Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Желязна кръв: Защо повишаването на хемоглобина е опасно?

Нивото на хемоглобина е един от важните показатели при анализа на човешката кръв

хемоглобина
Нивата на хемоглобина трябва да се следят редовно

По правило хората се притесняват от понижаването на хемоглобина. Експертите също така отбелязват, че високите стойности на този параметър също са важни и изискват внимателно проучване от лекарите. Защо е толкова важно?

Хемоглобинът е протеин. Съдържа се в еритроцитите и осигурява транспортирането на кислород между белите дробове и тъканите и органите на човешкото тяло и въглеродния диоксид от тъканите и органите обратно към белите дробове за последващото му отстраняване. Хемоглобинът съдържа желязо, което определя както вида на кръвта, така и характерния й метален вкус. Като част от изследванията обикновено се измерва количеството на веществото в червените кръвни клетки.

Аскаров
Азизхон Аскаров

Хемоглобинът се състои от аминокиселини, които образуват протеинов комплекс – глобин и хем. В случай на проблеми при образуването на този комплекс може да се развие анемия – това се случва на фона на намаляване нивото на веществото. Въпреки това, възможно е да възникне и обратната ситуация, когато количеството хемоглобин се увеличава.

Ниското ниво е лошо

„Човешкото тяло е устроено по такъв начин, че не може да живее без кислород. Състоянията, при които възниква хипоксия (недостиг на кислород в организма), водят до нарушаване на всички метаболитни процеси в организма. И това е изпълнено с развитието на заболявания и преждевременното стареене на човека“ , обяснява кандидатът на медицинските науки, общопрактикуващ лекар и кардиолог Азизхон Аскаров.

Обикновено, отбелязва лекарят, хипоксия възниква при:

• прекомерна физическа активност и стрес;
• екстремни природни условия (високи планини, мразовита зима, много топло време);
• дълъг престой в затворени и задушни помещения.

„Кислородният глад често се среща при заболявания като анемия, хронични белодробни болести, интоксикация (работа с тежки метали, прах), тютюнопушене, патологии на гръдния кош (изразена сколиоза, старческа гърбица)“ , казва Азизхон Аскаров.

Хемоглобинът , специален протеин в структурата на еритроцитите (червените кръвни клетки), е отговорен за транспорта на кислород в човешкото тяло. Ако е в нормални граници, значи човек е здрав, може да работи, весел е и е пълен с енергия. Но ако хемоглобинът е нисък, тогава това се нарича анемия и той може да почувства слабост, умора, задух и сърцебиене, обяснява специалистът. Затова винаги при наличие на характерни симптоми започва да се проверява дали има дефицит на хемоглобина.

Високото ниво е опасно

Има обаче ситуации, подчертава кардиологът, когато се констатира обратното – нивото на хемоглобина се повишава.

„Състоянието на повишен хемоглобин, а с него и на червените кръвни клетки, се нарича еритроцитоза и е придружено от сгъстяване на кръвта“ , казва лекарят.

Еритроцитозата може да се развие, отбелязва кардиологът Аскаров, при следните условия:

• дехидратация (нисък прием на течности);
• хранително отравяне с честа диария;
• тежко затлъстяване (индекс на телесна маса над 40);
• тютюнопушене;
• хронична интоксикация (вдишване на пари от тежки метали), кръвни заболявания (например специална форма на левкемия – еритремия);
• при спортисти, които злоупотребяват с анаболни лекарства и претоварване със симулатори на еритропоеза.

Защо повишаването на хемоглобина е опасно?

Ако почти всеки знае за опасностите и рисковете от ниско ниво на хемоглобин, добре е поне да се предполага със сигурност, че повишените нива също представляват риск за здравето и определено са патология.

„С развитието на повишаване на хемоглобина и съответно еритроцитоза се появяват микро- и макротромбози на съдовете, които хранят вътрешните органи, и следователно се развива остра исхемия (липса на кръв), тежка хипоксия и увреждане на органа. И ако не реагирате навреме и не започнете подходящо лечение под наблюдението на лекар, може да има сериозни усложнения и дори смърт“ , предупреждава кардиологът Аскаров.

Как се лекува?

Как да се лекува повишен хемоглобин в кръвта? На първо място, съветва Азизхон Аскаров, човек трябва да премахне всички провокиращи и вредни фактори, например тютюнопушене, вдишване на токсични вещества, да намали телесното тегло до оптимално. Освен това определено трябва да коригирате режима на пиене – лекарят съветва да увеличите приема на течности на ден в съответствие с нормите – до 30 мл вода на 1 кг тегло на човек, ако няма тежка патология на сърцето и бъбреците (ако има проблеми се допуска до 1 литър на ден и задължително се консултирайте с лекар). Трябва да се откажете и от алкохола и особено от комбинирането му с лекарства, предупреждава лекарят.

По отношение на лекарствената терапия си струва да се работи по изчерпателен начин. Първо е необходимо да се лекува хроничното заболяване – хроничен бронхит, кръвни заболявания, диабет и др. Освен това, казва Азизхон Аскаров, ако е необходимо, лекарят може да предложи прием на антитромбоцитни средства (лекарства, които намаляват адхезията на червените кръвни клетки и тромбоцитите). Има няколко такива лекарства, не можете да ги изберете сами и затова назначението на такъв медикамент трябва да бъде направено от специалист. В крайна сметка последствията от самолечението могат да бъдат изключително опасни, предупреждава кардиологът Аскаров.

„Повишеният хемоглобин е често срещано явление в живота, както при нормални, така и при патологични състояния. Но съвременната медицина ви позволява да се помогне на пациента и да се избегнат сериозни усложнения. Заради това човек ще живее дълго и ще бъде относително здрав. Основното нещо е да не оставите ситуацията да се развие и да се свържете със специалист навреме “ , предупреждава Азизхон Аскаров.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *