Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

От безсъние до глад за захар: 25 странни неща, които наследяваме от родителите си

Децата наследяват от родителите си не само външен вид, но и характер, заболявания и определени умения

родителите
Наследяваме от родителите си не само външния вид, но дори и способността да разбираме и съчувстваме на другите

Детето обикновено получава 50% от ДНК от майката, останалите 50% от бащата, тоест 23 хромозоми от двамата родители. Учените са доказали, че творческите способности на детето също се наследяват, но ще се развият, ако родителите могат да осигурят всички необходими условия за това.

Генетиката е сложна, но много интересна наука

Нека се опитаме да разберем какви качества, освен външния вид, могат да бъдат наследени от родителите.

1. Безсъние. През 2017 г. беше проведено интересно проучване в Университета Уоруик, по време на което беше доказано, че склонността към безсъние може да се предаде на дете от страна на майката.

2. Склонност към измама. Ако човек има повишено производство на хормона вазопресин, тогава той често може да заблуди другите хора, без да съвестта да му „проговори“. И производството на такъв хормон се наследява.

3. Проблеми с шофирането. Не всеки успява да стане добър шофьор и експертите от Калифорнийския университет са доказали, че почти трима от всеки десет души имат ген, който е отговорен за лошите шофьорски умения.

4. Мимики. Психолозите казват, че всеки наследява мимиките от родителите си.

5. Тревожност и страх при посещение на зъболекар. Учените са доказали, че ако поне един от родителите е много притеснен преди посещение при зъболекар, тогава детето може да наследи това качество.

6. Поносимост към болка. Всеки човек има свой собствен праг на болка, но четири гена са отговорни за това, и тези гени се наследяват.

7. Производство на допамин (хормон на удоволствието). Изследвания, публикувани през 2015 г., показват, че някои хора наследяват ген, който намалява производството на допамин от родителите си.

8. Жажда за кофеин. В 50% от случаите децата наследяват желанието да изпият повече от едно кафе от родителите си.

9. Връзки с другите. Ако човек има гена 5HT2A, тогава той ще бъде популярен сред връстниците си, тоест хората ще бъдат привлечени към него.

10. Отлагане. Навикът да отлагате нещо за по-късно може да се наследи и от родителите.

11. Риск . Доказано е, че децата на „безстрашни“ родители често са готови да поемат рискове.

12. Оптимизъм. Окситоциновите рецептори са кодирани от специфичен ген, който може да има различни вариации при оптимистите и хората с повишено самочувствие.

13. Емпатия

Това е положителна черта (приемане и разбиране на онова, което чувстват другите), която децата също наследяват от родителите си.

14. Кихане при излагане на слънчева светлина. Ако човек започне да киха, когато гледа слънцето, това се нарича синдром на избухване на хелиофталмуса, който се наследява.

15. Доверчивост. Американски експерти доказаха, че близнаците се доверяват на хората повече, отколкото братя и сестри с няколко годишна разлика

16. Режим на будност и сън. ДНК на човека може да определи какъв ще бъде той – „чучулига“ или „бухал“.

17. Прекомерно изпотяване

Около 5% от населението страда от хипернидроза – прекомерно изпотяване, и това заболяване се предава от родителите.

18. Музикални вкусове. Доказано е, че генетиката определя 50% от музикалния вкус.

19. Склонност към диабет (главно при мъжете). При наличие на генетично предразположение към захарен диабет и неправилен начин на живот рискът от развитие на това заболяване се удвоява.

20. Агресивно поведение. Доказано е, че агресията зависи и от гените, получени от родителите.

21. Атлетизъм. Този критерий е 30-80% в зависимост от генетиката.

22. Интелектуални способности. Почти 50% от разликите в интелигентността са свързани с генетиката.

23. Стареене. Всяка хромозома има „крака“ (теломери), те могат да бъдат дълги или къси. Хората с хромозоми, които имат с къси теломери изглеждат по-възрастни от реалната им възраст.

24. Пристрастяване към горчивата храна. Генът TAS2R38 намалява чувствителността на вкусовите рецептори към горчивите храни.

25. Пристрастяване към сладкото. Ако човек има вариация на гена FGF21 в своята ДНК, той ще има така наречения „сладък зъб“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *