Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

9 интересни неща, които ръцете могат да кажат за здравето

Промените в състоянието на ръцете не винаги могат да бъдат свързани с някакви заболявания, но все пак е важно да се знаят възможните причини

ръцете

Всеки ден гледаме ръцете си, но често не обръщаме внимание на външния им вид и не се тревожим за промени в състоянието им.

Без да подозираме, тази част от тялото ни може да се променя ден след ден и въпреки че стареенето е най-очевидният признак, понякога на ръцете могат да се видят ранни симптоми, които е възможно да алармират за влошено здраве.

Ръцете играят много важна роля в нашия живот

Поради тази причина си струва да им обърнем повече внимание и да сме наясно с възможните признаци, че нещо не е наред в тялото ни.

1. Треперещи ръце

Ако изведнъж ръцете започнат да треперят, това е сигнал, който би разтревожил всеки.

Първото нещо, което може да се предположи, е болест на Паркинсон, защото това е основният симптом на заболяването.

Не винаги, обаче треперенето на ръцете е толкова сериозно. Те могат да треперят просто заради твърде много кофеин или прекомерна употреба на антидепресанти.

2. Изпотяване

Изпотените длани са често срещани, особено при хора, страдащи от хиперхидроза или прекомерно изпотяване.

Въпреки че този симптом почти никога не се забелязва, той може да бъде и знак за безпокойство, стрес или наближаваща паник атака.

3. Подуване на ръцете

Подуването на ръцете обикновено се забелязва веднага. Отокът е почти винаги видим, което се случва, когато течност се задържа в тъканите на тялото.

Но, според д-р Едуард Лаковски, директор на Центъра за спортна медицина в клиниката Майо (САЩ), подуването може да възникне като реакция на кръвоносните съдове заради повишен стрес по време на тренировка или физически труд.

4. Суха кожа на ръцете, излющване на кожата

Точно като краката, ръцете също могат да покажат някои доста сериозни последици от сухата кожа.

Въпреки че много рядко могат да бъдат напукани, те често развиват мазоли или се забелязва грапава кожа. Това се случва поради липса на хранителни вещества и натрупване на мъртви кожни клетки.

Ако изведнъж кожата на ръката се покрие с люспи, това показва, че има дефицит на витамини от група В, които са необходими за възстановяване на тъканите и укрепване на ноктите.

Допълването липсите на ниацин (витамин В3) и биотин (витамин В7) помага за подобряване на външния им вид, тъй като тези витамини стимулират производството на колаген, който е необходим за естественото задържане на влага в кожата на ръцете.

Ето някои естествени източници на витамин В:

– Фъстъци;
– Гъби;
– Авокадо;
– Риба тон.

5. Обрив и сърбеж

Ако видите симптоми като сърбеж, сухота и обриви по ръцете си , това може да означава състояние на кожата, известно като екзема .

В този случай трябва да посетите лекар за диагностика и лечение, който ще ви предпише лекарство, което намалява дразненето.

Независимо от това, ако специалистът е изключил екзема и сърбежът е следствие от прекалено суха кожа на ръцете, тогава си струва по-често да се използват овлажнители, богати на витамини А и Е.

6. Бели нокти

Обърнете внимание, ако ноктите ви изглеждат бели или бледи, това е признак на анемия. Това състояние възниква, когато в кръвта няма достатъчно червени кръвни клетки, които да пренасят кислород до тъканите.

Кръвният тест е най -добрият начин за получаване на точна диагноза , а лечението на анемия обикновено включва добавки с желязо. Винаги обаче е важно да потърсите съвет от лекар, преди да започнете да приемате лекарства.

7. Посиняване на пръстите

Ако ръцете ви променят естествения цвят на синьо или червено, е важно да се обърне внимание на това, защото такъв сигнал може да показва заболяване, наречено болест на Рейно.

Това е рядко заболяване на кръвоносните съдове, което често засяга пръстите на ръцете и краката в резултат на настинка или стрес.

Въпреки че само експерт може да постави точна диагноза, терапиите за болестта включват неща като носене на вълнени ръкавици, отказване от тютюнопушенето и избягване на стрес и ниски температури.

8. Слаби нокти

Слабите нокти са много чести при хора, които имат лош навик да ги гризат, но в почти всички случаи това показва недостиг на калций или протеин, основни хранителни вещества за поддържане на кератина в ноктите.

9. Пигментирани петна по ръцете

Като са в ежедневен контакт със стотици повърхности и агресивни продукти, ръцете стареят първи, една от проявите на които е появата на старчески петна.

UV лъчите, замърсяването на околната среда и някои химикали причиняват отрицателни промени в кожата, ускорявайки процеса на стареене.

Много е важно да предпазвате ръцете си, като винаги носите ръкавици, когато вършите домакинска работа и да се грижите за тях с овлажнители и специални процедури.

Източник: steptohealth.ru

Крем със секрет от охлюв
Крем със секрет от охлюв – изглажда бръчките, премахва старческите петна

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *