорит и да ги разредите в 4 литра вода при стайна температура или 4 чаени лъжици прах за пране на 1 литър вода при стайна температура.

Накиснете маската в готовия разтвор за 5 минути.

Изплакнете обилно в студена вода или вода със стайна температура.

Можете да слагате само напълно суха маска.

Не ползвайте омекотител.

Как да изсушите маски за лице за многократна употреба

В сушилня: задайте максимална температура и оставете маската в нея, докато изсъхне напълно.

На открито: Поставете маската да изсъхне. Оставете да изсъхне напълно. Ако е възможно, изсушете маската директно на слънце.

Макар че ползването на маска може да се възприеме като неудобство от някои хора, важно е да продължите да я носите, за да предотвратите по-нататъшно разпространение на COVID-19 и други инфекции.

Това бяха някои много необходими и навременни препоръки от д-р Неха Вияс относно превенцията на възпалителните заболявания на гърлото в контекста на пандемията от COVID-19. В настоящата ситуация маската е незаменимо средство за предпазване от проникване на опасна инфекция в дихателните пътища при посещение на обществени места. Ще намалите честотата на заразяване, като намалите рисковете.

Източник: clevelandclinic.org

Боринал
БОРИНАЛ – мощна комбинация за предпазване от вируси

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *