Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

5 научно подкрепени ползи от консумацията на сминдух

В тази статия ще научите: Какви са ползите от консумацията на сминдух и за какви проблеми помага ароматната билка?

ползи от консумацията на сминдух

Сминдухът е подправка, която наподобява кленов сироп на вкус. Тя расте в средиземномосркия регион, западна Азия и Южна Европа (включително и България). Тя се използва в приготвянето на много ястия, но също така има и много здравословни качества, за които повечето хора не подозират.

Сминдухът се използва за лечебни цели от векове и съвременните проучвания доказват, че той помага за понижаване на кръвната захар, лечение на киселини и много други състояния.

 

Здравословни ползи от приемането на сминдух:

 

  1. Понижава кръвната захар

Сминдухът намалява кръвната захар и е полезен за диабетици, тъй като семената му съдържат съединение, наречено 4-хидроксиизолеуцин. Това вещество регулира секрецията на инсулин, хормон, които помага за намаляване на глюкозата в кръвта

ВАЖНО: Ако страдте от диабет и приемате сминдух, може да се наложи да намалите дозите инсулин. Комбинацията от инсулин и билката може да понижи кръвната захар до опасни нива.

 

  1. Увеличава кърмата

Хилади кърмещи майки съобщават, че сминдухът помага за увеличаване на кърмата. Това се дължи на факта, че билката повишава отделянето на окситоцин – хормон, който стимулира производството на кърма.

Анализ на четири проучвания от 2018 г. показва, че приемането на сминдух значително увеличава количеството кърма в сравнение с хора, получаващи плацебо.

 

  1. Намалява менструалните болки

Сминдухът намалява менструалните болки, тъй като има естествени обезболяващи качества.

Малко проучване от 2014 г. дава на участнички по 2 грама прах от семена на сминдух по три пъти дневно през първите дни от менструацията. В продължение на два менструални цикъла, дамите, приемащи сминдух, съобщават, че изпитват значително по-малко менструални крампи.

 

  1. Понижава холестерола

Билката съдържа голямо количество стероидни сапонини. Това са съединения, които пречат на стомашно-чревната система да абсорбира холесторола от хранта. Освен това намаляват и количеството холестерол, което произвежда черния дроб.

 

  1. Помага при киселини

Влакната от сминдух помагат за лечението на киселинен рефлукс, тъй като създават бариера, която спира стомашните киселини от качване нагоре по хранопровода.

Малко проучване от 2010 г. установява, че хората, които са пили добавка с влакна от сминдух, 30 минути преди хранане, са имали значително по-малко киселини от тези, които са приемали плацебо.

 

Как е най-добре да се консумира?

 

Сминдухът може да се пие под формата на чай, да се добавя като подправка към ястия или да се приема като хранителна добавка в капсула.

Правилната доза от билакта зависи от състоянието, от което страдате и дали имате определени заболявания като диабет. За да определите правината за вас доза най-добре се консултирайте с личния си лекар.

 

Противопоказания:

 

С отрицателните ефекти от сминдуха ще ни запознае д-р Джо Шварц, директор на „McGill Office of Science and Society” и специалист по „хранителна химия”.

  • „Като подправка сминдухът рядко причинява проблеми, но като добавка може да доведе до разтройство и чревен дискомфорт”, казва докторът.
  • „Не трябва да приемате сминдух по време на бременност, защото той е свързан с повишен риск от вродени дефекти.”
  • „Възможно е да сте алергични към подправката. Това често се наблюдава при хора, които имат алергия към фъстъци и нахут. Те са от едно ботаническо семейство.”
  • „Не приемайте билката, ако пиете лекарства за разреждане на кръвта, тъй като и тя има антикоагулантни свойства.”
д-р Джо Шварц, специалист по „хранителна химия“

 

Приемането на сминдух (като хранителна добавка) носи много ползи за здравето

 

Но като всяка билкова добавка, винаги е добре да се консултирате с лекаря си, преди да започнете да пиете сминдух, за да избегнете възможните негативни странични ефекти.

Източник: https://www.insider.com/

сминдух ползи
Сминдух (Fenugreek) – поддържа нормални стойностите на холестерола и кръвната захар

здравословни ползи от сминдух

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *