Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

4 причини жените да имат по-силни странични ефекти след ваксинация

Жените съобщават за повече странични ефекти, отколкото мъжете. Ето някои от възможните причини.

Жена ваксина
Странични ефекти се наблюдават по-често при жените, отколкото при мъжете

Анализ на данните от протичащата ваксинационна кампания в САЩ и Канада показва, че странични ефекти, след ваксинация (независимо от коя ваксина), се наблюдават по-често при жените, отколкото при мъжете.

„Телата на жените се различават хормонално и генетично от тези на мъжете и реагират по различен начин на медицински интервенции и ваксинации”, казва д-р Бетси Койкел, специалист по семейна медицина в “Northwell Health” в Левиттаун, Ню Йорк.

Съобщените нежелани реакции в 90% от случаите не са сериозни. Най-често те продължават няколко дни, като могат да се проявят след първата или втората доза от ваксината. Те включват болезненост и подуване на мястото на инжектиране, главоболие, умора, световъртеж, студени тръпки и температура. Разбира се, те създават дискомфорт, но не са причина за притеснение и са признаци, че тялото изгражда защита срещу вируса.

Експертите казват, че разликите в страничните ефекти на ваксината може да се дължат на разликата в хормоните, генетиката и други фактори. Тук ще разгледаме по-подробно 4 потенциални причини жените да съобщават за повече странични ефекти от ваксините срещу Ковид-19.

 

Ето кои са предполагаемите причини:

 

  1. Хормоните може да влияят на имунния отговор

Д-р Койкел казва, че женският хормон естроген обикновено засилва имунните реакции на организма. От друга страна, мъжкият хормон тестостерон има тенденцията да дейста като имуносупресор.

Пример за това е, че жените по-често страдат от автоимунни заболявания като лупус и множествена склероза, казва д-р Даниел Кюрицкес, специалист по инфекциозни болести и професор в Харвардското медицинско училище в Бостън.

Д-р Даниел Курицкес
Д-р Даниел Кюрицкес, специалист по инфекциозни болести и професор в „Harvard Medical School“

 

  1. По-силен имунитет

Има вероятност имунната система на жените да е по-силна, което води до по-силни странични ефекти от ваксините. „Забелязваме, че нежеланите реакции са по-чести при по-младите хора след втората доза”, казва д-р Кюрицкес.

Имунната система на всеки човек работи по различен начин и не можем да направим пряка връзка между страничните ефекти и имунния отговор при младите жени. „Може обаче косвено да заключим, че по-неблагоприятната реакция е признак на по-силен имунен отговор”, допълва д-р Койкел.

 

  1. Разликата в генетиката при мъжете и жените

Точно както реакциите може да се дължат на хормоналните различия, така може да се дължат и на генетичните. „Някои гени, които отговарят за имунната система се откриват повече в женските хромозоми”, твърди доктор Койкел.

Все пак учените са категорични, че данните не са достатъчни, за да се направи окончателно заключение, дали генетичните предразположения са причина за по-силните нежелани реакции.

 

  1. Дозировката на ваксините

Някои експерти, включително д-р Койкел, смятат, че е възможно дозата на ваксината, която е една за мъже и жени, да е твърде голяма за женския организъм и това да е причина за нежеланите реакции.

Д-р Курицкес казва, че предварителните проучвания за всички ваксини против Ковид-19 показват, че по-големите дози причиняват повече странични реакции.

Не са провеждани отделни изследвания върху мъже и жени, така че експертите не знаят, дали по-малка доза би осигурила същата защита с по-малко странични ефекти при жените.

 

Заключение:

 

Специалистите в областта все още не са открили причината за по-честата поява на странични ефекти при жените. Нежеланите реакции обикновено се проявяват през първите 24 часа и в 90% от случаите са леки и безобидни.

Болка на мястото на ваксинацията може да се облекчи с топли или студени компреси. При температура може да вземете ибупрофен. Д-р Кюрицкез казва, че той няма да попречи на ваксината да подейства, ако се приема след появата на симптомите. Също така е препоръчително да увеличите приема на течности, да се въздържате от тежка физическа дейснот и да се наспивате добре, докато не отминат нежеланите ефекти.

Източник: https://www.besthealthmag.ca/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *