Защо не бива да спите с крака към вратата и още 5 забрани за сън

За да си осигурите добър и качествен сън не е достатъчно да сме уморени, да си легнем навреме или да се подсигурим със сънотворно


Има някои правила и забрани за сън, с които е добре да се съобразим. И тук съвсем не става въпрос за това да си лягаме поне три часа след последното хранене. Нито пък да изберем подходящ матрак и възглавница.

Какви са плановете ви за уикенда?

От година насам плановете за уикенда не са това, което бяха. Все пак съществува опция да отидете на кино, да посетите или да се срещнете с приятели. Мнозина в това скучно време искат само да спят. В това няма нищо лошо, но трябва да го направите правилно, като спазвате някои забрани. Кои от тях си струва да обмислите, преди да затворите вратата на спалнята, зависи от вас.

1. Не бива да спите с крака към вратата

Древният китайски лечител Tao Хонг Джинг не препоръчва да правите това. Според написаното в неговите медицински трактати, енергията, която циркулира в човешкото тяло, лесно изтича през вратите, докато спим. Според скандинавската митология, по време на сън душата може да излезе през вратата, да се изгуби и да не намери пътя обратно. Вратата отваря портата към тъмния свят, откъдето могат да дойдат зли същества и да завладеят душата на спящия човек. Първият знак, че през нощта ви притесняват точно такива същества, са кошмарите. От тях човек се събужда често през нощта и сутрин се чувства уморен.

Ако случайно леглото в спалнята е поставено така, че краката на спящите сочат към вратата, опитайте се да го преместите. Възможно е тази промяна да се отрази благотворно на съня ви.

Пророчицата Ванга

Психолозите казват, че много хора предпочитат да държат врата „под око“, дори и по време на сън. Това ги кара да се чувствате по-комфортно. Такива хора са неспокойни, повърхностни, вечно бързат и трудно докарват нещата до край.

Според едно популярно балканско суеверие, мъртвите ги изнасят през врата с краката напред. Пророчицата Ванга съветва да не се спи с крака към вратата, тъй като по този начин човек се чувства постоянно отпаднал, без сила и вика смъртта.

Единствената причина обаче да преместите леглото, така че да спите с главата си до вратата, е за вашия собствен комфорт.

2. Не бива да спите пред огледало

В едно интервю руската астроложка Джуна сподели, че в спалнята не бива да има огледала, особено такива, които отразяват спящия човек. В противен случай това ще му повлияе негативно и ще му докара проблеми. Огледалата в спалнята влияят негативно на семейните отношения, според лечителката на Брежнев. Ако наистина трябва да погледнете отражението си сутрин, закачете огледалото от вътрешната страна на вратата.

Джуна

3. Не поставяйте стайни растения в спалнята

През деня цветята работят за наше добро: произвеждат кислород, пречистват въздуха. Вечер, когато няма слънчева светлина, растенията дишат по същия начин като нас, консумирайки ценен кислород. Затова или отворете прозореца, или цветята ще трябва да бъдат изнесени от спалнята. Между другото, не е добра идея да държите и букети в спалнята. Поради силния аромат рискувате да получите главоболие и да не спите достатъчно добре.

4. Не бива да спите с глава до прозореца

Според различни предания злите духове обичат да надничат през прозорците през нощта. Единственият реален риск, на който излагате на себе си, заспивайки с глава до прозореца, да настинете поради течение, ако е отворен. Фън Шуй препоръчва просто да не поставяте леглото на линията на прозореца.

5. Не може да спите на светло

Това изобщо не е суеверие. Това е медицински факт: трябва да спите в пълна тъмнина. Ако в стаята има източник на светлина или стаята е осветена от улични лампи, производството на мелатонин, хормонът на съня, се нарушава. Това ни кара да се чувстваме уморени и безсилни през деня. И дори започваме да ядем повече, за да помогнем на тялото да се справи със стреса.

Бонус съвет, доказан от науката

Най-добре е човек да спи без дрехи. Това твърдение има много научни обосновки. На първо място, когато спим голи, хормонът мелатонин се произвежда по-добре: той помага да се поддържа младостта, намалява хормона на стреса кортизол и подобрява външния вид на кожата и косата. Освен това сънят става по-дълбок и при мъжете качеството на спермата се подобрява.

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *