Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кои органи най-много страдат от лекарствата ?

Още в началото на XX век били описани прояви на непоносимост към лекарствата. През 1901 г. В прак­тиката бил въведен терминът „лекарствена болест“, който събирал в себе си всевъзможните странични реакции към лекарствените средства.

Сега ги обозначават като „странично действие на лекарството“. Обикновено страничните действия са описани В инструкциите още при пускането им на па­зара. Но е невъзможно да се отчетат без изключение всички действия на препарата върху човешкия органи­зъм. Това не може да се получи нито в експериментите, нито при предварителните изпитания. Така например ортотоксичното, т.е. влошаващо слуха действие на стрептомицина било открито чак когато болните по­падали за лечение В клиника. А това негово свойство ня­мало как да се определи върху лабораторни животни.

Според съвременните правилници новите лекарства, използвани в медицинската практика, цели пет години се смятат за нови. А при тяхното използване се осъ­ществяват много обстойни наблюдения от лекаря на болните.

Повечето странични ефекти са слабо изразени и изчезват, след като човек спре да пие лекарството. Обаче има и такива, които могат да нанесат същест­вена вреда.

Страничното действие може да бъде пряко (на­пример раздразнение върху лигавицата), може да бъде косвено (недостигът на витамини при потискане на естествената микрофлора след прием на антибио­тици).

КОЛКО РАЗНООБРАЗНИ МОГАТ ДА БЪДАТ ТЕЗИ СТРАНИЧНИ РЕАКЦИИ

Повишава; се рискът от възникване на ракови за­болявания заради различни мутации в клетките на организма.

Някои от лекарствата оказват увреждащо въз­действие върху плода, което може да доведе до вродено уродство и дори до вътреутробна гибел.

Устойчиво се променя обмяната на Веществата. Тя се проявява с лекарствена зависимост, когато при рязко спиране на лекарството възниква истинска абстиненция. Такива са кортикоетероидите, транквилантите и др.

Възникват имунодефицитни състояния заради отрицателното влияние на лекарствата върху иму­нитета.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *