Защо е по-добре да НЕ вземаме каквито и да е решения вечер

Вечер ни управляват емоциите. По-лесно се впечатляваме и си внушаваме разни неща


А сутрин сме по-рационални и проницателни. Хипнозата на тъмните часове от денонощието се разсейва с първите слънчеви лъчи. Ние сме „по-трезви“ и по-концентрирани. Затова трябва да сме подозрителни ако някой ни притиска да дадем окончателен отговор или да вземем каквото и да е решение след като е станало сумрачно. Да се замислим ако хората около нас изискват да купим нещо голямо, да дадем, да одобрим, да се съгласим… Особено ако не ни се дава време да помислим. Интересното е, че на сутринта няма да сме обект на някое такова „примамливо“ предложение!

Отделете време да вземете решение

Колкото повече напредва деня, толкова по-небрежни и по-рискови са решенията, които може да вземем.

Умора, впечатления, работа която сме свършили или която не сме – всичко, което се натрупва в нас, дори и положителните емоции, създават мъртво течение за нашите решения и намерения.

Д-р Майкъл Бреус

Това се отнася както за нещата, така и за чувствата.

Малко наука

Въпреки че няма недостиг на трикове и съвети, които да ни помогнат да мислим по-иновативно, времето е всичко, казва лекарят по съня д-р Майкъл Бреус, автор на „The Power of When“ (Силата на Кога). Той вярва, че работата в синхрон с естествения часовник на тялото ни е ключът към на успеха, към това да сме най-добри и креативни.

Науката за „доброто време“ – наречена хронобиология – разкрива, че пиковата производителност е свързана с нашата ДНК.

„Вътрешен часовник, вграден в мозъка ви, тиктака, поддържайки перфектното време още откакто сте били бебе“, пише Бреус, „Този ​​точно програмиран хронометър се нарича вашият циркаден пейсмейкър или биологичен часовник.“

 

Преди и по време на сън мозъкът си почива. Той не спи, просто работи по различен начин. И се опитва да се освободи от всичко онова, което според него е излишно. Опитва се да вземе правилното решение. Това, което вечерта е изглеждало ужасно и непоправимо, на сутринта се оказва напълно разрешимо. И онова, което ни се е сторило супер привлекателно, понякога се оказва груб фалшификат.

 

Най-доброто време за вземане на решения

Фразата „да преспим, пък ще преценим“ се е запазила до днес с причина: вземаме най-лошите решения късно вечер и много, много рано сутрин. Нашите когнитивни сили са най-силни, след като мозъкът ни има шанс да се отърси от инерцията на съня.

Затова трябва да отложим вземането на важни решения, когато се чувстваме най-бдителни, обикновено в рамките на един до три часа след събуждане.

Утрото е квинтесенция на живота, казва Артур Шопенхауер

Сутрешният ни начин на мислене е нашият начин на мислене по подразбиране.

Щом тъмнината навлезе в стаята, погледът ни към реалността променя перспективата. Нощта ни действа по различен начин от деня, което ни прави двама различни човека. Вечер ставаме по-емоционални. Това е времето, когато трябва да отворим себе си към любимия човек, да общуваме с децата и нашите близки.

През деня успяваме да държим определена дистанция от мислите си. Да ги третираме с яснота. Но щом падне нощта, нашето разбиране е оцветено с мрак. Осен да сме по-емоционални, може да сме и по-песимистично, по-минорно настроени.

Умората от деня изкривява нашата преценка

Решенията, взети след 20:00 часа, често ще ни накарат да съжаляваме, отколкото да ни донесат някаква полза.

Истината е, че не нашите решения се променят, а гледната точка, която имаме върху тях. Дълбоко в себе си знаем какво искаме. Но нашите временни емоции и състояния на ума ни пречат.

Утрото ни носи яснота и правилна нагласа, за да мислим за важните неща от живота си. Това е и идеалното време за работа, както психически, така и физически, и за обективно обмисляне на нещата.

Вечерите са за вечеря, гледане на телевизия, четене на книги или за срещи с приятели. Не за тежки решения, не за спорове и не за равносметки…

„От утре…“ не предвещава нищо добро

Затова трябва спрем да си обещаваме или да вземаме важни решения за себе си и за живота си вечер.

Всичко, което сме обещали или решили след 20:00 ни носи непрестанни колебания в решителността, които не са нищо друго освен безполезни емоционални съмнения. И повярвайте, това би могло да промени и посоката на живота ни към по-добро.

Източник: mind-hacks.wonderhowto.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *