ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Лекар по спортна медицина обяснява с какви болести не бива да ходите на къмпинг

Преди престой в палатка в гората или край морето, прочетете предупрежденията на лекар по спортна медицина, за да предотвратите нежелани инциденти

лекар по спортна медицина
Не пренебрегвайте съветите на лекар по спортна медицина, преди престой на къмпинг

Те ще ви помогнат да планувате една по-спокойна и наистина зареждаща ваканция.

Всеки е чувал, че ако искаме да сме здрави трябва да отделим няколко дни за престой в гората. Да правим планински преходи, да дишаме чист въздух и да спим по поляните.

Изглежда добра препоръка престоя в гората. Живот на открито за няколко дни, спане в палатка и храна, приготвена на огън – такава опция все още избират мнозина от нас. Лекар по спортна медицина предупреждава, че някои хора трябва да се откажат от такова забавление. Причината се крие в придружаващите ги заболявания.

На палатка

Каква вреда може да има в това да се спи в палатка, и в събиранията край огъня, докато картофите се пекат? Специалистите обаче препоръчват предпазливост при обмислянето на такава дейност за тези, които имат определени проблеми.

Лариса Сорокина

„Ако страдате от някакво хронично заболяване, когато отивате на почивка сред природата, е важно да се уверите, че болестта не е в остър стадий. Също така е добре да разберете дали ще можете сами да контролирате болестта и да предприемете своевременни мерки за подобряване на състоянието си в случай на обостряне, когато сте на поход“, съветва Лариса Сорокина, лекар по спортна медицина.

Затова, подчертава специалистката, в острите стадии на някои заболявания, например при внезапни скокове на кръвното налягане или при развиваща се бъбречна недостатъчност, всякакви по-нататъшни движения са изключително нежелани. И ако човек страда от някакви хронични патологии, тогава, преди да тръгне на поход, той трябва да събере и да вземе с него аптечка, в която ще има пълен набор от лекарства, които ще помогнат както при нормалния ход на заболяването, така и при обострянето му.

Кога определено не може да отидете на къмпинг

Разбира се, има редица абсолютни противопоказания, които могат да съсипят романтиката от спането в палатка, без значение дали е разпъната на морския бряг или в гората. Както отбелязва Лариса Сорокина, те включват:

• Злокачествени образувания, които водят до остра болка;
• Психични аномалии, които могат да се превърнат в пречка за взаимодействието с други хора;
• Сърдечно-съдови заболявания;
Артериална хипертония II-III стадий;
• Заболяване на коронарната артерия;
• Нарушения на сърдечния ритъм;
• Болести на дихателната система (бронхиална астма, дихателна недостатъчност II-III степен, алергия към растения), в този смисъл и наскоро прекарали ковид;
• Чернодробно заболяване в острия стадий на неговото развитие;
• Камъни в бъбреците;
• Бъбречна недостатъчност I-II степен;
• Захарен диабет в стадия на непълна компенсация.

Тези, които имат подобни патологии, трябва да помислят за това, преди да тръгнат на поход. Първо, съществува риск от сериозни здравословни проблеми. На второ място, ще страдат и другите хора, които са дошли с вас, и които вместо да почиват, ще трябва да участват в обгрижването. В условията на отдалеченост от цивилизацията ще им бъде изключително трудно своевременно да направят това.

Понякога е по-добре да замените пълноценния къмпинг за най-обикновени разходки в гората или край морския бряг

Например, можете да вземете колело и да карате край града, като вземете лека закуска със себе си. Това ще създаде усещането за поход, но ще бъде по-безопасен вариант.

Екстремни преживявания в природата

Много хора използват походите сред природата като шанс да се включат в екстремни видове отдих. Онези, които не искат просто да събират съчки в гората и да пеят с китара край огъня, избират по-адреналиново изживяване. Например рафтинг, скално катерене, алпинизъм, уейкборд. Тук пребиваването в планината е съчетано с доста активни дейности.

„Екстремните спортове са спортове на границата на човешките възможности. И тук си струва да разберем, че реакцията на човешкото тяло може да бъде много индивидуална“, казва Лариса Сорокина.

Спортният лекар отбелязва, че се препоръчва да се подложите на пълен медицински преглед, преди да започнете активно да се занимавате с такива дейности. Можете да бъдете смели, ако лекарят не забележи сериозни отклонения и даде зелена светлина.

Противопоказанията за такъв отдих на открито са:

• Болести на сърдечно-съдовата система;
• Бронхиална астма;
• Разширени вени;
• Късогледство с висока степен;
• Захарен диабет тип I;
• Хронични бъбречни и чернодробни заболявания;
• Междупрешленна херния;
• Ревматоиден артрит.

Ако човек има заболявания от този списък, не трябва да се опитва да надскача себе си – рисковете са твърде високи. Почивката е време за отпускане и рестартиране, а не за осакатяване. Дори и да решите да прекарате известно време на спокоен къмпинг край морето или в гората, трябва да се подготвите много внимателно, така че да ви останат само приятни спомени.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *