Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Каква е ефективността на калолечението за здравето?

Калолечението, известно още и като пелоидна терапия е една от най-търсените спа процедури днес

калолечението
Калолечението помага при ставни и кожни заболявания, както и при безлодие

Калолечението се справя с проблеми на опорно-двигателния апарат и сърдечно-съдовата система, а също така е ефективно за лечение и профилактика на много заболявания.

Преди много векове, поради липсата на лекарства, различни физически заболявания са лекувани с помощта на кал. И днес все още има народи, за които калолечението не се смята за нещо екзотично. В Индия често може да срещнете хора, чиито лица са намазани с глина. В Амазонка, в Африка и Гвинея представители на някои племена прилагат кал върху тялото като защита от слънцето.

Калта, като ефективно и достъпно средство за лечение, е била използвана и от древните гърци, египтяни и римляни. В индийската Книга за живота от 8 в.пр.н.е., позната днес като Аюрведа, се споменава за лечението на някои гинекологични заболявания с кал. Калта по течението на р. Нил се използвала от древните египтяни за лечение на ставни заболявания. Древноримският лекар, хирург и философ Гален също препоръчва тялото на болния да се затрупва с кал при хронични възпаления, отоци, хемороиди, упорити болки и др.

калолечението
Проф. Параскев Стоянов

В България за пръв път започва да се говори за лечение с кал от проф. Параскев Стоянов

Той е и основател на научното калолечение в страната ни. През 1905 г. проф. П. Стоянов започва да прилага този метод във Варненския морски санаториум. Първите находища, които той проучва са край Шабла, Балчишката Тузла, Варна и Поморие.

Как работи калолечението?

Според аюрведическите вярвания тялото ни се състои от пет основни елемента – земя, вода, въздух, огън и етер. Калта, глината (или земята), има способността да лекува тялото отвътре и да коригира почти всеки дисбаланс. Съдържа много жизненоважни минерали, които се борят с вредните токсини в тялото. Тъй като има толкова много ползи за здравето, калолечението лесно се справя и с много много хронични здравословни проблеми.

Лечение с кал

Калните бани имат положителен ефект върху тялото. Много санаториуми са специализирани в лечение с кал и силно ги препоръчват на хора с болни стави, гръбначен стълб и дихателни проблеми. Най-добре е да изберете онези СПА центрове, които предлагат терапия с кал от директен източник.

Къде в България се правят кални бани?

Калолечебните находища в България са главно лиманни, но има торфени, както и минерални кални бани. Лиманни са
Атанасовското езеро, Варненско езеро, Шабла, Тауклиман (Наневска тузла) и Поморийското езеро.

Торфената кал се образува в блатата. Такова калолечение се предлага в град Кюстендил както и в с. Байкал, Пернишко.

Терапия с минерална кал може да се направи в с. Марикостиново, Петричко, както и в град Баня, Карловско.

Безспорно, град Поморие е най-големия калолечебен център на България

Калолечението има доказано противовъзпалително и обезболяващо действие. Заради температурата, според която се прилага, калта стимулира метаболитните процеси в организма. Помага за облекчаване на болката и засилване на имунната система. Разтриването с кал, особено с топла кал или след гореща кална баня, разширява капилярите и кръвоносните съдове, като по този начин подобрява кръвообращението и нормализира работата на сърдечния мускул.

 

Какво лекува калта от Балчишкото езеро?

Калта се препоръчва за борба със заболявания на нервната система и като средство за облекчаване на възпалението

Калните бани, освен това, коригират и стреса и помагат при безсъние. Жените и мъжете, страдащи от безплодие, могат да увеличат шансовете си да заченат дете след поредица от специални процедури с кал. Много заболявания, свързани с гинекологията, се лекуват с кал.

Най-положителни отзиви за калолечението могат да бъдат чути от пациенти в напреднала възраст, лекуващи болните си стави. Калта им помага да се изправят на крака, да се движат без болка и да държат здраво различни предмети в ръцете си.

Калта се използва активно за лечение на кожни заболявания

Тя има ефективни козметични свойства, придава еластичност, матов блясък, мекота, предотвратява стареенето на кожата, лекува акне и сухота. Много спа центрове предлагат кални услуги. Те са особено актуални сред онези, които се опитват да отслабнат, тъй като калните бани подобряват метаболизма.

Някои козметични процедури могат да се правят и у дома

Понякога лекарите предписват използването на глина вътрешно, което също е съвсем реалистично да направите сами. Не трябва обаче да прибягвате до такива процедури за лечение на сериозни заболявания. Могат да възникнат различни трудности. По-добре е да се обърнете към специалисти за това или да се отпуснете напълно в зоните за отдих в санаториумите, където активно се използва калолечение.

Добре е за очите

Тъй като прекарваме много часове на ден пред екраните, очите ни всъщност не успяват да се отпуснат и да починат. От векове се смята, че ходенето бос в кал или просто нанасянето на охлаждащ слой около очите ги подмладява и насърчава доброто им здраве. Калта може да помогне да се отървете от инфекции и алергии. Изследвания също така твърдят, че калните бани могат да намалят риска от развитие на глаукома с напредване на възрастта.

Източник: med-spa.kitt.bg, experience.bg, piedmont.org, www.traveltowellness.com

Глобал Хелт Дерматил
ДЕРМАТИЛ – крем №1 при слънчеви изгаряния и ухапвания от насекоми

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *