БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Екземи с форма на пеперуди са форма на кожна туберколоза

Туберкулозата е сериозно и много коварно заболяване. Съ­ществуват две форми – кожна и системна, която засяга не само кожата, но и белите дробове, бъбреците, сърцето, стомашно- чревния тракт. Освен това пре­дизвиква изменения в кръвта.

Кожната туберкулоза е авто-имунно заболяване. Това означава, че се провокира от алергич­ни прояви, при които органи­змът изработва антитела към собствените тъкани. Тази специфична осо­беност може да се предава гене­тично.

Между дру­гото, кожната туберкулоза избира основно мла­ди жени до 40- годишна възраст. Понякога тласък към нейното развитие може да стане и вирус­на инфекция: имунната система започва да изработва антигени към вируса, а когато той вече е победен, започва да атакува собственото тяло.

БОЛЕСТТА ОБИКНОВЕНО ЗАПОЧВА С ОБРИВИ

Той се появява не само по ли­цето, но и по тялото, както и в областта на ставите. При сис­темната кожна туберкулоза се появяват и сърдечно-белодробни нарушения – задух, плеврит, тахикардия и т.н. Затова е нужно непременно да се преглеждате при ревматолог.

При подозрение за системна кожна туберкулоза, лекарят назначава изследване: общ и био­химичен анализ на кръвта, както и специален анализ на урината, ЕКГ, рентген на ставите и гръд­ния кош, r както и ултразвуково изследване на органите от ко­ремната кухина.

Ето какво съветват специа­листите:

  • при леки форми на заболяването чес­то можете да се разминете с мехлеми за местно използване. Понякога се назнача­ват и нестероидни противовъзпалител­ни препарати и витамини;  в по-сложни ситуации лечебната схема е индивидуална. Основен принцип на това лечение е комплексна противовъзпа­лителна и имуносупресивна терапия. За повишаване ефективността от препаратите може да се приложи и плазмафереза.

Накрая: съществуват три пра­вила, които могат да подобрят състоянието при системна кожна туберкулоза:

  • Първото – .диета: нужна е храна, богата на протеини, ви­тамини и желязо. Това помага да се предотврати развитието на анемия. Обаче тези, които имат проблеми с бъбреците, следва да намалят количеството протеини, както и солта. А който е с по: високо тегло, трябва да намали калоричността до 1400 кило калории на ден.
  • Второто – не използвайте флуоресцентни лампи: такова осветление влияе на светлочувствителността на кожата.
  • Третото – внимателно изби­райте сапуна, геловете, шампоана – така няма да провокирате алер­гични реакции.

МЕЖДУ ДРУГОТО:

За разлика от кожната сис­темната кожна туберкулоза е все още нелечимо заболяване. Но е възможно ситуацията да се про­мени кардинално още в близките години.

Американски и европейски уче­ни са провели не­зависими изслед­вания, в които са взели участие около десет хи­ляди човека: сред тях е имало не само болни, но и здрави техни роднини. Чрез проведен анализ на ДНК, учените успели да идентифицират 13 гена, повишаващи риска от системна кожна туберкулоза. Оказало се, че сред тях има шест, които не са описвани по-рано. Един от тези гени е свързан е кръвната плазма и участва в развитието на имунната реакция. Друг влияе на работата На лимфоцитите, участващи в образуването на ан­тителата. Ролята на останалите четири гена се изяснява.

И въпреки това, специалисти­те смятат това откритие за истински пробив в опознаването на природата на това рядко, но тежко заболяване. На основата на получените данни могат да бъдат разработени нови лечебни методи, целта на които е да се блокират „лошите“ гени с помо­щта на лекарства.

А следващата крачка, смятат учените, ще бъдат изследвания на екологичните фактори: ще се изучава ролята на вирусите и замърсената околна среда – и те влияят върху развитието на сис­темната кожна туберкулоза.

За Lekuva.net – вестник „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Екземи с форма на пеперуди са форма на кожна туберколоза

  1. Pingback: СЗО бие тревога! Европа е в опасност, туберколозата настъпва! | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *