Половината болни от диабет имат проблеми със зрението

НАЙ-ТРЕВОЖНИТЕ ЦИФРИ!

  •  Над 200 милиона души в света са диабетици с доказана диагноза.
  • Прогнозите се, че след 20 години броят  им ще нарасне до 300 милиона.
  • Диабетиците в България са между 300 и – 50 хиляди души.
  • Половината от слепите хора са страдащи  от диабет.
  • Около 15-20 на сто от хората с повишена захар в кръвта са на възраст до 25 години.
  • Около 80 на сто от пациентите с диабет втори тип са с наднормено тегло.
  • Около 20 на сто от диабетиците имат развита бъбречна нефропатия.
  • Всеки четвърти човек над 50 години страда от диабет

 Кажете ми кое е най-слабото място при диабетиците?

Димана Тодорова – Нови пазар, Шуменско

Усложненията при диабет обикновено започват да възникват десет или петнадесет години след за­боляването. В последно време обаче се установи, че около 15 – 20 на сто от диабетиците с втори тип на заболяването, вече имат ретинопатия още при от­криването на болестта. Затова лекарите съветват своите пациенти да се изследват за захарна болест дори когато нямат никакви признаци за това. Защо­то най-сериозните проблеми при болните с диабет са свързани именно с усложненията при отделни органи в организма. Най-често възникващите са ретинопатията, при която се засяга зрението и се стига до частично или пълно ослепяване. Световни­те статистики сочат, че половината от слепите са именно диабетици.

  • Диабетната нефропатия: това усложнение води до бъбречна недостатъчност и е причина за смъртта на около 20 на сто от диабетиците. Ле­чението“ на бъбречната недостатъчност е трудно, особено на фона на диабетното заболяване, да не кажем, почти невъзможно. При такива ситуации най- вече трябва да говорим за профилактика чрез диети и добър контрол върху наличието на захар в кръвта. При бъбречна недостатъчност обикновено се стига до прилагане на хемодиализа или до трансплантация, която е по-трудна при болните от диабет.
  • Макроанаиопатия: това заболяване засяга сърцето и затова диабетиците често са и хипертоници. Болестта води до нарушаване на мастната обмяна на веществата и до увеличаване на лошия холестерол и на триглицеридите, които се отлагат по стените на кръвоносните съдове. Най-чувстви­телни са коронарните съдове на сърцето и затова в повечето случаи диабетиците развиват исхемична болест. Смъртността при диабетиците се дължи най-вече на инфарктите. Най-често инфарктът ! настъпва без болка. Появяват се само ритъмни на­рушения, които могат да се свържат с много други заболявания, освен с диабета.
  • Запушени артерии на краката: става въпрос за още една локализация на макроангиопатията, поради която се запушват артериите на краката. При пълно запушване се развива гангрена. Това забо­ляване се лекува много трудно и в повечето случаи се стига до ампутация на пръстите или на краката. Профилактиката против това заболяване се състои в поддържане на оптимални стойности на захарта.

За Lekuva.net – вестник „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *