Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

СЗО бие тревога! Европа е в опасност, туберколозата настъпва!

Статистиката е жестока – случаите на мултирезистентна форма на болестта туберколоза са се увеличили двойно през последните няколко години

Предполага се, че ако правителствата на ев­ропейските държави не вземат нужните мерки, в Стария свят в близките месеци ще загинат хиляди хора.

По статистика пак от СЗО, туберкулозата отнема 1,7 милиона чо­вешки животи по света за година. Не трябва да си затваряме очите за това, че ако не се лекува, тубер­кулозата е смъртоносна болест. По тази причина Световната здравна ор­ганизация състави специ­фичен план за действия в европейския регион, за да спре тревожното увели­чаване на заболяванията от тази коварна форма на болестта. Четиригодиш­ният план на СЗО, чието осъществяване струва 5 милиарда долара, цели да се избегнат 2 663 000 случая на резистентна и мултирезистенна ту­беркулоза и 120 000 смърт­ни случая. Мултирезистентната туберкулоза е особено опасна форма на болестта.

Причинява се от баци­ли, които са резистентни към двете най-ефикасни лекарства срещу болес­тта – изионазид и рифампицин. В много случаи се дължи на преждевре­менното прекъсване на лечението – това улеснява появата на резистентни бацили. Заболяването може да е предизвика­но и от лоша хигиена в болнична среда. Тогава става много трудно да се лекуват болните, като се прилага продължителна двегодишна химиотерапия.

ЗАПОМНЕТЕ СИМПТОМИТЕ НА ТУБЕРКОЛОЗАТА!

При мултирезистентната, както и при оби­чайната туберкулоза, симптомите са същите и зависят от засегнатия орган. Ако това е белият дроб, болният изпитва: кашлица, продължаваща повече от две седмици, болка в гръдния кош, отделяне на кръв с храчките, слабост или лесна умора, загуба на тегло, липса на апетит; повишена температура; нощни изпотявания.

ВНИМАНИЕ!

Болният може да заподозре, че развива мултирезис­тентна туберкулоза, когато не се подобрява от лечението с обичайните лекарства в необходимите срокове. Тя се установява само чрез изследвания на храчки за чувстви­телност на туберкулозните бактерии. Ако изследванията покажат, че двете най-мощни противотуберкулозни ле­карства не унищожават бактериите, лечението трябва да продължи със специално лекарство. За получаване на резултатите от изследванията понякога се необходими до три месеца.

Тема с продължение…

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *