Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Чай от хризантема – лечебни свойства и рецепта за приготвяне

Чували ли сте за чай от хризантема? Освен, че е вкусен, той крие и много ползи за здравето, за които не сте подозирали.

чай от хризантема
Известен факт е, че красивото цвете е богат източник на флавоноиди, антоцианини и антиокдсиданти

Чай от хризантема се приготвя от изсушените цветове на растението. Обикновено има лек златист цвят и мек, приятен вкус, подобен на лайка. В традиционната китайска медидцина хората използват хризантемата за голямо разнообразие от оплаквания. От древни времена до днес, те пият чай от растението за понижаване на високо кръвно, нормализиране на функцията на щитовидната жлеза, нарушения на дихателната и нервната система.

Известен факт е, че хризантемата е богат източник на флавоноиди, антоцианини и антиокдсиданти, които са много полезни за здравето. Също така то има противовъзпалителни и релаксиращи свойства и понижава високото кръвно налягане. За това не е изнадващо, че много хора смятат, че отварата от цветове на хризантема подобрява общото здравословно състояние и намалява риска от някои заболявания.

Тук ще ви разкрием, какви са научно доказаните полезни качества на чая от хризантема и как да си го приготвите у дома.

 

Доказани  здравословни ползи от пиенето на чай от хризантема:

 

Голяма част от полезните качества на чая се дъжат на неговите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Според проучване на “Food Chemistry”, фенолните съединения, глюкозидите и органичните киселини стоят зад лечебния потенциал на напитката. Специалистите са открили още, че отварата инхибира негативните ефекти от свободните радикали, спира възпалителните процеси и стопира растежа на анормални клетки.

 

Ето кои са научно подкрепените ползи за здравето, които носи чаят:

 

  1. Действа противовъзпалително

Възпаленията в организма за приичина за много заболявания. Те водят не само до оплаквания със ставите и мускулите, но и до сърдечни и мозъчни проблеми.

Изследване на “Bioorganic & Medicinal Chemistry Letters” установява, че някои химични вещества в чая се борят с възпалителните процеси. По-конкретно октулозоновата киселина, хризанол А и 17 други съединения са отговорни за този ефект. Учените предполагат, че чаят може да помогне за понижаване на риска от определени хронични заболявания.

 

  1. Полезен е за костите

Проучване, публикувано в “Evidence Based Complementary and Alternative Medicine”, твърди, че хризантемата намалява риска от остеопороза. То стига до заключението, че екстрактите от растението спомагат за резорбцията на костите и инхибират функцията на остеокластите. Макар да няма много други проучвания по този въпрос, специалистите смятат, че в бъдеще хризантемата може да е добър терапевтичен агент срещу костни заболявания.

 

  1. Полезен е за кожата

Изследване, публикувано в „Journal of Cosmetic Dermatology”, установява, че хризантемата помага за ликвиидирането на старческите петна от кожата, тъй като намалява меланина. А локалното прилагане на хризантема помага при кожни наранявания. Някои от данните сочат още, че чай от хризантема може да бъде ефективно средство срешу акне.

 

Лечебни свойства на хризантемата, които все още не са доказани чрез изследвания:

 

  • Подпомага отслабването
  • Понижава кръвното налягане
  • Подпомага релаксацията и намалява стреса
  • Намалява умствената умора и подобрява концентрацията

 

Пиенето на чай от хризантема е противопоказно за:

 

  • Бременни или кърмещи жени
  • Диабетици
  • Хора алергични към растението
  • Хора, които са в процес на лечение с определени лекарствени продукти (препоръчително е да се коснсултирае с лекаря си, преди да пиете отвара от хризантема, ако приемате медикаменти)

 

Рецепта за приготвяне на чай от хризантема:

 

Обикновено може да намерите готов чай на торбички в някои специализирани магазни. Но, ако искате да си приготвите сами у дома, следвайте тази рецепта:

Ще са ви нужни 1 с.л. изсушени цветове от хризантема и 1 чаша вода. Оставете водата да кипне, след което добавете изсушената хризантема. Намалете огъня и оставете билката да поври още около минута. След това изключете котлона и оставете хризантемата да покисне още 10 минути. Прецедете добре и се насладете на вкусната напитка.

Подходящото количество чай, което може да пиете, зависи от фактори като възраст и здравословно състояние. Общоприето е, че не е препоръчително да се пият повече от 2 чаши чай от хризантема дневно.

Източник: https://steptohealth.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Чай от хризантема – лечебни свойства и рецепта за приготвяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *