Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

7 здравни показатели, които всяка жена трябва да следи редовно

Тези 7 здравни показатели трябва да се проверяват възможно най-често, или така както е предписано от личния лекар

здравни показатели
Здравни показатели – запомнете тези цифри!

Има здравни показатели, които се проверяват всеки ден, както и такива, които се изследват 2-3 пъти в годината.

Запомнете тези числа!

Познавайки ги, можете да идентифицирате опасни заболявания в ранните етапи и да започнете лечението навреме.

Ето кои здравни показатели трябва да имате предвид.

1. Кръвно налягане

Лекарите наричат ​​високото кръвно тихият убиец, защото идва незабелязано, няма симптоми и нанася сериозни вреди на здравето. Докато кръвното налягане не е критично високо, е малко вероятно да го почувствате. Ето защо е много важно да го измервате редовно. Нормата, към която трябва да се стремите, е 120/80.

2. Ниво на холестерола

Нивото на холестерола е от онези здравни показатели, които се проверяват по-често след една определена възраст, както и при наличието на провокиращи фактори, като наднормено тегло и прекомерен стрес. Вашето общо ниво на холестерол се състои от два вида – „добър“ (HDL-холестерол с ниска плътност) или и „лош“ (LDL-холестерол с висока плътност). Нормалното (гранично) ниво на „лошия“ холестерол е в диапазона < 4,0 mmol/L, а „доброто“ в диапазона на > 1,0 mmol/L. Но всъщност колкото по-ниско е нивото, толкова по -добре. Проверявайте нивата на холестерола поне веднъж годишно.

3. Тиреостимулиращ хормон (TSH)

Един на всеки10 души (най -често жени) е имал проблеми с нивото на този хормон поне веднъж в живота си. TSH е хормон на щитовидната жлеза, който също стимулира синтеза на хормоните Т3 и Т4. Заедно те осигуряват енергийния баланс на организма, синтеза на протеини, регулират чревните функции и менструалния цикъл и подобряват функционирането на централната нервна система, органите на слуха и зрението. Не е необходимо да се тества този хормон ежегодно, но ако страдате от необоснована умора, храносмилателни проблеми и промени в теглото, посетете вашия лекар и направете тест за този хормон. Неговата норма за възрастен варира от 0,4 до 4,5 mU / l.

4. Ниво на кръвната захар

Гликираният хемоглобин (HbA1C) е тест за кръвна захар, който измерва нивото на глюкозата в кръвта. Този показател се измерва като процент: колкото повече захар в кръвта, толкова по -висок е процентът на гликиран хемоглобин. 5,7% или по-малко се счита за норма. Ако резултатът ви е над 5,7, имате повишен риск от развитие на диабет. Ниво от 6,4 се нарича преддиабет. Трябва спешно да преминете към диета с ниско съдържание на въглехидрати и да посетите лекар. Препоръчително е да правите този тест веднъж годишно ако сте на възраст под 40 години. След навършване на 45 години – 2 пъти в годината.

5. Минерална плътност на костите

Този тест определя плътността на костите и съответно тяхната крехкост и риска от развитие на остеопороза. Вашата цел е от ниво 1 до -1. Ако вашите числа са различни от тези показатели, имате ниска костна маса или остеопороза. Жените над 65 години трябва да се подлагат на този тест веднъж годишно. За по -млади хора изследването на костната плътност се назначава само ако са претърпели фрактури или имат наследствена предразположеност към костно заболяване.

6. Обиколка на талията

Обиколката на талията не е показател само за хармонично тяло. Лекарите казват, че тя може да ви каже повече за вашето здраве, отколкото индексът на телесната ви маса. Талията се измерва под пъпа и обикновено не трябва да надвишава 89 сантиметра. Ако резултатът ви е по-висок, може да имате метаболитни проблеми, повишен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания и диабет. Наблюдавайте талията и ако забележите внезапни и бързи промени, това може да е знак и за рак на гърдата.

7. Общ анализ на кръвта

Клиничният анализ на кръвта включва показатели за хемоглобин, левкоцити, тромбоцити и еритроцити, както и други важни показатели. С този тест лекарят може да определи дали страдате от анемия и дали има възпалителен процес в тялото ви. Такова изследване също се препоръчва като част от годишния медицински преглед.

Други важни показатели

Описаните по -горе числа трябва да са известни на всяка жена. Но в зависимост от вашата възраст, медицинска история и генетично предразположение, трябва да включите други тестове в своя годишен списък от изследвания. По-специално, лекарите препоръчват тестване на чернодробната и бъбречната функция, особено след навършване на 35 години.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *