Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

5 предупредителни знака, които могат да показват рак на червата

Рак на червата – тази група от онкологични заболявания от година на година се подмладява

Лекарите бият тревога, че задължителните скрининги за рак на червата трябва да се извършват по-рано. Само така опасната болест ще се открива навреме.

Превантивни тестове трябва да си правят хората, които са навършили 45 години.

Кои са петте опасни признака за рак на червата, които трябва да знаете?

Най-общо казано, рак на дебелото черво, ректален и колоректален рак са видове рак на червата.

Във Великобритания 30-годишен мъж почина от колоректален рак. Той беше диагностициран твърде късно – смяташе, че такова ужасно онкологично заболяване „не засяга“ младите. Този случай, за съжаление, далеч не е необичаен, нито е единствен. Миналата година британският актьор Чадуик Боузман, най-известен с ролята си на супергероя „Черната пантера“ от филмите на Марвел, почина от рак на дебелото черво. Чадуик Боузман беше само на 43 години. Той научи, че има рак преди да е навършил 40 години.

Ако по-рано ракът на червата е бил по-често диагностициран при хора над 50-годишна възраст, сега лекарите препоръчват на онези, които са навършили 45 години, задължително да бъдат проверени – дори ако нямат оплаквания. Учени от САЩ са установили, че днес смъртността от рак на червата при 45-49-годишните е същата като при хората на възраст 50-54 години. Новите насоки са публикувани в списание JAMA.

Изследователите отбелязват, че ракът става „по-млад“ и засяга дори онези, които нямат роднини, болни от рак и заболявания, които увеличават риска от развитие на онкология. При ранно откриване на който и да е от видовете рак на червата, шансовете за възстановяване са много високи – колоректалният рак, диагностициран навреме, е особено добре лечим.

В ранните стадии ракът на червата не се проявява по никакъв начин

Затова лекарите предписват скрининг, който може да идентифицира заболяването. Може да се тествате за рак на червата, като направите тест за окултно кървене от храносмилателния тракт или колоноскопия. Обикновено колоноскопия се извършва на всеки няколко години при липса на признаци на патология. Също така е възможно да се проведе КТ колонография – това е изследване, използващо компютърна томография.

Кои са 5-те симптома на рак на червата, които трябва да познавате?

Появата на кръв от ануса или във фекалиите

Може да има няколко причини за това. Яркочервената кръв е следствие от възпаление, оток на кръвоносните съдове, хемороиди. Тъмночервена или черна кръв може да бъде от червата или стомаха. Ако се появи такъв симптом, трябва незабавно да потърсите помощ от лекар.

Промяна в „тоалетните“ навици

Ако забележите, че изпражненията ви са станали течни, имате запек (ходете до тоалетната по-малко от 2-3 пъти седмично) или чувството, че червата ви не се изпразват напълно и тези симптоми продължават за повече от 3-4 седмици, не пропускайте да си насрочите преглед при специалист. Не се страхувайте да говорите за вашите тоалетни навици с лекарите, те определено са готови да ви изслушат.

Отслабвате

Този симптом е по-рядко срещан от други, но също така трябва да ви предупреди. Ако отслабвате, но в същото време не сте на диета, не спортувате активно, а водите обичайния си начин на живот, трябва да помислите за това. Симптомите, свързани със загуба на тегло, като коремна болка, подуване на корема, метеоризъм (чести газови емисии) и липса на апетит са абсолютни показания за спешни медицински изследвания.

Чувството на умора

Рак на дебелото черво, който причинява кървене, може да доведе до липса на желязо в организма – развива се анемия. Проявите му могат да бъдат разнообразни – кожата пребледнява, човек няма сила, шумове в ушите, пулсът се ускорява. Но е необходимо да се уверите в диагнозата заедно с лекар, а не като правите предположения.

Болка или втвърдяване

Признаците на рак могат да включват болка в стомаха или бучка в ануса. Ако тези симптоми продължават дълго време и не изчезват, не забравяйте да се консултирате с лекар.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *