БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Малко известни лечебни свойства на женското биле (РЕЦЕПТИ)

Женското биле, познато още и като сладник (Glycyrrhiza glabra) е многогодишна билка от семейство Бобови

женското биле
Корените на женското биле имат широка употреба за здравето и красотата

То има дебело, дървесно, многоглаво коренище с подземни издънки и един основен корен, дълбоко проникващ в почвата.

Лечебните свойства на женското биле са известни още от древността. Сред находките в гробницата на Тутанкамон археолозите са открили и корени от тази билка.

В Древна Гърция, а по-късно и в Рим, женското биле се е използвало при тежки физически и емоционални натоварвания. Древните гърци са плащали на скитите в злато за женското биле. Хипократ и Гален го наричали „скитски корен“. Лечебната билка е била включена в дажбата на войниците от армията на Александър Велики – те дъвчели корена, за да утолят жаждата и за да повишат издръжливостта си. В Китай женското биле също е много популярно – както преди векове, така и сега. Китайците са били наясно с лечебната стойност на това растение още около 2800 г. пр. н.е. и са го използвали за лечение на различни заболявания.

За женското биле е писано в една от първите книги, появили се в Китай след изобретяването на писмеността – „Книгата на билките – Бен-цао“

Съдейки по писмените доказателства, оцелели и до днес, китайският владетел Шен-Нун е първият, който се интересува от женското биле и събира обширна информация за него преди около 3 хиляди години пр. н.е.

Трябва да се знае, че Шен-Нун е изучавал не само женското биле, но и е тествал ефекта и на други лечебните билки върху хората. Великият арабски лекар Авицена също е използвал билката в медицинската си практика. Според него сокът от сладник подобрява потентността.

Авицена

Употреба: за медицински цели се използват корени от женско биле

Изкопайте корена през есента. Билкарите смятат, че това трябва да се направи в началото на ноември, преди да замръзне, или в началото на пролетта. Коренът не трябва да е по-млад от 3-5 години. Изкопаните корени се изтръскват от пръстта и се измиват със студена вода. Изсушават се на слънце. Когато са годни за употреба, те са жълти на цвят с влакнеста структура и сладък вкус

Корените на женското биле съдържат витамин С, каротин, рутин, захароза, глюкоза, нишесте, слуз, сапонин, флавоноиди, гликозиди, протеини, мазнини, танин, глициризинова и глициретинова киселина, кумарини, етерично масло, жълти пигменти, пектин, минерални соли и др. Сладостта на корена идва от съдържащия се в него сапонин – глициризин.

Препаратите, изготвени от корен от женско биле имат: противовъзпалителни, аналгетични, анти-фебрилни, отхрачващи, омекотяващи, обвиващи и спазмолитични свойства.

С вкуса на сладника сме запознати от детството. Много хора вероятно си спомнят вискозния сладък сироп, който майките ни даваха при кашлица. Екстрактът и сокът също се предписват при менопауза, токсикоза, онкологични заболявания, астма, туберкулоза, екзема, псориазис, хемороиди и отравяне с гъби и месо.

Много са заболяванията, при които женското биле насърчава бързото възстановяване

Коренът повишава имунитета и подмладява цялото тяло. Той едновременно тонизира и успокоява нервната система.

Сладник, цвят

Отвара

Залейте 15 грама сух корен от женско биле с 1 чаша гореща вода, оставете да заври и да къкри на слаб огън за 7-8 минути. Махнете от котлона и настоявайте за около 1 час.

Прецедете и взимайте от така получената отвара по 1 с.л. лъжица 4 пъти дневно преди хранене. Използвайте при стомашен дискомфорт и язва, гастрит, киселини, газове, вирусни херпеси, афти и др.

Инфузия

1 супена лъжица нарязан корен изсипете в 1 чаша вряла вода, оставете за половин час и прецедете. Взима се като отхрачващо средство, по 1 супена лъжица 4 пъти на ден. Полза от инфузията има при проблеми с изхождането, запек и активно уриниране

Ако дъвчете корен от женско биле, по-рядко ще имате проблеми със зъбите

Диетолозите препоръчват на хората, които искат да отслабнат, да добавят отвара от сладник към чая и кафето. Тя замества захарта и спомага за нормализиране на метаболизма.

Други състояния, при които може да се използва сладкия корен са:

– Настинки и грип;
– Вирусни и гъбични инфекции;
– Омазняване на черния дроб;
– Заболявания на устната кухина – възпаления на венците, кариеси, зъбен камък;
– Кожни заболявания, като например екзема и псориазис;
– Облекчава състоянието при артрит и различни алергии;
– Уголемена простата;
– Умора, депресия, неврози;
– Менопауза.

Препаратите от женско биле са противопоказани при хипертония, възпалителни чернодробни заболявания, цироза на черния дроб и дефицит на калий в кръвта.

Хранителната индустрия използва женското биле за подслаждане на бира, безалкохолни напитки и сиропи, квас и пълнежи за бонбони.

Някои добавят сладник и към ябълковия оцет

Така се получава не само много вкусен дресинг за салати и супи, но и чудесна енергийна напитка. За целта няколко лъжици (на вкус) се разтварят във вода, охлажда се и се използва за утоляване на жаждата през летните месеци.

Сладникът се използва и при производството на бои, мастило, акварели, боядисване на вълна и коприна в жълти, кафяви и сини цветове. А от стъблата правят въжета и чул.

В козметиката коренът от женско биле се използва в индустриални мащаби

Добавя се към дневни и нощни кремове за подмладяване на лицето, и в шампоани и балсами за подобряване растежа на косата. У дома може да се прилага отвара от сладник за обтриване на лицето след вечерно измиване. Компрес от женско биле добре успокоява кожата при екзема и розацея. Такава процедура трябва да се прави 2-3 пъти седмично.

За сгъстяване и растеж на косата

1 супена лъжица корен от женско биле залейте с 2 чаши вряща вода, кипете за 10 минути на тих огън, оставете за половин час и отцедете. Втрийте в корените на косата и навлажнете по цялата дължина обилно. Сложете шапка за баня и завийте с хавлиена кърпа главата. Измийте след 40-50 минути. Процедурата се прави 2 пъти седмично в продължение на 2-3 месеца. В бъдеще изплаквайте косата с такава отвара след всяко измиване.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *