Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Понякога наркозата при операция не действа напълно

Среща се при 2-3 случая от 1000 анестезии. Проблемът за съхранено съзнание по Време на упойка възниква заедно със самата упойка. Когато на 16 октомври 1846 г. зъболекарят от Филаделфия Томас Мортън публично демонстрира наркоза с етер за пре­махване тумор от челюстта, убедил присъстващите, че това е възможно и при операции.

Но болният, на когото била напра­вена демонстрацията, казва, че чул всичко, въпреки че не усещал болка. Затова всяка година на 16 октомври се отбелязва денят на анестезиолога.

ВСИЧКИ ПРЕПАРАТИ, ИЗПОЛЗВАНИ В АНЕСТЕЗИОЛОГИЯТА ОТ НЕУМЕЛИ РЪЦЕ, СА СМЪРТНО ОПАСНИ

Без да влизаме в подробности за класификация на признаците, характе­ризиращи определени стадии в анесте­зията, ще отбележим, че оптималният за провеждане на операция е III стадий. IV стадий вече е дълбоката анестезия, тя е опасна за пациента и се нарича още „паралич на дишането и смърт“.

Много, леката анестезия също е нежелателна, защото именно тя може да стане причина човекът на операционната маса да остане в съзнание. Това може да се смята за усложнение.

Тези прояви основно са свързани не с пробуждане по време на операци­ята, а със способността човек да си спомни фрагменти от самата опера­ция или своите усещания по време на упойката. Тези спомени нямат нищо общо с халюцинациите – те могат да възникнат при неправилно използване на някои препарати.

А спомените след наркозата могат да се проявят по два начина:

– активна памет – болният сам, без допълнителни въпроси, разказва свои­те усещания;

– пасивна или неточна памет – на болния му е нужен импулс, за да възник­нат спомените – например миризма, мелодия, звук и т.н.

Според изследвания при болните, които проявяват активна памет, 48% се оплакват от усещане за недостиг на въздух; 24% – от това, че са чули всичко; 28% – че са чувствали болка. Станало ясно също така, че с помо­щта на активтната памет част от болните, оперирани под пълна упойка, могат да съобщят за своите усещания още по време на операцията.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *