БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Пост-ковид синдром: по-дълъг, по-тежък, по-трудно лечим

Световната здравна организация официално дефинира какво е пост-ковид синдром

Официална информация за това какво е пост-ковид синдром се появи в документ, публикуван днес на уебсайта на СЗО.

Пост-ковидното състояние възниква при лица със съмнение за коронавирус или потвърдена анамнеза за инфекция, обикновено в рамките на три месеца след началото на COVID-19, със симптоми, които не продължават по-малко от два месеца и не могат да бъдат обяснени с алтернативна диагноза.

В допълнение към опасностите, свързани с усложненията от коронавирус, хората са изправени пред изпитанието пост-ковид синдром. Това се отразява негативно на качеството на живот и плаши с несигурнa прогноза подобряването на цялостното здраве. Заради това, както и поради други причини Световната Здравна Организация официално го дефинира.

Новата класификация на състоянията, причинени от вируса SARS-CoV2 сега изглеждат по този начин:

– Острият пост-ковид е краткосрочен ход на заболяването, който продължава не повече от 4 седмици.

– При продължителния ковид симптомите притесняват пациента в продължение на 4-12 седмици.

– Дълъг ковид е, когато човек е болен повече от три месеца.

Според проучвания в САЩ и Великобритания, 1 на 10 пациенти изпитват дискомфорт (физически и психологически) в рамките на 12 седмици.

Учените все още продължават да изучават пост-ковидния синдром. В момента е известно, че проявите на болестта са индивидуални и до голяма степен зависят от първоначалното състояние на организма.

Независимо от това, следните факти са известни за пост-ковидния синдром в момента

1. Поне един симптом остава за дълго време

Според различни източници 50–80% от пациентите изпитват леки неразположения след заболяването. Италиански проучвания показват, че 87% от хората, които са се възстановили от коронавирус, продължават да се оплакват от поне един симптом. Най -често това е умора или задух.

Подобни данни публикува списание Lancet. В Ухан учените интервюираха 1655 пациенти, които бяха хоспитализирани в началото на пандемията. 76% от тях шест месеца след изписването изпитват дискомфорт, свързан с поне един симптом.

В същото време едно американско проучване на пациенти, които не са имали нужда да бъдат лекувани в болница, показва, че 27% са имали леки заболявания два месеца след прекаран ковид.

2. Дългосрочната рехабилитация е нормална

Хората с пост-ковиден синдром може да не се чувстват добре повече от два месеца. Най -важното в случаи на признаци на заболяването е да се изключат други диагнози. Учените все още не могат да дадат единствен отговор на въпроса защо човек не може да се възстанови толкова дълго. Въпреки това, такова поведение на вируса не е уникално. Подобни пост-инфекциозни състояния са характерни за някои други вируси, които могат да бъдат намерени в южните ширини.

3. Заболяването протича на вълни

Според общността на Survivor Corps, която е интервюирала повече от 5 хиляди пациенти, болестта може да протече вълнообразно. В този случай интервалите между обострянията са 7-10 дни. Добрата новина е, че тези „приливи“ на неразположение стават все по -меки всеки път. За някои обаче болестта постепенно намалява.

4. Симптоми на постковидния синдром

Най -често пациентите с пост-ковиден синдром имат:

  • хронична умора;
    диспнея;
    кашлица;
    болки в ставите;
    болка в гърдите.

Някои пациенти с пост-ковиден синдром също имат:

  • затруднена концентрация;
    депресия;
    мускулна болка;
    главоболие;
    температура, която може да идва и да си отива;
    тахикардия.

В редки случаи:

  • възпаление на сърдечния мускул;
    нарушена белодробна функция;
    бъбречни проблеми;
    обрив;
    косопад;
    липса на мирис и вкус;
    безсъние;
    нарушена когнитивна функция;
    тревожност;
    чести промени в настроението.

5. Пациентите с пост-ковиден синдром трябва да се възползват от помощта на психолог

Не се колебайте да се свържете с психолог. Всеки пети възстановен пациент с COVID-19 изпитва психични проблеми, включително депресия, тревожност и слаба деменция. Основните причини за тези заболявания все още са трудни за определяне. Това може да е ефект на вируса върху мозъка, но и самите условия на пандемията, които са придружени от изолация, финансови загуби, притеснения за собственото здраве и това на близките. Такива преживявания не могат да имат положителен ефект върху емоционалното състояние на човек. Във всеки случай не трябва да пренебрегвате душевното си благополучие.

6. Възрастните хора са изложени на по-голям риск

Списание Science отбелязва, че все още не е възможно да се определи точно кой ще развие пост-ковид синдром. Например тези, които са имали тежък коронавирус, могат да се върнат към нормалния живот след два месеца. Но други, които лесно са преминали болестта, понякога не могат да се отърват от симптомите за дълго време. Въпреки това в статията се твърди, че пост-ковидния синдром се проявява по-често при хора на възраст над 50 години и тези с две или три хронични заболявания.

7. Наднорменото тегло, високото кръвно налягане и психичните проблеми могат да удължат пост-ковидния синдром

Що се отнася до първите две точки, хората с тези диагнози са по-склонни да получат усложнения, свързани с COVID-19, дори в ранните етапи на инфекцията. Съответно, процесът на тяхното възстановяване може да отнеме повече време. При пациенти със склонност към психични проблеми, вирусът може да причини допълнителни усложнения.

8. Жените страдат от пост-ковид синдром по -често от мъжете

Според проучване на Университета в Глазгоу, проведено сред пациенти, които не са се възстановили напълно от заболяването си след пет месеца, преобладаваща е възрастовата група на жените под 50. Тази теория се подкрепя от друго по -голямо проучване от Университета в Лестър. Учените все още не са разбрали защо дългосрочната реакция на вируса варира в зависимост от пола.

9. Пост-ковидният синдром може да засегне здравето на жените

Пациентките, които преди не са имали такива проблеми, се оплакват от прекъсвания в цикъла, обостряне на болки в долната част на корема, сълзливост и чести промени в настроението. В същото време при някои подобни симптоми се появяват незабавно, докато при други – след няколко седмици. Изследвания за причините, които провокират тези симптоми все още не са проведени. Според гинеколозите наличието на вирус вече е стресова ситуация, която може да повлияе на производството на хормони и да доведе до изброените по-горе усещания.

10. Децата също страдат от пост-ковиден синдром

При повечето деца заболяването в началните етапи е асимптоматично и неразположението започва след няколко седмици. В Швеция са докладвани няколко случая, при които симптомите не изчезват при деца в продължение на шест или дори осем месеца. Въпреки това в края на този период всички малки пациенти са се върнали към нормалния живот.

11. Навременната рехабилитация ще помогне за възстановяването

Изследванията показват, че трайното облекчаване на сърдечните и белодробните симптоми е възможно с правилната терапия и зачитане на здравето. Най -важното е бързо да вземете необходимите мерки. В същото време експертите подчертават, че процедурите за подобряване на благосъстоянието трябва да включват не само физически упражнения, но и работа с психолог. В зависимост от състоянието на пациента, процесът на възстановяване може да отнеме от няколко седмици до няколко месеца.

Източник: site2read.com, www.neurologia.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *