Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Чай от портокалова кора – за подобряване на имунитета и храносмилането (РЕЦЕПТА)

Всички сме чували колко полезен е портокалът, но знаете ли, че може да си приготвите лечебен чай от кората му?

Чай от портокалова кора
Пиенето на чай от портокалова кора носи множество ползи за здравето, за които не сте и подозирали

След водата, чаят е втората най-популярна напитка в света. Топлата чаша чай сутрин може да ви зареди с енергия и да стимулира мозъка, докато чаша чай вечер може да бъде приятен начин за разпускане. Чаят притежава невероятни ползи за здравето, което е и основна причина за популярността му.

Чували ли сте някога за чай от портокалова кора? Портокалът е изключително разпространен плод, който е истински склад на така ивзестният на витамин C. Но кората, която изхвърляме без да се замислим, също е пълна с хранителни вещества и е изключително здравословна. Пиенето на чай от портокалови кори носи множество ползи за здравето, за които не сте и подозирали.

 

 Здравословни ползи от портокаловата кора:

 

Външната обвивка на цитрусовия плод е горчива на вкус поради наличието на флавоноиди, които прадпазват плода от вредители. Портокаловата кора има най-високата концентрация на флавоноиди от всички части на плода.

Кората, подобно на плода, е богата на хранителни вещества, включително фибри, витамин C и растителни съединения като полифеноли. Тя също така съдържа и други здравословни съставки като провитамин А, фолат, рибофлавин, тиамин, витамин B6 и калций.

 

  1. Предпазва от ракови заболявания

Кората на плода съдържа съединение, наречено лимонен. Този естествен химикал има противовъзпалителни и противоракови свойства. Консумирането на лимонен може да предотврати различни видове заболявания, от възпалителни процеси до рак на кожата.

 

  1. Подобрява имунитета и храносмилането

Силният вкус и аромат на чая увеличават слюнкоотделянето и производството на стомашни киселини. Редовно пиене на този чай стимулира храносмилателната функция и подобрява усвояването на полезните вещества от храната. Освен това, високото съдържание на витамин C доказано повишава имунитета и ускорява метаболизма.

 

  1. Предпазва от появата на хронични заболявания

Портокаловата кора е богат източник на растителни съединения, наречени полифеноли. Консумирането на чай от кората може да помогне за предотвратяване на много хронични състояния, като диабет тип 2, затлъстяване и болест на Алцхаймер. Лабораторни тестове разкриват, че съдържанието на полифеноли в кората е много по-голямо, отколкото в самия плод.

 

Как да си приготвите чай от портокалова кора?

 

Ще са ви нужни:

  • Чаша и половина вода
  • Кора от половин портокал
  • Канела
  • 1 супена лъжица мед (по избор)

Как да го приготвите:

Сложете портокаловата кора и канелата във водата и я загрейте до завиране. Оставете да я да ври в продължение на 2-3 минути, след което прецедете напитката. Ако искате да бъде по-сладка, може да добавите и 1 лъжица мед.

 

Препоръки:

 

Портокаловата кора обикновено се използва за приготвяне на сладкиши, но под формата на чай може да излвечете много повече полза от съдържащите се в нея вещества. Тя е абсолютно безопасна за консумация, но е препоръчително да я измиете обилно с вода, преди да я използвате за чай.

Източник: https://timesofindia.indiatimes.com/

Borinal, Боринал
БОРИНАЛ – за силен имунитет и защита от вируси

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *