Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ботулизъм и предстоящи празници не са добра комбинация

Ботулизъм е заболяване, което идва в едно с консумацията на домашни консерви. Предстоящите празници са предпоставка за това

ботулизъм
Зимата е такъв период от годината, през който буркани с кисели краставички, други туршии и меса се появяват редовно на трапезата. И тук е важно да знаете какво да търсите, за да не пострадате от усложненията, които заболяването ботулизъм може да предизвика.

Ботулизъм е сериозно състояние, което засяга нервната система и при ненавременно потърсена помощ може да причини смърт

Според статистиката само миналата година е имало 112 случая, от които 7 фатални. Тази година 92 души са пострадали от ботулизъм, а 15 са починали.

Домашните консерви често стават причина за развитието на патологията. Причинителите на това заболяване предпочитат среда без кислород. Поради тази причина има чести случаи на заболяване след консумация на херметически затворени консерви с риба, различни туршии и меса. Уж въздух не прониква, а прилежно наредените продукти създават идеални условия за развитието и размножаването на патогена. Както предупреждават специалистите, „външният вид, вкусът и миризмата на продуктите не се променят. Понякога, но не често, може да има подуване на капачките“.

Като цяло спорите на ботулизма са широко разпространени в природата. Те се откриват в почвата, откъдето попадат в продуктите, използвани за домашно приготвяне, особено ако не са почистени добре.

Как да се предотврати инфекцията?

Експертите назовават няколко правила, които ще предотвратят появата на ботулизъм.

⨀ Не трябва да купувате консерви от пазари и от случайни продавачи. Това е заради факта, че продуктите често дори не се обработват качествено и така, както трябва да бъдат обработени, за да е годна за консумация консервата. И също така, не се спазват правилата за тяхното съхранение.

⨀ Не бива да експериментирате с купуването на домашни пушени продукти от случайни продавачи. Говорим за големи бутове, риби, като сред най-опасните са толстолоб и други видове, които могат да живеят в дънните слоеве на водата. Всъщност, от червата на заразена риба спорите на патогена лесно влизат в мускулите. Това важи не само за рибите, но и за зайци, телета и други животни, чиито меса се консумират.

⨀ Не се препоръчва да се правят консерви у дома от гъби, месо, риба и моркови. Това се дължи на факта, че е трудно да се отстранят частиците от почвата от такива продукти, които могат да бъдат заразени. И, разбира се, не трябва да се допуска консервиране на продукти с признаци на гниене.

⨀ В процеса приготвяне е задължително да спазвате стриктно посочените дози сол и оцет – не ги намалявайте сами. Освен това се изисква внимателно да се направи топлинната обработка на продуктите, ако е необходимо.

⨀ Разбира се, трябва да откажете да ядете подути консерви, колкото и добре да ви изглеждат на вид, и колкото и нормално да ви се струват на вкус.

Важни нюанси

Домашните консерви трябва да се съхраняват правилно. Това може да се направи само в хладилник или мазе, ако има такова.

Преди да ядете консервирани храни, които са потенциално опасни от гледна точка на ботулизма, те трябва да бъдат подложени на топлинна обработка, и то доста дълго време – в рамките на 15-20 минути. Например, кипенето унищожава токсина. Трябва да бъдете особено внимателни с използването на домашни консервирани храни ако ги давате на децата – могат да им се предлагат такива продукти само след термична обработка.

Ако изведнъж, на фона на консумацията на консервирани храни, се появи усещане за неразположение, наложително е незабавно да се консултирате с лекар и да насочите вниманието му към това, което сте яли, особено ако е консервирана храна. Не изхвърляйте остатъците от продукта – те ще бъдат полезни за изследване, което ще ви позволи бързо да определите източника на инфекция и да започнете лечението навреме.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *