ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как движението помага за понижаване нивата на кръвната захар?

При захарен диабет и високи нива на кръвната захар е изключително важно да се води балансиран начин на живот

кръвната захар
Упражнявайте се редовно, за да сте здрави

Това се отнася и за диетата, и за дневния режим, както и за физическата активност. Добре подбраните упражнения помагат да се контролират нивата на кръвната захар и да се предотврати нейното покачване.

Как физическата активност влияе върху нивата на кръвната захар?

Лариса Щербакова

„Редовната физическа активност е важна превенция на захарния диабет и подобрява качеството на лечение на заболяването, предотвратява и забавя развитието на усложнения и подобрява качеството на живот, като цяло. Физическата активност спомага за намаляване и поддържане на телесното тегло, намаляване степента на коремно затлъстяване, спомага за понижаване на холестерола в кръвта, подобрява функцията на сърдечно-съдовата и дихателната системи“, казва Лариса Щербакова, ендокринолог.

Първото нещо, което трябва да имате предвид, както отбелязват лекарите, е, че физическата активност помага да се поддържа теглото на човек с диабет под контрол. Това е от съществено значение за подобряване на здравето. Затлъстяването е основен рисков фактор за развитие на диабет тип 2, а също така провокира сърдечно-съдови заболявания. Според някои научни доклади увеличаването на телесното тегло с 2-3 килограма увеличава риска от развитие на диабет с 12%. Физическата активност ви позволява да предотвратите заболяване и, ако има повишаване на захарта, да държите нивата под контрол.

Освен това, упражненията имат положителен ефект и върху други аспекти.

„Физическата активност също така намалява чувството на умора и депресия, които често са характерни за пациентите с диабет“, казва Лариса Щербакова. А стресът, както знаете, се отразява негативно на състоянието на човек с диабет, като го влошава.

Механизмът на действие върху глюкозата след тренировка е както следва. „В рамките на 2-72 часа упражнения усвояването на глюкозата от кръвта се увеличава и чувствителността към инсулин нараства. Този ефект зависи от продължителността на физическата активност, нейната интензивност и приема на храна през следващите часове“, казва Лариса Щербакова.

диабет-упражнения
Колкото повече движение, толкова по-ниски нива на кръвната захар при диабет

Какви упражнения са подходящи за намаляване на кръвната захар?

„За пациенти със захарен диабет се препоръчват аеробни упражнения в рамките на 30-60 минути, за предпочитане ежедневно или поне 3 пъти седмично. Общата продължителност е най-малко 150 минути седмично“, казва ендокриноложката.

За възрастни пациенти, отбелязва специалистката, ходенето е най-подходящо, особено скандинавското. При достатъчно добро физическо състояние и относително млада възраст се препоръчват бягане, колоездене, плуване, танци и други видове физическа активност, които не са противопоказани за пациента, поради здравословни причини.

Разбира се, струва си да си припомним, че и упражненията имат противопоказания. Пренебрегването им може да доведе до влошаване на състоянието.

„Предпазните мерки и противопоказанията за физическа активност се определят от наличието на усложнения на захарния диабет и съпътстващите заболявания: исхемична болест на сърцето, заболявания на дихателната система и ставите“, казва Лариса Щербакова.

С внимание и грижа

Трябва да се вземе предвид един нюанс. „При пациенти на инсулинова терапия физическата активност може да доведе до драстичен спад в нивата на кръвната захар. Важно е да знаете как да предотвратите това състояние. При изразена декомпенсация на въглехидратния метаболизъм физическата активност временно е противопоказана и е необходимо е да се консултирате с ендокринолог “, казва Лариса Щербакова.

И все пак – упражненията влияят положително върху нивата на кръвната захар

Сара Каят

В британското издание Express терапевтката Сара Каят дава своите съвети на пациентите относно физическата активност с диабет. Тя отбелязва, че има три основни вида упражнения, които трябва да се правят всеки ден, за да се избегнат проявите на диабета.

Силовите тренировки и упражненията за разтягане трябва да бъдат част от ритуалите на пациентите с диабет, уточнява тя. Също така, не забравяйте за сърдечно-съдовата система – кардио гимнастика поне два пъти в месеца ще донесе големи ползи на хората с високи нива на кръвната захар.

Освен това специалистката подчертава, че трябва да има баланс: необходимо е хармонично да се комбинират различни натоварвания заедно. Ако се правят само упражнения за сила това може да причини наранявания, които впоследствие нарушават цялото ежедневие и да доведат до влошаване на състоянието.

Може също така да прибавяте различни натоварвания, в допълнение към основната физическа активност, която трябва да отнема 150 минути седмично: ходене, дейности, които водят до увеличаване на сърдечната честота и плуване. Много добре се отразява комбинацията: плуване и след това бързо ходене, което завършва с упражнения за разтягане.

Най-добро решение би било да се консултирате с лекар и фитнес треньор, които ще ви помогнат да изберете идеалните упражнения за вашия конкретен случай. Тогава от физическата активност наистина ще има само полза.

Източник: healthline.com

Канела с хром и цинк
Канела с хром и цинк – за регулиране стойностите на кръвната захар

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *