Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Колко вредно може да бъде дългогодишното въздържание от секс?

Не съм правил секс от години… Ако признавате това, макар и единствено пред себе си, тази статия е точно за вас

секс
Липсата на секс не се отразява добре нито на физическото, нито на емоционалното здраве

Липсата на секс може да бъде стресираща за психиката. Усещате колебание в себе си, изпълнени сте със страхове и съмнения.

Какво да правите в такава ситуация?

Минали са години от последния ви сексуален контакт. Как се случи това? Дали е само заради липсата на партньор, или заради нежеланието на вашия постоянен спътник в живота? Може би съпругът или съпругата ви са се разболели фатално и заради това не могат да бъдат активни в секса? Никога не сте мислили, че ще се стигне до това. Но, ако оставим настрана физическата невъзможност на постоянният ви партньор, или липсата на такъв, какво ви пречи да водите сравнително редовен полов живот? В крайна сметка, желанието трябва да надделее.

Всъщност, не всичко е толкова просто

Страхът и неувереността, която носите в себе си, без значение дали сте мъж или жена, затрудняват отпускането. Започвате да си мислите: „Нещо не е наред с мен. Ако кажа истината, ще изглеждам нелепо. В състояние ли съм да събудя желание и страст – не само в човека до мен, ами и вътре в мен?“ По-лесно е да избягате, да се скриете или да продължите да отлагате. Но каква е причината за едно такова поведение?

„Бъдете по-добри към тялото си: имате право на радост и удоволствие“, Памела Конъли, сексолог

„Ако поне се чувствате готови за полов акт, това е добре. Във всеки случай обаче ще трябва да поемете риск, защото най-вероятно първото усещане след толкова дълга почивка ще донесе много и различни преживявания, независимо колко опитен е партньорът.

Памела Конъли

Разбира се, трябва да сте подготвени предварително за изненада, отхвърляне, подигравки – това е много важна част от работата по даден проблем. Веднага щом усетите нещо подобно, вдишайте, издишайте и… продължете!

Опитайте се да се съсредоточите върху увеличаване броя на контактите и по-сериозното общуване с хора от противоположния пол. Общувайте с тях нормално и открито, и рано или късно ще срещнете някой, с когото ще си позволите да отидете по-далеч. Ще бъдете изненадани колко лесно е да излезете от зоната си на комфорт и да се отдадете на желанията си.

Опитайте се да не се притеснявате за потенциалните партньори или техните преценки относно вашето въздържание

Между другото, изобщо не е нужно да знаят за това. И ако все пак решите да им споделите, тогава някои може и да си помислят, че имате високи стандарти.“

За да бъдем обективни, потенциалните ползи от въздържането, в зависимост от индивида и положението му, включват:

– нисък риск от инфекции, предавани по полов път;
– избягване на източник на безпокойство;
– повече свободно време и по-спокоен живот, заради липсата на негативни усещания заради секса;
– живот по начин, който е в съответствие с нечии религиозни вярвания;
– прекарвате повече време със съмишленици, които уважават избора ви.

Дългата пауза в сексуалната активност със сигурност може да бъде вредна за човешкото тяло, както в психологически, така и във физиологичен план.

В първия случай не получавате нещо, което е напълно естествено и необходимо на тялото (мастурбацията, разбира се, е добра, но няма да ви спаси от сексуална неудовлетвореност), а във втория може да си докарате следните здравословни проблеми:

– По-висок риск от сърдечни заболявания;
– Повече стрес;
– По-бавна работа на мозъка: Правенето на повече секс всъщност може да ви направи по-умни в напреднала възраст;
– По-често се разболявате;
– По-висок риск от рак на простатата (за мъжете);
– Лоша работа на имунната система.

Сексуалното въздържание е като да се откажете от бягането сутрин, при положение че то дълги години е било ваша любима рутина. Да, не е много полезно за здравето, но никой няма да ви обвинява за това, защото няма право да го прави. В наше време липсата на сексуален живот е личен избор, а не синоним на това, че сте нежелани от противоположния пол.

Ако през цялото това време не сте срещнали подходящ мъж (или жена), с когото бихте искали да правите секс, то това е само вашата работа. Не позволявайте на други хора да диктуват с кого да си лягате, а още по-малко да се присмиват на вашето решение – каквото и да е то.

Решите ли да споделите информация за сексуалната си почивка, не трябва да посочвате конкретен период

Повярвайте, броят години без секс не е много важен за нашето тяло. Ще бъдете еднакво уплашени и смутени, както след 3 години прекъсване, така и след 10.

Основното е да прекрачите тази бариера и да се отпуснете. Това може да стане по два начина:

1. Психотерапия. Тоест, да разберете себе си, да сте наясно какво точно ви плаши в тази ситуация и какво конкретно ви притеснява. В този случай е по-добре да се свържете със специалист: консултацията със сексолог ще ви помогне да преодолеете бариерата по пътя към интимността.

2. Намиране на вдъхновение. Спомнете си колко добър беше сексът някога, как сте го очаквали с нетърпение, настройте се на сексуална вълна. Може да гледате еротични филми, да слушате чувствена музика, да медитирате, както и да правите всичко което ще ви помогне да се отпуснете.

Също така, „репетицията“ помага да си припомните някои позабравени усещания. Как точно ще решите да репетирате, е ваш личен избор.

Обсъждането на вашите сексуални проблеми с близък приятел или специалист, както и шегите по темата, ще ви помогнат да се настроите и да сте в подходящо настроение. Благодарение на това ще имате усещането, че изобщо не е имало почивка и сексът след дълго прекъсване ще престане да бъде страшен.

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *