Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ваксинация срещу COVID-19 по време на бременност – какво трябва да знаете?

Безопасни ли са ваксините срещу COVID-19 за бременни и кърмещи жени?  Ето какво казват последните проучвания по въпроса.

ваксинация срещу COVID-19 по време на бременност
Безопасно ли е поставянето на ваксина против коронавирус за бременни или кърмещи жени?

С ваксинационната кампания в България в пълен ход изниква един много важен въпрос. Безопасни ли са ваксините за бременни жени и кърмачки? Нови проучвния, включващи бременни, получили ваксината, дават обнадеждаващи данни в тази насока.

Изследване, публикувано наскоро в “New England Journal of Medicine”, костатира, че няма никаква опасност за бременните или бебетата им. То анализира данни, събрани от над 35 000 бременни получили ваксина на Pfizer или Moderna, които са иРНК ваксини. Жените, участващи в проучването не съобщават за по-различни реакции от типичните след ваксинация.

Изследването не открива рискове за безопасността на бебетата, родени от ваксинирани жени. Данните сочат, че няма покачване на броя на спонтанни аборти, вродени дефекти и преждевременни раждания при ваксинираните бременни жени.

„Данните от проучването са много обнадеждаващи за бъдещите майки, които се чудят дали да се ваксинират”, казва д-р Лаура Райли, акушер-гинеколог и главен гинеколог в „Presbyterian/Weill Cornell Medical Centre” в Ню Йорк.

ваксинация срещу COVID-19 по време на бременност
д-р Лаура Райли, главен гинеколог в медицински център „Presbyterian/Weill Cornell“ в Ню-Йорк и един от авторите на проучването

Препоръчителна ли е ваксинацията срещу COVID-19 по време на бременност или кърмене?

 

Лекарите от „Центъра за превенция и управление на болестите (CDC)” в САЩ са категорични, че бременните жени трябва да се ваксинират. Същото важи и за кърмачките. Те са напълни уверени, че начинът, по който действат иРНК ваксините не се отразява на кърмата по никакъв начин. Както казахме по-горе, рискът от развиване на тежка инфекция е много по-голям при бременните.

иРНК ваксините, които са достъпни в България, са на Pfizer-BioNTech и Moderna.

 

Не само, че е безопасна, но ваксинацията срещу COVID-19 по време на бременност осигурява имунитет и на новородените деца.

 

Друго ново проучване, публикувано в “Obstetrics & Gynecology”, открива, че жените, ваксинирани в третото тримесечие на бременноста, предават антитела на бебетата си през пъпната връв. 99% процента от новородените са имали защитни антитела, след като майките им са получили две дози от ваксините на Pfizer или Moderna.

„Това показва, че има важна допълнителна полза от ваксините, тъй като защитават не само вас, но и вашето бебе”, казва д-р Райли, един от авторите на изследването.

“Tези резултати са наистина важни, защото разполагаме с епидемиологични данни, които предполагат, че COVID-19 протича по-тежко при бременните жени. При тях процентът на приети в интензивни отделения е значително по-голям”, допълва още докторката.

 

Трябва ли да се ваксинират жени, които планират забременяване?

 

Мнението на специалистите е, че жените, които планират забременяване изобщо не трябва да се притесняват относно ваксинацията. Съветът на лекарите е, ако жена забременее след слагането на първа доза, задължително да си сложи и втората, защото данните сочат, че коронаврусът е особено опасен за жени в първото тримесечие на бременността.

„Няма никакви доказателства, че ваксината срещу COVID-19 влияе негативно върху бременността или плодовитостта. Сред милионите хора, получили ваксината, не сме забелязали връзка между ваксинацията и безплодието.”, казва д-р Лаура Райли.

Източник: https://healthmatters.nyp.org/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *