Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Глюкозамин: удължава живота и укрепва ставите

Глюкозамин е вещество, което присъства в съединителната тъкан на опорно-двигателния апарат

Най-голямо количество глюкозамин може да се получи от храната. Oсвен това се произвежда от хрущялните клетки. За поддържане на здрави стави и връзки се препоръчва прием на глюкозамин под формата на хранителна добавка – хапчета, на прах и т.н.

Специалисти от Федералния технологичен институт (Цюрих, Швейцария) са работили върху проучвания, потвърждаващи, че употребата на глюкозамин (C6H13NO5) под формата на хранителна добавка има благоприятен ефект върху удължаването на живота. Това лекарство насърчава естественото производство на ставния хрущял и помага за намаляване на болката, която е често срещана при артроза и артрит.

Ползи от глюкозамин за здравето на ставите

Проведени са специални експерименти с гризачи, в резултат на което е установено, че животните, които са получили добавка с глюкозамин, имат 10% по-голяма продължителност на живота. Според човешките стандарти това съответства на около осем години.

Освен това експертите са установили, че глюкозаминът подпомага организма в борбата срещу диабета и намалява вероятността и развитието на злокачествени новообразувания.

Как можете да си набавите глюкозамин?

Максималната концентрация на глюкозамин се намира в черупките на мекотелите, по-малък обем – в месните продукти, по-точно – в костите и костния мозък. При производството на добавки суровините са раци, скариди, омари и др. Чрез хидролиза активното вещество се освобождава от черупките на тези организми.

Не чак толкова често, но глюкозамин се произвежда и от растителни продукти (люспи от царевица). Обработката на суровини се състои от смилане и ферментация. Този метод изключва алергични прояви към животинските протеини.

Глюкозамин се съдържа в голямо разнообразие от животински продукти. Концентрацията му е висока в говеждото, птичето месо, червената риба, някои видове сирена и други морски дарове.

Но за да се поддържа здравето на ставите и връзките, експертите съветват допълнителен прием на глюкозамин в следните налични форми:

Таблетките са доста популярна форма; те са чист компресиран глюкозамин

Капсули – вътрешността на капсулата съдържа глюкозамин на прах / течност. Тази форма на прием е най-оптимална от гледна точка на асимилация и комфорт при използване.

Течният глюкозамин е по-рядко срещана форма. Трябва да се съхранява в хладилник, неудобен е за транспортиране и не е чак толкова лесно да се изчислят дозите. Но в течна форма глюкозаминът се усвоява по-добре в храносмилателния тракт.

На прах – той се абсорбира напълно, освен това в състава на праховете се въвеждат допълнителни съединения за ефект
преди всяко действие на глюкозамина.

Глюкозаминът се произвежда в хидрохлоридна (глюкозамин + хондроитин) и сулфатна форма (от глюкозамин натриев хлорид сулфат). Не се забелязва голяма разлика между техните ефекти върху здравето. Хидрохлоридът съдържа около 80-85% глюкозамин, а сулфатът – 60-65%, останалото съдържание на компоненти в състава са спомагателни съединения.

За какво е полезен глюкозаминът?

Глюкозаминът участва главно в образуването на съединителна тъкан, по-специално хрущяли и връзки, което е необходимо за нормалното функциониране на ставите.

Тежкият физически труд и стресовите условия влияят негативно на ставите: те ги увреждат и унищожават. В резултат на това има дискомфорт, болезненост и проблеми с развитието на опорно-двигателния апарат. Затова е много важно да се поддържа оптималното количество глюкозамин в организма. Това се отнася до голяма степен за лицата, занимаващи се с професионален спорт. Плюс това, глюкозаминът участва в синтеза на различни хормони и ензими.

Глюкозаминът е показал резултати за укрепване на имунната защита. Помага за засилване на имунния отговор на организма срещу всякакви инфекции и болестотворни организми.

Допълнителни свойства

Глюкозаминът позволява да се поддържа тялото в нормален тонус. Укрепва кожата, нокътните плочи, косата, кръвоносните съдове, сухожилията и мускулната тъкан. Това е възможно, тъй като глюкозаминът присъства в протеините и клетъчните мембрани, което ги прави силни и устойчиви на различни видове влияния.

Положителните ефекти на глюкозамина

Допълнителният прием на това вещество ще помогне за възстановяване на увредените тъкани на хрущялите и връзките. Глюкозаминът подобрява производството на хиалуронова киселина, която образува синовиалната течност. Това играе важна роля за предотвратяване наранявания на ставите.

Ако системно приемате глюкозамин при остеоартрит, това ще намали вероятността от прояви на артроза. През първите 3 седмици от приема се наблюдава намаляване на проявите на силна болка и подвижността в болните стави се нормализира.

Глюкозамин сулфатът е ефективен срещу всички видове инфекции. В комбинация с някои лекарства намалява възпалението на тъканите.

Как да приемате правилно глюкозамин?

Когато избирате глюкозамин, обръщайте внимание основно на концентрацията на активното вещество в 1 таблетка / капсула. В опаковка от 240-360 таблетки има добавки и концентрацията е ниска. Освен това трябва да се взимат по 4-6 таблетки. Много по-удобно е да изберете глюкозамин в опаковка от 90 капсули. В този случай концентрацията е по-добра и се взимат само по две таблетки на ден.

Нормата на прием на добавка с глюкозанин на ден за възрастен е 700 mg. Полезно е за хората, занимаващи се с професионални спортове, да консумират 1500 mg на ден, разделяйки общия обем на няколко приема. Приемайте глюкозамин с храна или след хранене. Обърнете внимание: не се препоръчва да приемате добавката на гладно, тъй като това може да причини чревни проблеми.

Продължителността на приема на добавката за профилактика е 28 дни, на интервали от 2-3 месеца. Но за максимална полза или при проблеми със ставите, можете да увеличите продължителността на употребата на глюкозамин (той „работи“ кумулативно). Най-добрият вариант: приемайте добавката като направите курс от 12-16 седмици, след това следва пауза за 6-8 седмици и отново започвате приема.

Комбинации с други добавки

За положителен резултат употребата на глюкозамин може да се комбинира с приема на:

– Хондроитин.
– Метилсулфат метан (MSM).
– Колаген.
– Рибено масло.

Вероятен страничен ефект

Приемът на глюкозамин не представлява риск за здравето. Това се потвърждава от специални проучвания. Има редица ограничения за приема на добавката: бременност (и планирана – включително), тенденция към алергични прояви.

Във всеки случай обсъдете приема на добавката с вашия лекар. Това ще помогне да се определи целесъобразността, дозировката и продължителността на употреба.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *