БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Златен корен: защитава черния дроб, артериите и подобрява паметта

Rhodiola rosea принадлежи към фармакологичната група лекарствени растения с естествен произход

Златен корен
Rhodiola rosea, позната още и като „златен корен“ покрива „златните“ стандарти на билколечението

Тези растения могат да повишат устойчивостта на организма към вредни ефекти от физически, химичен и биологичен произход

Това налага използването на Rhodiola rosea като превенция и терапия за подобряване на здравето и борба с много заболявания.

Родиолата е добре известен адаптоген, билка, която помага да се защитят телесните клетки от свободните радикали, които причиняват окислителни щети, причина за която са външната среда и различни химически агенти.

Кои растения се класифицирани като адаптогени? Те трябва да имат 3 свойства: нетоксичност, способност за възстановяване на физиологичния баланс и редица полезни действия. И не на последно място – адаптогените са билки, които съдържат специфични вещества. По време на стрес, адаптогените редуцират ефекта на стреса върху тялото. Те подпомагат адаптирането на организма към стресови ситуации и умора. Известно е, че адаптогените влияят не само върху физичните, но и върху химичните маркери на стреса.

Rhodiola rosea: 10 ползи за здравето

Rhodiola rosea, позната още и като „златен корен“ помага за запазването на сърцето и кръвоносните съдове, има анти-тревожно, антидепресивно, енергизиращо и подобряващо паметта действие. Родиолата е в състояние да нормализира индекса на кортизола, да увеличи концентрацията на азотен оксид, който е необходим за артериите.

Билката родиола ще бъде полезна за хора с хронична умора, тревожност, депресия, диабет, високо кръвно налягане и др. Тези хора задължително трябва да приемат „златен корен“ под формата на хранителна добавка.

1. Срещу умора

Умората може да бъде причинена от състояния като анемия, дисфункция на щитовидната жлеза, депресия и др. Използването на родиола може да помогне в борбата с хроничната умора.

2. Повишава физическата издръжливост

Комбинирана добавка от растения родиола и гинко билоба подобрява издръжливостта, като увеличава усвояването на кислород.

3. Облекчава безпокойството и депресията

При депресивни състояния лекарите предписват различни лекарства. Но всички те имат странични ефекти.

Като алтернатива, хранителните добавки с Rhodiola rosea могат да бъдат ефективни за страдащите от лоши мисли, паник атаки и депресия. Билката доказано намалява тревожността, стреса, гнева и подобрява общото настроение.

Опаковка на продукта "Смайлин – връща усмивката на вашето лице"
Смайлин – бързо прогонва лошите мисли и връща усмивката

4. Подобряване на паметта

Болестта на Алцхаймер е мозъчно заболяване, което засяга предимно възрастните хора и е доста често срещана форма на деменция. През последните десетилетия се наблюдава значително „подмладяване“ на хората с Алцхаймер, което е особено обезпокоително.

Rhodiola rosea помага да се предпази мозъкът от окислително увреждане на свободните радикали и се използва за профилактика и лечение на деменция. Този адаптоген се прилага успешно от специалисти при лечението на болестта на Алцхаймер.

 

5. Намалява кръвното налягане

Хипертонията засяга 25% от възрастното население на планетата. И това е ключов рисков фактор за инфаркти, сърдечна недостатъчност и инсулти. Лекарството е необходимо, когато обикновената промяна в начина на живот не работи. Родиолата може да помогне за справяне с проблема с хипертонията. Растението има свойства да намалява кръвното налягане, когато се приема редовно.

6. Защитава артериите

Атеросклерозата е процес в организма, при който артериите се запушват с калциеви отлагания. Това е характерен признак на стареене. Атеросклерозата е ключова причина за инфаркти и инсулти. Лечебното растение родиола може да предпази артериите от оксидативен стрес и атеросклероза.

7. Контролира кръвната захар

Пациентите с диабет имат повишени нива на глюкоза в кръвта. В този случай глюкозата причинява отрицателен оксидативен ефект върху кръвоносните съдове, нервите и някои органи (бъбреците, очите).

Диабетът тип 2 е заболяване, което се появява заради начина на живот, докато тип 1 се причинява от автоимунни проблеми в панкреаса. Родиолата е полезна за хората с диабет тип 2.

Активната съставка в това растение защитава клетките на панкреаса, произвеждащи инсулин (бета клетки).

8. Защитава черния дроб

Черният дроб е отговорен за филтрирането на токсични вещества отвън. Честото консумиране на мазна, пържена, пушена храна и алкохол има вредно въздействие върху черния дроб. Лекарствата също увреждат този деликатен, но много издръжлив орган.

Родиолата помага на черния дроб да се възстанови от въздействието на лекарствата, а салидрозидът (компонент, който се открива в растението) предпазва черния дроб от омазняване.

9. Противодейства на рака

Ракът на млечните жлези, дебелото черво и белите дробове са често срещани видове злокачествени новообразувания. Родиолата може да бъде ефективно превантивно средство срещу рак на гърдата. Компонентът салидрозид в състава му дори помага при лечението на това заболяване.

Веществото салидрозид също помага да се намали вероятността от рак на дебелото черво и белия дроб.

10. Подкрепа при лъчетерапия

В процеса на лъчева терапия, която се прилага при онкологични заболявания се убиват и здрави клетки. Вече споменатият салидрозид предпазва здравите клетки от негативните радиационни ефекти.

За да обобщим: Rhodiola rosea е ценен адаптоген, който подобрява защитните сили на организма, помага за защита на вътрешните органи и се бори с цял списък от сериозни заболявания. Наред с основната терапия, включването на билката родиола като допълнителен елемент от терапията може да има само положителен ефект.

Източници: bb-team.org, kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *