ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ваксинация срещу COVID-19: всичко важно, което трябва да знаете

Ваксината на Pfizer/BioNTech срещу COVID-19, която вече е в България, за първи път беше одобрена във Великобритания, а малко след това и в САЩ, Канада и Европейския съюз

срещу COVID-19
Надеждни ли са ваксините срещу COVID-19? Времето ще покаже…

Кампанията за ваксинация срещу COVID-19 у нас вече е започнала. Какво трябва да знае всеки, преди да бъде ваксиниран? В статията събрахме отговор на всички важни въпроси, свързани с предстоящото ваксиниране.

Освен ваксината на Pfizer/BioNTech, и тази на американската компания Moderna предстои да бъде одобрена за употреба в страните от Европейския съюз. И двете ваксини са особено ефективни за предотвратяване на заболявания, дължащи се на коронавирус, според информация, публикувана от компаниите. И двете са тествани при възрастни на 65 и повече години. След ваксинация възрастните хора са проявили силен имунен отговор.

Първо, малко обща информация за ваксинирането

Ваксините действат по няколко различни начина, като осигуряват ползи както за индивида, така и за общността.

Очевидната индивидуална полза е, че ваксините могат да предотвратят инфекция на лицето, което е ваксинирано. Но ваксините също така са в състояние да намалят количеството на вируса, което човек може да предаде. Така ще се намалят тежките заболявания и вероятността от заразяване с вируса и на други хора.

Всичко това води до ползи, като една от тях е увеличаване на така наречения стаден имунитет. Той блокира пътищата на предаване на вируси и предпазва уязвимите хора от инфекция, дори когато тези хора не са ваксинирани.

Ваксините и възрастните хора

С напредването на възрастта нашите имунни клетки могат да станат по-трудни за активиране, в отговор на естествения процес на стареене или други фактори като хронично възпаление. В резултат на това ваксините често не предпазват напълно възрастните, както и по-младите хора.

COVID-19 е заболяване, което не престава да изненадва учените от цял свят. То е ново, непознато и все още недостатъчно проучено. Въпроси има и ще има, както към болестта, така и към ваксината, която предпазва от него.

Сред тях са: Какви нежелани реакции могат да предвидят възрастните хора и колко често ще се появят? Ще предоставят ли ваксините значителна защита на възрастните хора, които са крехки или имат множество хронични заболявания?

Монсеф Слауи

Досега обобщените резултати показват, че ваксината на Pfizer, произведена в партньорство с BioNTech, има обща ефективност от 95% и ефективност от 94% при хора на 65 и повече години. Общата ефикасност на Moderna е 94% , с 87% ефикасност при предотвратяване на умерено заболяване при възрастни хора, според Монсеф Слауи, главен научен съветник на Operation Warp Speed, правителствената програма на САЩ за разработване на ваксини срещу COVID-19.

Както ваксините на Pfizer, така и на Moderna изискват две дози, прилагани с интервал от три до четири седмици, за пълна защита. Въпросите, които стоят пред това двуетапно ваксиниране, са следните:

Имате ли повишен риск от инфекция с COVID-19?

Коронавирусът може да засегне всеки. Ако сте възрастен и имате дългосрочно хронично заболяване, COVID-19 може да бъде много сериозен, а в някои случаи и фатален.

Трябва да се ваксинирате, ако сте:

• възрастен, който живее или работи в дом за възрастни хора;
• здравен работник на първа линия;
• социален работник;
• възрастен с дългосрочни клинични състояния;
• учител в детска градина или училище;
• работите с хора (продавач, доставчик, полицай, преподавател в университет и т.н.).

Ваксината ще се предлага и на възрастни при условия като:

• рак на кръвта (като левкемия, лимфом или миелом);
• диабет;
• деменция;
• сърдечен проблем;
• затруднено дишане, включително бронхит, емфизем или тежка астма;
• бъбречно заболяване;
• чернодробно заболяване;
• понижен имунитет поради заболяване или лечение (като HIV инфекция, дългосрочен прием на стероидни лекарства, химиотерапия или лъчетерапия);
• ревматоиден артрит, лупус или псориазис;
• трансплантация на органи;
• имате инсулт или преходна исхемична атака;
• неврологични заболявания;
• тежко или дълбоко увреждане и
проблем с далака, например сърповидно-клетъчна болест или отстраняване на далака;
• имате сериозно наднормено тегло ( ИТМ от 40 и повече);
• тежко психично болни.

Всички хора, които са в клинично изключително уязвимата група, ще имат право на ваксина срещу COVID-19 . Дали може да ви се постави ваксина, зависи от тежестта на вашето състояние. Вашият личен лекар ще ви посъветва дали отговаряте на условията.

Кой не може да бъде ваксиниран?

Ваксините не съдържат живи организми и затова са безопасни за хора с нарушения на имунната система. Поради тази причина те може да не реагират толкова добре на ваксината. Много малък брой хора, които са изложени на риск от COVID-19, не могат да бъдат ваксинирани – това включва пациенти, които имат тежки алергии.

Жените в детеродна възраст, тези, които са бременни или кърмачки трябва да обсъдят предстоящото ваксиниране със своя лекар.

Ще ме предпази ли ваксината?

Ваксинацията ще намали вероятността зараза с COVID-19, както и от тежки животозастрашаващи поражения, ако заразяването все пак се случи. Може да отнеме седмица или две, докато тялото ви изгради известна защита от първата доза ваксина.

Доказано е, че ваксината е ефективна и не са наблюдавани опасения за безопасността при проучвания на повече от 20 000 души.

Както всички лекарства, нито една ваксина не е напълно ефективна – някои хора все още могат да се заразят с COVID-19, въпреки ваксинацията, но заразата ще протече по-малко тежко.

Странични ефекти

Лекарствата, както и ваксините, могат да причинят нежелани реакции. Повечето от тях са леки и краткосрочни и не всеки ги получава. Дори ако имате симптоми след първата доза, трябва да направите двуетапно ваксиниране. Въпреки че може да получите известна защита от първата доза, наличието на втората ще ви осигури най-добрата защита срещу вируса.

Много честите нежелани реакции включват:

• болезнено, тежко усещане в ръката, където е инжектирана ваксината, което преминава след около 1-2 дни;
• умора;
• главоболие;
• общи болки или леки грипоподобни симптоми.

Въпреки че чувството на треска не е необичайно за 2 до 3 дни, високата температура е един вид аларма и може да означава, че имате COVID-19 или друга инфекция. Препоръчително е да си осигурите почивка и да вземете нормална доза парацетамол (следвайте съветите на опаковката), за да ви помогне да се почувствате по-добре.

Симптомите след ваксинация обикновено продължават по-малко от седмица. Ако се влошат или ако сте притеснени по този повод, потърсете лекарска помощ.

Имате ли нужда от ваксината срещу COVID-19, ако сте си направили грипна ваксина?

Грипната ваксина не ви предпазва от COVID-19. Ако отговаряте на условията за двете ваксини, трябва да са минали поне десетина дни от предходната ваксинация.

Може ли да хванете COVID-19 от ваксината?

Не може да хванете COVID-19 от ваксината, но е възможно да имате коронавирус и без някои от неговите най-честто разпространени симптоми.

Трябва ли да се ваксинирате, ако сте имали положителен тест за COVID-19?

Да, ваксината трябва да се предлага на хора, дори ако те са сред тези, които са имали симптоматичен или асимптоматичен COVID-19. Тестването за антитела от предишна инфекция не се препоръчва като част от процеса на вземане на решение дали да се ваксинирате.

Какво да направите по-нататък?

След като сте приели първата доза, трябва да планирате и втората. Следващата ви среща с медицинско лице, което ще ви постави ваксината трябва да бъде между 3 и 12 седмици по-късно.

Важно е да имате и двете дози от ваксината, за да ви се осигури най-добрата защита.

Това РНК, което е във ваксината, може ли да промени гените ми?

РНК-то във ваксината не променя вашия собствен генетичен код, известен като геном. Той действа по-скоро като компютърен софтуер, който инструктира хардуера на вашите клетки да направят нещо специфично за кратък период от време. След като предаде съобщението си, „пратеникът“ РНК бързо се разгражда.

Ваксините срещу COVID-19 са разработени твърде бързо, за да са безопасни

От 80-те години на миналия век изследователите работят за намиране на ваксина срещу ХИВ – вирусът, който причинява СПИН, каза Синди Гей, доцент по инфекциозни болести в Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил.

Заради тези десетилетия на изследване, Гей каза, „че имаме много нови технологични инструменти, например, в сравнение с последния път, когато се разпространи ХИВ.“

Синди Гей

Това означава, че учените не е трябвало да започват от нулата, когато вирусът SARS CoV2 е станал глобален в началото на 2020 г. Имунолозите в Европа и САЩ са работили върху РНК-ваксините повече от десетилетие, но не е имало достатъчно голям огнище, което заслужава пълноценни усилия за ваксиниране. И не на последно място: императивът, създаден от пандемията COVID-19, подтикна много учени да си сътрудничат, вместо да се конкурират.

Каква е разликата между ваксините на Pfizer и Moderna?

Първата разлика е времето. Когато двете компании тестваха ваксините си, Pfizer насрочи второто ваксиниране да бъде около 21 дни след първото. Ваксината на Moderna се ваксинира повторно след около месец разстояние от прилагането на първата ваксина.

Втората разлика е градусите, на които трябва да се съхраняват ваксините. Молекулата РНК, използвана във всяка от ваксините, е много крехка, затова всяка от тях трябва да се държи на много студено място. Pfizer препоръчва ваксината да се съхранява на около 80 градуса под нулата. Moderna препоръчва доставчиците да държат ваксината на около 20 градуса под нулата.

Двете ваксини не са взаимозаменяеми, не могат и не бива да се смесват.

Източници: www.northcarolinahealthnews.org, www.cnbc.com, www.bbc.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *