ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Загуба на любим човек и справяне с мъката: 13 мъдри съвета

Загубата на любим човек винаги е придружена от негативни емоции и изисква голяма морална и физическа сила

любим човек
Ако човек не успее да се впише в новите обстоятелства, чувствата му стават разрушителни. Как да се предотврати това, казва Ейми Грийн , която има магистърска степен по психология.

Животът завършва със смърт, но връзката не се прекъсва

Не е лесно да се разделим с онези, които обичаме. При всякакви обстоятелства загубата на любим човек е голяма скръб.

Ейми Грийн, психолог и доктор по медицина, директор на Центъра за духовна помощ в клиниката в Кливланд (САЩ) отбелязва, че животът завършва със смърт, но връзката не се прекъсва.

Ейми Грийн

Адаптирането към новата реалност отнема време и е непредсказуемо.

Скръбта е толкова уникален процес, колкото и всеки скърбящ човек е уникален сам по себе си

Понякога емоциите се крият зад чувството на откъснатост. И понякога усещате, че всичко във вас се свива. Случва се и да имате желание да разбиете всичко, което ви заобикаля. В други моменти може да се насладите и малко спокойствие.

Ето защо, както отбелязва д -р Ейми Грийн, търпението е важно. Всеки има свой собствен уникален начин за справяне със загубата на любим човек.

Често хората, които са до вас, не разбират какво е скръб и какво означава да скърбите. Те могат да ви посъветват да започнете работа. Но така емоционалните преживявания, през които всички трябва да преминем, просто се отлагат.

Живеем в култура, в която човек трябва бързо да се справи с мъката, сякаш тя е моментна пречка в неговия жизнен път. Просто искаме да сме над нея. Но истината е, казва Ейми Грийн, че е нормално всеки скърбящ човек да се чувства така, сякаш целият му свят се е обърнал с главата надолу.

Бъдете търпеливи с хората около вас, които имат добри намерения, но които понякога не разбират как наистина се чувства някой, който скърби. За обикновения човек, който не е обучен да помага на хората, изпитващи мъка, е трудно да разбере, че скръбта е многоетапен процес. В края на краищата, умствената и духовната промяна, която психолозите наричат ​​“промяна на тъгата“, се развива постепенно и поетапно.

Има ли разлика между скръб и депресия?

Не е истина, че „времето лекува“. Времето, прекарано в скръб, е възможно да бъде дълго, а понякога и безкрайно. Знаейки това, може да ви помогне да получите необходимата психологическа помощ, ако състоянието ви се влоши.

Хората могат да сбъркат някои от етапите на скръбта и да ги квалифицират като опасни и заплашващи човешкото здраве състояния. След тежко страдание е нормално човек да се оплаква от безсъние или да не иска да се храни. Понякога хората спират да пият вода, може да откажат да приемат хапчета за сън. Те просто изпитват дълбока тъга, която е естествена през първите няколко месеца от загубата, обяснява д -р Ейми Грийн.

На този етап хората около вас може да са изключително загрижени за състоянието ви. Но след десетилетия брак, загубата на дете или любим човек, осъзнаването, че трябва да живеете без тях, не се случва бързо. Това е процес.

По същество процесът на раздялата с любим човек е от голямо значение за опечалените. В процеса на скръб човек постепенно се справя със съпротивата, която му пречи да разпознае и преживее реалност, в която любимия човек го няма.

Това е разликата с депресията, която може да възникне и през този период. Депресията идва, когато скърбящия развие продължително безсъние, злоупотреба с алкохол, преяждане или липса на физическа активност – особено ако всичко това продължава по -дълго от няколко седмици. Рискът от депресия е голям, когато хората спрат да се грижат за себе си или се окажат сами.

Справяне с мъката: 13 мъдри съвета

Въпреки че няма рецепта за справяне с дълбоката загуба, д -р Ейми Грийн дава някои прости, но мъдри съвети.

1. Примирете се със самотата

Самотата е напълно нормална, но е важно да не бъдете твърде самотни. Свържете се с хора, отидете в група за поддръжка, където ще се чувствате комфортно и ще можете да се справите със скръбта със собствено темпо. Там ще бъдете чути и ще можете да изразите чувствата си свободно.

2. Изберете добра компания за себе си

Намерете приятели, стари или нови, които са запознати с чувството на скръб, и сред които можете да бъдете сами, но не и самотни. Такива, които няма да изискват нищо от вас или да имат някакви очаквания.

3. Отнасяйте се внимателно

Опитайте се да не съдите себе си, че „не се справяте добре“ или „че не се контролирате“. С течение на времето подобни усещания ще изчезнат.

4. Почивайте си повече

Физическото и емоционалното изтощение е типично за вашето състояние. Имате нужда от повече почивка.

5. Приемете емоциите си

Разберете, че чувствата възникват независимо дали ни харесва или не. Всичко, което можем да направим, е да ги оставим да се носят като вълни в океана или облаци в небето. Усещането на тези вълни не е нито слабост, нито нещо неестествено. Важно е да се научите как да управлявате емоциите си и как се чувствате, когато имате нужда от професионална помощ.

6. Спазвайте графика си на сън

Лягайте и се събуждайте по едно и също време всеки ден. Отделете достатъчно време за почивка, но не злоупотребявайте със съня като възможност да избегнете трудните преживявания.

7. Движете се повече

Бъдете физически активни, планувайте всекидневни разходки, дори и да са кратки. Това значително ще облекчи състоянието ви.

8. Посетете вашия личен лекар

Разкажете на вашия лекар за загубата си. Той ще ви помогне да поддържате здравословен начин на живот.

9. Правете нещата, с които сте свикнали

Поддържайте се, дори и да нямате намерение да излизате никъде. Яжте малко, но редовно, дори когато не ви се иска.

10. Поставете си цели

Поставете постижими, краткосрочни цели, за да не се претоварвате.

11. Планирайте деня си

Това ще ви помогне, защото във вашето състояние сте склонни да забравите .

12. Бъдете дискретни

Не вземайте важни решения през този период.

13. Погрижете се за вътрешните си нужди

Отделете време, за да направите нещата, които ви вдъхновяват и ви помагат да поддържате живота си смислен. Това могат да бъдат духовни практики или творчество. Може да водите дневник, да напишете песен или стихотворение, посветени на любимия човек, когото се загубили. Или напишете писмо до починалия, в което да опишете как е преминал денят ви, как се чувствате и т.н. И така – всеки ден, докато не усетите, че нямате потребност от това.

Скръбта е естествен процес. Той трябва да бъде преживян, да се дадат воля на чувствата и да споделят тези чувства с другите. По -голямата част от помощта на опечалените не включва професионална намеса. Но ако усетите, че не можете да преживеете случилото се и сте започнали да развивате болезнени състояния, имате нужда от професионалната помощ на психолог или психотерапевт.

Източник: www.psychologytoday.com

Неврохелт плюс
Неврохелт плюс – чудо за възстановяване на мозъка

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *