Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Птеригиум е ципа, която защитата роговицата

Може ли някой от вашите спе­циалисти да ми обясни какво представлява заболяване, наречено птеригиум? Възможно ли е човек да се справи с него без операция?

Илиана Константинова – Асеновград

Птеригиумът е фиброзна ципичка, която започва да расте от вътрешния ъгъл на очната рогови­ца. Най-често се появява при хора в напреднала възраст, които дълго време са живели в гореща пясъчна местност.

Между другото, може спокойно да се каже, че птеригиумът е биоло­гична защита на очите. Чувствайки опасност, нашите очи сами започват да си „отглеждат“ защитна ципа, за да закрият с нея най-ранимата и най- нежна своя част – роговицата. Тази ципа не може сериозно да увреди окото ви и по-скоро е козметичен дефект, отколкото Заболяване.

С това можете спокойно да живеете и няма за какво да се тре­вожите. Можете да опитате да потиснете растежа на птериеиума със специалните капки, които се предписват при катаракта. Става дума за препарата емоксипин – кап­вайте по 1-2 капки, 3 пъти на ден в продължение на един месец – хубаво е да провеждате такова лечение по 3-4 пъти годишно.

Ако ципата продължава да расте и бързо се прокрадва към центъра на роговицата, рано или късно неизбеж­но ще попадне В проекцията на зени­цата и така ще стесни полезрение­то. В тази ситуация вече се налага птеригиумът да бъде отстранен. Операцията е лека, не е опасна, не се налага да се лежи в болница, про­вежда се амбулаторно.

За Lekuva.net – вестник „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *