Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Бял език – знак за заболявания на храносмилателния тракт

Мнозина са забелязали бяло покритие на езика, особено сутрин, докато си мият зъбите. Какво означава това и опасно ли е?

бяло покритие на езика

Наличието на бяло покритие на езика не причинява дискомфорт на тялото и здравето. Плаката няма мирис и лесно се отстранява. Но ако изведнъж забележите, че е станала по-плътна, има кремав оттенък и неприятна миризма, това може да е симптом на много заболявания, включително и на стомашно-чревния тракт.

Състоянието на езика като отражение на състоянието на храносмилателния тракт

Езикът, и най-вече неговият външен вид, може да каже на специалиста без думи как работи стомашно-чревния тракт. Ако сте здрав, тогава езикът ви ще има бледорозов цвят и кадифена, равномерно оцветена повърхност.

Между другото, сигурно си спомняте как по време на медицински прегледи лекарите ви молят да покажете език, като го изпънете доколкото е възможно. Въпреки че може да изглежда смешно, лекарят всъщност не прави това за да се забавлява. Специалистът обръща внимание на размера на езика и проверява за подуване и следи от зъби по повърхността му.

По този начин може да се диагностицира възпаление на лигавицата на венците (гингивит, стоматит, миксидем) и акромегалия – заболяване, обусловено от патологично повишената секреция на растежен хормон. Сухотата на повърхността на езика е възможно да бъде резултат от остри инфекциозни заболявания: грип, коремен тиф или сепсис. Може да бъде причинена и от неконтролируемо повръщане, диария, перитонит и полиурия. Състоянието на повърхностния папиларен слой и цветът на езика също така могат да подскажат симптоми на вътрешни заболявания:

анемия;

• дисфункция на храносмилателната система;

• хепатит А;

цироза на черния дроб;

хроничен колит;

гастрит.

Лекарите обръщат специално внимание на такъв феномен като обложен език, когато цялата му повърхност или отделни локални зони са покрити с плътно бяло или жълтеникаво покритие. Това е симптом на сериозни нарушения в работата и здравето на стомашно-чревния тракт.

Причини за образуването на бяло покритие на езика

Бялата плака, която се появява сутрин на езика на здравите хора, представлява десквамиран епител и малко количество бактерии и техните метаболитни продукти, натрупани по време на спокойно, неподвижно състояние. Те се отмиват със слюнка по време на будно състояние. Тези бактерии, както полезни, така и патогенни, живеят във всеки организъм и участват активно в много процеси. Останалите се натрупват във вътрешната кухина на устата, по повърхността на венците, езика и зъбите. Те се отстраняват сутрин при ежедневни хигиенни процедури.

За почистване на плаката върху езика трябва да се извършват леки кръгови движения с четка за зъби, като се опитвате да не повредите тъканта. Правете това преди закуска, за да предотвратите навлизането на бактерии от езика в тялото.

Има и други, по-сериозни причини за образуването на такава бяла плака

Увеличаване на дебелината на наличното бяло покритие на езика или появата на сивкав оттенък показва намаляване на имунитета, при което броят на патогенните бактерии се увеличава. Това, че трябва да проверите дихателните органи, може да бъде сигнализиран от бяло покритие, концентрирано върху върха на езика или по ръбовете му. Понякога такова покритие може да се види на езика на заклет пушач. Появата на локални участъци от бяла плака върху корена на езика или страничните му повърхности в основата може да е признак на зараждащо се бъбречно заболяване.

Гъбички и бактерии

Гъбичните заболявания, по-специално кандидоза или млечница, се проявяват с изразено бяло покритие, което има твърда, изпечена структура. Един от симптомите на тежка ангина е гъсто покритие по цялата повърхност на езика, като правило, докато пациентът има треска, увеличаване на сливиците и затруднено преглъщане.

Въпреки това, най-често бялото покритие на езика е симптом на дисфункция на органите на стомашно-чревния тракт. Ако сутрин следи от зъби се виждат върху плаката, това най-вероятно е признак на лошо храносмилане на храната от червата. Когато в средната част на езика се концентрира плътно бяло покритие и по него се виждат дори пукнатини, има опасност от гастрит. В някои случаи можете сами да коригирате менюто и диетата си, но все пак е по-добре да посетите гастроентеролог и да получите необходимите препоръки от него.

Трябва ли да се отстрани видимото бяло покритие на езика?

Светлото бяло покритие без мирис, което се образува сутрин, може да се отстрани със специална шпатула или четка за зъби. Но промените в състоянието, които са резултат от нарушение на здравето, не могат да бъдат пренебрегнати, особено когато се появи неприятна миризма и цветът на плаката се промени в жълтеникав. В тези случаи трябва да се открие и елиминира първопричината за появата на такава плака, след което тя ще изчезне сама.

Когато състоянието на бялата плака се промени, първият лекар, който трябва да посетите, е личния лекар – след преглед на езика, той ще може да определи към кой специалист да ви насочи

Трябва да бъдете прегледани от медицински специалисти (зъболекар и гастроентеролог), да направите някои изследвания, въз основа на които ще бъде поставена диагноза. В случай, че забележите патологията навреме и потърсите медицинска помощ, може да не се изискват никакви лекарства. Началните стадии на гастрита е лесно да се коригират и излекуват само с помощта на терапевтична диета.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *