ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Антибиотикът не помага при розеола

Розеолата е вирус, който се появява най-вече при малките деца на възраст от 6 месеца до навършването на 1 година. Преди да навършат шест месеца децата не страдат от розеола, тъй като имат защита от имунитета на майка си от щам на човешки херпес вирус (тип 6 или HHV-6), който причинява розеолата. Дете с розеола ще има подобни на алергия симптоми както и хрема, възпалено гърло и подути и зачервени очи. Тези деца още могат да бъдат раздразнителни, да имат намален апетит и подути лимфни възли в областта на шията. При деца с розеола може да се появи и треска, която трае от 3 до 7 дни и стига до 40.5 ° C. По време на треската е добре да следите за фибрални припадъци, които се случват при 10% до 15% от децата страдащи от розеола. При децата с розеола се появява обрив, който се разпрострнява по крайниците, врата и лицето. Обривът се характеризира с малки розово-червени рани, който изчезват сравнително бързо за около 3-4 дни.

Розеолата се разпространява по въздушно-капков път и може да е много заразна, тя се разпространява още преди да са се появили някакви симптоми. Вирусът се появява по-често през пролетта или есента. Появата на розеолата не може напълно да се предотврати но може да се вземат някои мерки за това като например старателното измиване на ръцете и добрата хигиена на детето може да намали риска от появата на розеола.

Обикновенно розеолата не изисква някакво специално лечение. При розеолата антибиотиците няма да бъдат ефективни, тъй като тя е вирусно заболяване, а не бактериално. Симптомите на розеолата може да се облекчат като се правят студени бани с гъба или се даде лекарств като ибупрофен. Важно е да запомните, че не трябва да се дава на дете с розеола аспирин, тъй като може да влоши състоянието му и да доведе до синдром на Рей. Розеолата отшумява обикновенно от само себе си, но в повечето случай ще трябва да се консултирате с лекар.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *