ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да излекуваме диарията без да харчим много пари?

Диарията спохожда много хора, няколко пъти годишно. Но, през топлите месеци се среща значително по-често

диарията
През лятото е по-лесно да се появи разстройство

Диарията се характеризира с хлабави, воднисти изпражнения или честа нужда от изхождане. Обикновено продължава няколко дни и често изчезва без никакво лечение.

Фармаикономиката е наука за това как да се спести от лекарства, без да се компрометира лечението, и как ефективно да се лекува без странични ефекти, усложнения и ненужни разходи. От днешната статия ще научите как да се справите с диарията, с помощта на фармаикономиката.

Колкото по-скоро започне лечението на диарията, толкова по-скоро ще си отиде

Често диарията се появява внезапно. В такива случаи препаратите с активна съставка лоперамид са оптимални. Например има бързодействащи таблетки за смучене, които дори не е нужно да се пият с вода. Те могат наистина да помогнат бързо, но са значително по-скъпи от конвенционалните таблетки лоперамид. Ето защо, ако прекарвате много време на път или сте далеч от дома, тогава е по-добре да имате под ръка най-малката разфасовка от такива бързодействащи лекарства. Ако е необходимо, те могат да се приемат 1-2 пъти, а след това ще се използват обичайните, по-евтини форми.

Не купувайте много и различни лекарства за диария

За щастие повечето летни диарии са краткотрайни и обикновено изчезват за 2-3 дни. В тази връзка, няма нужда да харчите пари за големи опаковки хапчета, които ще останат, и след това почти сигурно ще забравите за тях. Ето защо, когато купувате, уточнете дневната доза в таблетки и я умножете по 3. Това ще бъде оптималното количество, което ще ви е нужно.

Генеричните лекарства – не по-лоши от оригинала

Генериците играят голяма роля при избора на лекарства с лоперамид, по -малка роля за лекарствата с нифуроксазид и почти никаква за всички други лекарства за диария. Дори френската Smecta не е много по-скъпа от другите, подобни на нея, и също направени от глина.

Цените на лекарствата с лоперамид, които са еднакви по доза, лекарствена форма и брой таблетки, но от различни производители, могат да се различават десетократно. Сред тях има ясен лидер по отношение на цената. Но това не означава, че генериците са по -лош избор.

Лечение на диарията с домашни средства

1. Рехидратация

Хидратирането на тялото е от съществено значение за възстановяването от диария.

Диарията причинява дефицит на течности, включително вода. Това кара тялото да губи електролити като натрий и хлорид.

За подпомагане на възстановяването е жизненоважно да се възстановят течностите. В противен случай човек може да се дехидратира.

Дехидратацията може да бъде опасна при децата и по-възрастните хора

Затова е от решаващо значение да ги насърчите да пият вода, ако имат диария.

Питейната вода е първата стъпка към рехидратиране. Трябва да се направи разтвор за орална рехидратация, като се смеси 1 литър вода с половин чаена лъжичка сол и 6 чаени лъжички захар.

Консумирането на захар и сол с вода помага на червата да абсорбират течностите по-ефективно. Така се рехидратира по-добре тялото след пристъп на диария, отколкото ако се пие само вода.

Избягвайте напитки, които могат да влошат симптомите. Кофеиновите, алкохолните и сладките напитки дехидратират. Млякото и други млечни продукти също могат да влошат симптомите, тъй като диарията е възможно да причини временна непоносимост към лактоза.

При диария много помага чай от лайка и чай от лимонена трева. Може също да се пие оризова вода, която се приготвя ето така:

Рецепта за приготвяне на класическа оризова вода при диария:

1 супена лъжица ориз се изплаква под студена течаща вода. Сварете 500 мл вода и добавете ориза. Гответе на слаб огън в продължение на 35-45 минути, като разбърквате от време на време. Прецедете топлия ориз два пъти през тензух, сгънат на няколко слоя.

Важно!

Кога трябва спешно да отидете на лекар:

Както вече стана ясно, редките изпражнения предизвикват дехидратация. Много е опасно, когато освен диария има и повръщане. Трябва да се има предвид общото състояние, както и ако температурата е над 38,5-39 градуса.

Интоксикацията е състояние като грип: болка в главата, умора в цялото тяло, летаргия на съзнанието.

Константин Спахов

Експертно мнение за лечение на диарията

Д-р Константин Спахов, гастроентеролог, кандидат на медицинските науки:

– Лекарствата без рецепта обикновено са достатъчни за повечето случаи на диария. През лятото по-често тя е лека или умерена. Но в случай на тревожни симптоми, трябва да спрете самолечението и спешно да се консултирате с лекар, тъй като това заболяване е много коварно. Необходимо е да разберете, че лекарствата за диария, продавани свободно, имат различни ефекти и принадлежат към различни групи. Единствено лекар може да изключи или потвърди наличието на сериозни заболявания, чиито симптом е диарията.

Лоперамидните лекарства забавят работата на червата, понякога дори причиняват запек. Те са ефективни, но трябва да е ясно, че не влияят на бактериите, вирусите и токсините, които причиняват диария. И ако на фона на такова лечение се повиши температурата или има интоксикация (главоболие, болки в тялото и други грипоподобни симптоми), тогава лечението е неефективно и дори опасно. Трябва да посетите лекар.

Препаратите с нифуроксазид и фуразолидон са ефективни срещу бактерии, които причиняват диария (първата съставка е за предпочитане). Но ако е причинено от вируси или токсини, те ще бъдат безполезни.

При лека до умерена диария от всякакъв произход могат да бъдат полезни препарати от глина, активен въглен и други адсорбенти, които се справят с токсините, бактериите и вирусите. Но тяхната ефективност често не е толкова изразена, колкото тази на лекарствата от първите две групи. Ако обаче има достатъчно от тях, това е оптималното лечение от гледна точка на безопасността.

Източник: kp.ru, health.com, healthline.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *