ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да използваме климатик без да навредим на здравето?

През лятото много от нас не могат да понесат жегите без климатик, но въпреки това хладният въздух е съвременен лукс, който понякога изглежда плаши хората

климатик
Дойде ли юни, започваме да пускаме климатик по-често. Факт е, че през топлите месеци климатиците се ползват повече, отколкото през зимата. Предложенията за затопляне на въздуха са значително по-разнообразни, отколкото тези, които го охлаждат.

Знаем ли как е правилно да се използва климатик, за да не навреди на здравето ни?

За разлика от отоплителните системи, процесът на охлаждане на горещия въздух създава много влага и конденз, които трябва да се канализират. Ако вашия климатик не работи добре, независимо дали поради лоша поддръжка, повреда, дизайн или понеже е на години, той може да се превърне в среда за размножаване на бактерии и гъбички. За да се предпазите, най-добрата защита е добре поддържаният и редовно почистван климатик.

Тук трябва да уточним нещо, което е важно – съвременният климатик е свързан с много ползи за здравето.

„Замърсяването на въздуха е често срещано в градската среда и особено при натоварения трафик. Климатикът филтрира частици, които иначе биха могли да попаднат в нашия дом.

Излагането на фини частици от въздушно замърсяване може да повиши риска от прием в болница и преждевременна смърт поради сърдечно-съдови проблеми“, казва д-р Мишел Бел, професор по екологично здраве в Йейлски университет. Изследване на Бел установи, че използването на добре поддържан климатик намалява риска от тези здравословни усложнения.

„Използването на централна климатизация прави възможно по-малко замърсяване от външния въздух да прониква на закрито, в сравнение с отворените прозорци“, казва тя.

Д-р Мишел Бел

Освен това, подчерта професор Бел, по време на силни топлинни вълни, климатикът спасява животи

Ако това залитане между ползите и рисковете от използването на климатик през лятото ви се струва дезориентиращо, не сте сами. „Всеки, който изследва тези системи, ще признае, че все още има много неща, които не са ясни“, казва Бел.

Въпреки неяснотите, обаче

има редица правила и стандарти за използването на климатик, които гарантират безопасността на неговата работа

Една от основните опасности от използването на климатик се нарича внезапен спад на температурата. Затова е необходимо правилно да конфигурирате устройството, както и да следвате прости съвети: ако стаята е твърде студена, преди да излезете навън, си струва да прекарате малко време в междинно помещение, например антре или вход, за да възстановите температурния баланс на тялото. Също така не е добра идея да излизате рязко от улицата – преходът трябва да бъде постепенен.

климатик

Когато настройвате температурата на климатика, трябва внимателно да следите разликата в показателите

Тя не трябва да бъде повече от 7-10 градуса. Ако навън е 40 градуса, не бива да се опитвате веднага да направите температурата в стаята комфортна. Необходимо е да се намалят показателите с 2-3 градуса на час. В същото време експертите препоръчват да се помни, че оптималната температура през лятото е около 23-25 градуса.

Не забравяйте да наблюдавате накъде е насочен въздушният поток

В идеалния случай местоположението на климатика трябва да бъде обмислено предварително, но ако положението е заварено, трябва да помислите как да поставите мебелите. Въздушният поток не трябва да бъде насочен например към диван, легло, или бюро.

Прозорците в стаята – било то офис или стая в апартамент – трябва да бъдат затворени по време на работа на климатика. Но ако устройството няма функция за изтегляне на въздух, тогава стаята се нуждае от периодична вентилация.

Естествено, не трябва да забравяме и за редовния профилактичен преглед на климатика

Това ще ни спести много проблеми и ще направи използването на устройството възможно най-безопасно.

Когато не се извършва основна поддръжка, като смяна и почистване на филтрите, въздушният поток е ограничен.

Ако филтрите са замърсени, те не спират алергени, пестициди и други външни дразнители да влязат в дома ни.

Прозорците, които не са затворени добре, пропускат въздух, затруднявайки работата на устройството. Може да се наложи климатикът да работи повече и по -усилено, за да поддържа желаната температура.

Има полза от малко термичен дискомфорт

Хората са склонни да ядат повече и да качват повече килограми, когато температурата е приятна за тялото. Когато ни е леко студено или топло, метаболизмът ни се ускорява, казва Бел. Изследванията я подкрепят: едно скорошно проучване установи, че излагането на студ – достатъчно, за да ни накара да потръпнем – може да увеличи запасите от здравословни кафяви мазнини в тялото.

Тя добавя, че тялото може да се адаптира към редица температури. Ето защо бързаме да изкараме късите панталони през първия по-топъл пролетен ден, но същата температура през есента ни кара да облечем дънки и пуловер. Затова, ако може да издържим седмица или две на малко по-екстремни температури (без значение дали са доста под или над нулата), тялото ще се приспособи към температури, които първоначално са ни били неприятни. И не на последно място – по-честото изключване на климатика ще накара планетата да ни благодари.

Източник: time.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *