Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Европейската агенция по лекарствата определи ваксината на „Янсен” като безопасна. Започва използването й в България

Очакват се 14 000 дози от ваксината, която е предвидена главно за хора от туристическия бранш

Джонсън и Джонсън
България очаква първата доставка от 14 000 дози от ваксината през втората половина на тази седмица

Европейската агенция по лекарствата определи ваксината срещу коронавирус на „Джонсън и Джонсън” като безопасна за употреба. От регулаторния орган предупреждават, че все пак има риск от едно на милион от образуване на кръвни съсиреци.

Агенцията е разгледала осем случая на редки тромбози в САЩ при повече от 7 милиона ваксинирани. Засегнатите са предимно жени под 60 годишна възраст. ЕМА подчертава, че тромбозите са изключително рядък страничен ефект и ползите от ваксинацията далеч надминават рисковете.

Експертите твърдят, че съсиреците, открити при ваксинирани с „Джонсън и Джонсън” са много сходи с тези, които се наблюдават при ваксинираните с “АстраЗенека”.

Данните показват, че необичайни кръвни съсиреци се появяват във вената, която отговаря за източването на кръвта от мозъка – състояние, наречено мозъчна венозна синусова тромбоза. Освен това съсиреците се появяват най-често в комбинация с ниски нива на тромбоцити в кръвта, състояние, извесно като тромбоцитопения.

 

Европейската агенция по лекарствата: „Съобщаваната комбинация от кръвни съсиреци и ниски нива на тромбоцити е много рядка и общите ползи от Ковид-19 ваксината на „Янсен”, надвишават многократно рисковете от странични ефекти.

 

Както „АстраЗенека”, така и „Джонсън и Джонсън” са векторни ваксини, които използват отслабен вариант на различен вирус, за да „подготвят” човешките клетки за борба с коронавируса. Учените все още не са стигнали до заключение, дали проблемът със съсиреците е свързан с начина, по който тези ваксини стимулират имунен отговор.

ЕМА (Европейската агенция по лекарствата) съобщава, че дистрибуцията на ваксината на стария континент трябва да продължи по план. От „Джонсън и Джонсън” са планирали доставката на 50 милиона дози за ЕС до юли и доставките вече са започнали.

В България се очаква първата доставка от 14 000 дози да пристигне през втората половина на тази седмица. Това съобщиха на днес от ваксинационния щаб по време на кратък брифинг. Епидемиологът Ангел Кунчев разясни, че ваксината на „Янсен” ще се разпростанява по всички възможни канали. Целта е да се обхванат 80 000 души преди началото на летния туристически сезон.

Изследванията показват, че ваксината на „Янсен“ има 67% ефикасност при предпазване от симптоматично протичане на болестта. И също като другите ваксини, гарантира, че при появата на симптоми няма да се стигне до тежко боледуване, хоспитализация или смърт.

Източници: https://www.dailymail.co.uk; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *