Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Полезните продукти при подагра през лятото

Всички продукти, които оказват диуретично алкализиращо действие, а най-важното – спомагат за бързото отделяне на пикочната киселина, са полезни за тези болни. Освен това потискат нейното образуване в организма.

  • Картофите – полезни са в случая, защото съдържат много калий и малко натрий – а това означава диуретичен ефект. Печените картофи влизат в списъка с диетични продукти и за хора със сърдечносъдови заболявания, с бъбречни болести и подагра.
  • Тиквичките – те дори са по-полезни от картофите, относно съотношението калий-натрий. Тиквичките извеждат от организма излишното количество течности, сол и пикочна киселина.
  • Патладжаните. Благодарение на диуретичните си свой­ства, ястията от патладжани влизат в диетата при подагра. Дори при термична обработка патладжаните не губят своите лечебни свойства.
  • Краставици. Ниската им калоричност и високото съ­държание на калий и вода в тях обуславят използването им в диетичното хранене. И то не само при подагра, но и при хипертония, както и за провеждане на разтоварващи дни от болните със затлъстяване.
  • Тиквата е особено ценен продукт за болните с подагра. Тя регулира обменните процеси в храносмилателната систе­ма. Тиквата помага и при атеросклероза и захарен диабет. Тя засилва филтрационната функцията бъбреците и повишава диурезата, но без да дразни бъбреците каналчета. Освен това ястията от тиква пречат за образуването на уратни камъни.
  • Целина. Всички части намалението притежават лечебно действие. Целината не само спомага за изхвърлянето на пи­кочната киселина, ш и предпазва от образуване на уратните камъни.
  • Доматите. Те са хармоничен източник на витамини, минерални вещества, органични киселини и полифеноли. Диетолозите.ги препоръчват при нервни болести, при захарен диабет, при затлъстяване, хипертония и, разбира се, подагра. Между другото, съдържащият се в доматите ликопен понижава риска от развитие на рак на дебелото черво, на стомаха, на белите дробове, на шийката на матката, на простатната жлеза. Установено е, че при термична обработка концентрацията на ликопен в доматите се увеличава. Затова при подагра наблягай­те на доматените сосове и доматеното пюре – те са по-полезни от пресните домати. Дълго време се смяташе, че доматите до известна степен нарушават обменните процеси в ставите, освен това могат да провокират образуване на камъни в бъ­бреците. По последни данни обаче нивото на алкална киселина в тях е незначително и не се стига до утаяване на оксалатни камъни. Пурините в тях не са много, затова не се забраняват и при подагра.

ВНИМАНИЕ!

Освен правилното хранене, следва да спазвате и правилен режим на пиене – не по-малко от 2 литра на ден. Освен вода, полезни са и плодовите сокове, както и зеленчуковите. И, разбира се, минералната вода. Алкализирайки урината, те спомагат за ефективно изхвърляне на пикочната киселина.

МЕЖДУ ДРУГОТО:

Един опитен ревматолог може да диагностицира пода­гра при своите пациенти… по ушите. По ушите на някои болни от подагра се забелязват плътни подкожни възелчета – отлагане на кристалчета пикочна киселина.

За Lekuva.net – вестник „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *