Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Генетична болест води до разлив на жлъчен сок в кръвта

Оплакванията основно са пожълтяване на бялото на очи­те и на кожата

На моя брат му поставиха загадачната диагноза синдром на Жилбер  на всичкото отгоре ни отчаяха, като казаха, че болестта е нелечима. Що за болест е това и как се живее е нея?

Надя Михайлова – Русе

Синдромът на Жилбер – това е разливане на жлъ­чен сок в кръвта. По принцип Първите му признаци се появяват в детството или юношеството след прекарана остра респираторна вирусна инфекция; след вирусен хепатит; на фона на стреса, гладува­нето, значителното физическо натоварване; след употреба на алкохол и някои лекарства.

Синдромът на Жилбер действително е нелечим, но това не е заболяване, а генетична особеност на организма, която се предава по наследство. Простичко казано, противопоказано е болният да употребява повече спиртни напитки и да се занимава с тежки физически упражнения. Други ограничения в живота му няма. Друг е въпросът, че наред с това детето може да получи пак в наследство недоста­тъчно от един специфичен чернодробен фермент, който е изключително важен за образуването на билирубина. Всичко това означава, че такова дете трябва по-нататък през живота си да живее здраво­словно. Но и това не е така страшно. Оплакванията на такива болни обикновено са пожълтяване бялото на очите, пожълтяване на кожата. Това става, за­щото синдромът на Жилбер е свързан с повишеното ниво на билирубин в кръвта.

Основно значение при тази диагноза има здра­вословният начин на живот, а не приемът на меди­каменти. Хранете се редовно – по 4-5 пъти на ден, придържайте се към разумна диета – без мазно, солено и газирано. За вас е противопоказано гладу­ването и не трябва да се занимавате професионално със спорт.

За Lekuva.net – вестник „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 2 до “Генетична болест води до разлив на жлъчен сок в кръвта

  1. lilit каза:

    Къде може да се прочете повече за този синдром. До какви стойности се повишава билирубина. Моя стигна вече 60 и се чудя колко още, а кои лекарства не трябва да се употребяват знаете ли? И при синдром на Жилбер нормално ли е да се повиши и желязото??? Имам толкова много въпроси, а информацията за това е доста оскъдна. И има ли някакви изследвания, които биха определили на 100%, че се касае за синдром на Жилбер, а не е нещо друго.

  2. Б. Георгиева каза:

    Метаболизма на алкохола няма нищо общо със засегнатия ензим при синдрома на Жилбер (УДФ глюкуронил трансфераза 1А1). За хората с този синдром е важно да знаят какви лекарства НЕ ТРЯБВА да употребяват, а именно такива, които се метаболизират с участието на УДФ глюкуронил трансфераза 1А1.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *