Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Златно мляко: 7 невероятни ползи за здравето и лесна рецепта за приготвяне

Какво е златно мляко, за какво помага и как да си го приготвим у дома?

златно мляко (мляко с куркума)
Куркумата е популярна в цял свят, но комбинацията й с мляко я прави още по-полезна. Ето как се приготвя златно мляко

Златното мляко представлява инфузия, съставена от исушен корен от куркума или куркума на прах, смесена с мляко. Смесването на тези съставки създава вкусна напитка със златист цвят, от там идва и името – златно мляко или златен млечен чай. В напитката може да се добави и кардамон на прах, смлян джинджифил, пипер или карамфил, което я прави още по-полезна за здравето.

Антиоксидантите и активните съставки в куркумата, както и минералите и полезните компонени на млякото, правят тази напитка един от най-добрите тоници за здраве.

Куркумата е популярна в цял свят, но комбинацията й с мляко създава много ценна напитка, за която повечето хора дори не подозират. Хранителните вещества, които съдържа тази инфузия може да повлияят на здравето по много различни наични. В тази статия ще ви разкрием точно за кое помага пиенето на мляко с куркума и как да си го приготвите у вас.

 

Ползи за здравето от пиене на мляко с куркума (златно мляко): 

 

  1. Полезно е за кожата

Благодарение на антиоксидантите, които съдържа, пиенето на мляко с куркума има силен антиейджинг ефект. Освен това, прилагането на златно мляко директно върху зони на възпаление или дразнене по кожата е широко използвано в индийската народна медицина. То помага при състояния като акне, псориазис, алопеция и др.

 

  1. Помага при храносмилателни проблеми

Напитката представлява мощно антисептично и антибиотично средство, което помага за облекчаване на възпаления в червата и подпомага здравословното храносмилане. Може да се използва за успокояване на спазми, подувания и подобрява бактериалния баланс в червата.

 

  1. Помага за отслабване и поддържане на здравословно тегло

Известен факт е, че куркумата предотвратява диференциацията на адипоцитите. Казано на по-прост език, подправката предотвратява натрупването на мастни клетки и по този начин предпазва от наддаване на тегло и подпомага отслабването. Това сочат научни открития, публикувани в “International Journal of Chemical Engineering and Applications”.

 

  1. Има мощни противовъзпалителни качества

Пиенето на златно мляко може да облекчи възпалителните процеси в тялото,  от стомаха до мускулите и ставите. Куркуминът, активната съставка в куркумата, е известен като ефективно противовъзпалително вещество, което намалява оксидативния стрес и ненужните реакции на имунната система.

 

  1. Има антиканцерогенни свойства

Млякото от куркума придобива голяма популярност като алтернативно антираково лекарство през последните години. Проучване, проведено от „Amanda Hutchins-Wolfbrandt, School of Health Sciences, Eastern Michigan University, Ypsilanti, USA”, установява, че куркуимнът намалява разпространението на раковите клетки, поради мощните си антиоксидантни качества. Учените откриват също, че веществото неурализира оксидативния стрес, който е основна причина за появата на свободни радикали, които водят до хронични заболявания и рак.

 

  1. Полезно е за черния дроб

Пиенето на златно мляко е известно с детоксикиращия си ефект, особено за черния дроб. Някои проучвания дори доказват, че консумацията на големи количества мляко с куркума предотвратява проникването на вируса на хепатит C в чернодробните клетки.

 

  1. Помага за лечението на респираторни заболявания

Според статия, публикувана в списание “BioMed Research International” през 2014 г., антибактериалните и антивирусните свойства на тази напитка помагат за елиминирането на всякакви патогени или инфекциозни агенти, които атакуват тялото. Освен това вдишването на етерично масло от куркума премахва излишната слуз, облекчава кашлицата и предотвратява появата на астма.

 

Рецепта за приготвяне на златно мляко (мляко с куркума) у дома:

 

Експертите са на мнение, че може да пиете златно мляко (мляко с куркума) по 2-3 пъти на ден, като не използвате повече от 28 грама куркума общо. Най – популярните рецепти включват други здравословни съставки, като бадемово или кокосово мляко, но основната комбинация от куркума и мляко също е изключително ефективна.

 

Съставки:

¾ чаена лъжичка куркума на прах

1 чаша мляко (може да бъде и бъдемово, соево или кокосово)

½ чаена лъжичка кардамон на прах (добавете по избор)

¼ чaена лъжичка джинджифил (добавете по избор)

1 чaена лъжичка мед/захар (добавете по избор)

 

Приготвяне:

Загрейте млякото в тенджера за 3-4 минути, докато се затопли добре. Разбъркайте куркумата и другите съставки, ако прецените да ги използвате и ги добавете към млякото. Намалете котлона на умерена температура и оставете сместа да се притопля още 1-2 минути. Прецете течността в чаша и се насладете на полезната напитка.

Източник: https://www.organicfacts.net/

куркума капсули
Хранителната добавка Куркума – повишава имунитета, има благоприятен ефект върху кожата и премахва токсините

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *