Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как помагат топлите компреси според традиционната китайска медицина

Топлите компреси облекчават болките в ставите и помагат при някои заболявания на очите

топлите компреси

Топлите компреси подобряват състоянието при ечемик на окото, блефарит (подуване на горния клепач) и сухи очи. В случаите, в които се използва в зоната на лицето, могат да се прибавят и билки. Ако се използва загряващ компрес за подобряване тена на кожата, както и за справяне с някои от очните проблеми, споменати по-горе, най-подходящата билка е лайката.

Експертите на традиционната китайска медицина смятат, че топлината подобрява кръвообращението, което може да помогне за облекчаване на болката.

Затова в китайската медицина топлите компреси имат широко приложение. За тях не се изисква да се спазват сложни правила, не е необходима и кой знае каква специална подготовка – имате нужда само от топла вода и хавлиена кърпа.

Как помагат топлите компреси?

В случай на настинка или хрема можете да си направите затоплящ компрес за носа и да вдишвате топлата пара – след няколко минути назалната конгестия ще отмине. Компресът затопля и овлажнява носната кухина и така се улеснява дишането през носа.

Тъмните кръгове под очите, които се появяват след безсънна нощ, са причинени от лоша циркулация. Разбира се, за да се отървете от тях, можете да използвате скъп крем и различни маски, но е много по -лесно да направите обикновен компрес. Топлината ще подобри кръвообращението около очите. Най -добре е да направите този компрес в рамките на 15 минути преди лягане. Това ще помогне не само да премахнете тъмните кръгове под очите, но и да се отървете от синдрома на сухото око. Сутрин може да прилагате контрастни компреси на лицето, като редувате топла и студена кърпа.

компрес очи
Топлите компреси помагат при някои очни заболявания

За да подобрите съня, поставете кърпа в топла вода, изстискайте я малко и разтрийте гърба по дължината на гръбначния стълб, като същевременно обърнете специално внимание на шийните и гръдните области. Разтривайте така в продължение на пет минути. Това ще помогне за облекчаване на напрежението, ще облекчи мускулните и меките тъканни спазми, ще се отпуснете и ще спите спокойно през цялата нощ.

Дългото време, прекарано пред компютъра, води до болки в шийния отдел на гръбначния стълб

Препоръчва се тези места да се затоплят с гореща кърпа. Страничните зони между ухото и ключицата също трябва да бъдат покрити от такъв компрес, който да се държи поне 10 минути.

Загряването с гореща кърпа помага за разтягане на сухожилията на шийните прешлени. Поставете гореща кърпа върху болното място, като същевременно правите бавни въртеливи движения с врата.

Затоплянето на лумбалната област с гореща кърпа ще облекчи болката и ще отпусне мускулите

За тези, които страдат от болки в кръста, е по -добре да се откажат от меките дивани и да спят на твърдо легло. При болки в кръста се препоръчва първо да се приложи охлаждащ лосион, а след това затоплящ компрес. Все пак е по -добре долната част на гърба да е топла през цялото време.

топъл компрес
Масаж с топъл компрес облекчава болките в гърба

При менструални спазми китайските лекари съветват да приложите затоплящ компрес към долната част на корема – това ще помогне да се отървете от застоя на кръвта и ще успокои болката.

Разбира се, топлият компрес не е панацея

Той няма да помогне във всички случаи и няма да работи за всички хора, които имат някакви оплаквания. Онези, които имат чувствителна кожа, възрастните хора, децата, страдащите от диабет или парализа, е по -добре да не правят затоплящи компреси без специална препоръка от лекар.

Особено внимание трябва да се обърне на температурата на кърпата: тя не трябва да е твърде гореща

Температурата трябва да бъде между 40-50 градуса. Процесът на загряване отнема около 20 минути. Ако се слага топъл компрес върху чувствителна или болезнена кожа, той трябва да е по -хладен. По време на загряването е необходимо през цялото време да се следи състоянието на кожата на мястото на нагряване. За тези, които страдат от кожни заболявания и пациенти с възпаление по кожата, горещите компреси са противопоказани, тъй като топлината изостря симптомите и насърчава растежа на бактериите.

Не всички болки могат да бъдат облекчени чрез загряване

Топъл компрес не бива да се използва и от жени с по-тежка менопауза. Обичаен симптом на такова състояние е излишната „вътрешна топлина“. Не се препоръчва и при сериозни храносмилателни проблеми, които се подразбират заради лошия дъх и продължителен запек. След увреждане на меките тъкани и когато мускулите са разтегнати, горещи компреси не бива да се слагат през първите 24-48 часа.

Затоплящият компрес ще помогне при дискомфорт и болка, но далеч не е чудодейно лечение. Той играе помощна, а не основна роля в лечението.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *