ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Методът на Хоф: правилното дишане лекува белите дробове и сърцето

Колко време трябва да задържите дъха си? Какво е правилно дишане? Защо е необходимо да го правите и как това ще подобри здравето?


Индийският мъдрец Горакша каза: „Дишането е като огън, който изгаря последствията от действията. Вдишването дава сила за контрол на тялото, задържането на дъха успокоява мислите и дава дълголетие, а издишването почиства .“

Според индийския йога дихателните практики са свързани с жизнената енергия на човека. И колкото по -лошо е дишането, толкова по -често хората се разболяват. Следователно, трябва да обърнете повече внимание на правилното дишане. Много е важно дали дишате през носа или устата, през едната ноздра или през двете.

При дихателните упражнения се разграничават фази: вдишване, издишване, забавяне, пауза . Резултатът зависи от тяхната продължителност и мощност. Освен това, можете да дишате с различен ритъм и темпо. Например, ако задържите дъха си, докато вдишвате, кислородът в белите дробове се усвоява по -добре. Това упражнение служи за подмладяване на тялото и по -добър контрол на мислите.

Задържането на дъха при вдишване:

• променя циркулацията на кръвта;
• въздейства върху концентрацията на въглероден двуокис в кръвта;
• температурата на тялото;
• обмена на веществата;
• честотата на сърдечните съкращения;
• повишава умствения капацитет и интуицията;
• подобрява храносмилането;
• въздейства върху работата на жлезите с вътрешна секреция;
• оказва влияние върху работата на нервната система.

Можете също така да дишате, като вдишвате бавно въздух и го издишвате много бързо и енергично. Този метод е добър, защото незабавно ободрява и тонизира тялото.

Дишането с кратки вдишвания, бавното дълго издишване и непродължителното задържане понижава тонуса на нервната система и артериалното налягане.

Ритмичното дълбоко дишане променя работата на биотоковете на мозъка

Като издишате дълбоко, може да помогнете на мускулите напълно да се отпуснат. Дългото и дълбоко дишане през устата (2-3 часа) може да доведе до нещо подобно на състояние на транс. Тази практика помага на хора, страдащи от стрес и други по -сериозни емоционални и физически разстройства.

Между другото, дихателните упражнения често се използват по време на работа с логопеди и фониатори. Например, има такава техника: вдишване през носа, задържане, продължително издишване през устата със съпротива. В този случай коремните мускули са активно напрегнати и същевременно отпуснати при издишване. Тази практика помага за тонизиране на дихателните мускули.

Опитът на Вим Хоф

Вим Хоф е свръхчовекът на нашето време, на когото върховете са подвластни. За да завладее Еверест, той тренира усилено и успя да преплува цели 66 метра под леда, само по шорти. Това го подготви  за предизвикателствата, с които Хималаите са отказали не един и двама алпинисти и търсачи на силни усещания. Хоф успя да пробяга маратон в пустинята без вода и много други чудати постижения има невероятният холандец. Но как го прави?

Всичко е заради постоянните тренировки и изучаване на тялото. Вим Хоф обръща особено внимание на дишането. Освен това, е разработил своя собствена техника, която практикува редовно. Ефективността на начина, по който диша, е доказана дори от учените.

Методът на Хоф е най-ефективен за работата на имунната система

Тази практика повишава прага на болка и спомага за преодоляване на височинната болест и съзнателно повишава температурата на тялото, когато то е изложено на студ.

Този тип на дишане повишава нивото на енергия, като в същото време понижава стреса. Методът Хоф усилва концентрацията и вниманието. И най-вече – този метод на дишане действа като лекарство за сърцето, без значение дали то е здраво или болно.

Методът на дишане на Вим Хоф е следният. Трябва да седнете в най -удобното за вас положение. След това поемете дълбоко въздух през устата. Опитайте се да вкарате в тялото възможно най -много въздух. Следва спокойно издишване без усилия. Не издишвайте целия въздух, просто оставете излишъка да излезе, без усилие, като се отпускате се.

Повторете тази стъпка до 30 вдишвания, но внимавайте за начина, по който ще се почувствате. Може да усетите замаяност или леко изтръпване на пръстите си. Не се притеснявайте, това е нормално и бързо ще отшуми!

Следваща стъпка: издишайте възможно най -много въздух. След това задръжте дъх. Хоф е уверен, че на този етап човек може да издържи без да диша до 2 минути. Но ви съветваме да тренирате дишането си постепенно. Започнете с 30 секунди и увеличавайте времето отново и отново. Докато не дишате, можете да медитирате.

След като задържите дъха си, ще ви е необходим кислород. Вдишайте много дълбоко рязко и след това задръжте дъх за 15 секунди. Върнете се към първия етап и повторете всичко от самото начало 3 пъти. Благодарение на тази техника ще почувствате спокойствие в себе си, а с течение на времето здравето на белите дробове и сърцето ще се подобри значително.

Източник: www.wimhofmethod.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *