ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Разпознайте и неутрализирайте: Какви са симптомите на рак на хранопровода?

Разпознаването на рак на хранопровода по първите признаци е важно животоспасяващо умение

рак на хранопровода

„Рак на хранопровода се счита за един от най-агресивните видове злокачествени тумори. Той се нарежда на 8 -мо място по смъртност в света. При мъжете се среща около 3,5 пъти по-често, отколкото при жените ”, казва д -р Антон Филатов, хирург-онколог.

Рак на хранопровода: първи признаци

Антон Филатов, онколог

„Началните етапи на рак на хранопровода в повечето случаи са асимптоматични. Най-често може да се подозира такова заболяване, когато туморът вече е достигнал значителен размер. Ето защо е особено важно периодично да се изследвате. Злокачествен тумор, открит в ранен етап, се лекува успешно, което не може да се каже за заболяване, открито на по-късен етап, казва онкологът.

Основните симптоми на рак на хранопровода, както отбелязва Антон Филатов, са:

• Затруднено преминаване на храната през хранопровода: усещане за стягане или парене в областта на гърдите;

• болка в гърдите или парене при преглъщане;

• драстично отслабване без никакви усилия;

• храносмилателни нарушения (оригване, киселини, лошо храносмилане и др.);

• дрезгав глас;

• повишено слюноотделяне;

• гадене.

Всъщност, както отбелязва онкологът, тези симптоми са характерни за много други заболявания. Затова трябва да се консултирате с лекар и да откриете причината. Например, гаденето или лошото храносмилане могат да бъдат симптоми на гастрит, а дрезгавостта може да се дължи на настинка. Не трябва да изпадате в паника веднага, но е необходимо да бъдете прегледани.

Защо се появява?

Една от основните причини за рак на хранопровода е редовната употреба на топла храна и напитки. Това се дължи на факта, че в този случай клетките на лигавицата постоянно се увреждат, което води до увеличаване процесите на регенерация. Колкото повече нови клетки се образуват, толкова по-голям е рискът да настъпи мутация в една от тях, предупреждава Антон Филатов.

Но, за съжаление, избягването на прекалено горещи храни и напитки не е панацея. Конкретните причини, водещи до рак на хранопровода, все още не са идентифицирани. Има редица фактори, които могат да провокират развитието на такъв проблем. Те включват:

• Лошо хранене;
• Пушене;
• Консумация на алкохол;
• Затлъстяване;
• Наследствен фактор;
• Химически изгаряния на хранопровода.

„Гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) също може да повлияе на развитието на рак на хранопровода. Това е състояние, при което киселина от стомаха се изхвърля обратно в хранопровода и лигавицата на хранопровода се променя. Това може да доведе до мутации в клетките и вследствие на това до образуване на злокачествен тумор“, отбелязва онкологът.

Как се диагностицира?

Основният метод за диагностициране е ендоскопско изследване, което позволява визуализиране на тумора и извършване на биопсия за хистологично изследване, казва специалистът. Процедурата в ръцете на опитен ендоскопист и анестезиолог е напълно безболезнена, което се постига с помощта на лек медикаментозен сън.

„За да се изясни етапа на заболяването, е необходимо да се извърши цялостен преглед, насочен към идентифициране на метастази в лимфните възли и органи“, казва Антон Филатов. Такъв комплекс включва следните изследвания:

• КТ на гръдния кош и корема с контраст.
• Ултразвук на периферни лимфни възли.
• PET / CT за цялото тяло е златният стандарт за оценка на разпространението на рак на хранопровода. Методът позволява да се оцени с висока надеждност разпространението на туморния процес.

Правилното определяне етапа на заболяването по време на изследване е ключът към успеха при избора на правилната тактика на лечение, казва онкологът. При пациенти със злокачествени тумори винаги трябва да се определя при консултация с онколози. Хирург, лъчетерапевт и химиотерапевт също трябва да бъдат включени. Следователно се използва мултидисциплинарен подход на лечение.

Как се лекува?

В момента има три основни лечения за рака на хранопровода: хирургия, лъчева терапия и медикаментозна терапия.

„В зависимост от разпространението на процеса (етап на заболяването) се използва различен метод. Трябва да се отбележи, че операция се използва само в първия етап на заболяването. Следващите етапи изискват комбинирано лечение. Това може да бъде предоперативна химиотерапия или химиотерапия, последвана от операция, или само химиотерапия. На 4 -ия стадий на заболяването се използват различни възможности за медикаментозно лечение. С развитието на медицината арсеналът на онколозите разполага с такива най -нови методи за медикаментозна терапия като имунотерапия и таргетна терапия, които при определени условия могат да се използват и при рак на хранопровода“, казва онкологът Филатов.

Няма специфична профилактика за рак на хранопровода

Здравословният начин на живот, правилното хранене и отхвърлянето на лошите навици може да се нарече превенция на развитието на рак на хранопровода. Но, за съжаление, това не дава 100% гаранция, казва Антон Филатов.

Източник: kp.ru

B17 Комплекс: витамин B17 (150 мг.) + рейши + кладница + облепиха
B17 Комплекс: витамин B17 (150 мг.) + рейши + кладница + облепиха

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *