Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

5 ферментирали храни, които са много полезни за здравето

Този естествен процес прави някои хранителни продукти значително по-полезни

кисело зеле
Киселото зеле е от най-полезни те ферментирали храни

Ферментиралите храни са част от ежедневната диета на хората още от дълбока древност. Причината за това е, че процесът на ферментация предпазва хранатата от разваляне. Нови открития в областта разкриват, че продуктите, които ферментират са изключително полезни за организма.

Според публикация в „Critical Reviews in Food Science and Nutrition”, те помагат за понижаване на холестерола, подобряват имунитета, предпазват от развитие на ракови заболявания, алергии, диабет, затлъстяване и остеопороза.

Ферментиралите продукти улесняват усвояването на протеините и въглехидратите, повишават способността на тялото да абсорбира витамини, минерали и растителни хранителни вещества и поддържат баланса на стомашно-чревната микрофлора.

Ферментацията е процес, който използва бактерии и дрожди, за да превърне захарите и нишестето в храните и напитките в киселини. Видовете бактерии и дрожди допринасят за вкуса и текстурата на хранителните продукти.

 

Тук ще разгледаме 5 от най-полезните и достъпни ферментирали храни:

 

  1. Хляб с жива закваска

Живата закваска за получаването на хляб използва дрожди и млечнокиселинни бактерии, които се съдържат в брашното. Втасването на тестото повишава количествтото хранителни вещества като фолати и витамин E. Те са изключително полезни за кръвоносната система и се смята, че предпазват от инсулт и сърдечни заболявания.

 

  1. Кисело мляко, кефир и сирене

Сиренето и другите ферментирали млечни храни като кисело мляко, кефир и мътеница са особено полезни за благосъстоянието на сърцето, мозъка и храносмилателната система.

Смята се, че сините ферментирали от плесени сирена като Рокфор, са особено полезни за кръвоносната система. Това обяснява и френският парадокс – фактът, че французите се хранят с продукти с съдържащи голямо количество наситени мазнини, а имат много нисък процент на сърдечно-съдови заболявания.

Киселото мляко и мътеницата са от най-здравословните храни за стомаха и червата, тъй като те са натурални складове за пробиотични бактерии (полезни бактерии).

 

  1. Маслини

Маслините са крайъгълен камък на средиземноморската диета. Те са много богати на биологично активни съединения с антиоксидантни, противовъзпалителни и хормонорегулуращи свойства. Маслините, които ядем са продукт на ферментация с благоприятни за червата пробиотично млечнокисели бактерии и естествени дрожди. Те намаляват риска от хронични заболявания на сърцето и деменция.

 

  1. Шоколад

Ферментацията на каковите зърна е ключова и е първата стъпка в производството на шоколад. Публикация в „Nutrition and Metabolism”, от 2016 година, твърди, че страничните продукти от ферментацията на зърната имат уникални противогъбични свойства, понижават нивата на вреден холестерол и спомагат за преборването на инфекции.

За предпочитане е натуралният тъмен шоколад.

 

  1. Кисело зеле

Поради ферментацията, през която преминава, киселото зеле предлага много повече ползи за здравето от прясното. То е особено здравословно, защото микроорганизмите в него смилат естествените захари и ги превръщат в органични киселини, които го правят много по-лесно за храносмилане и увеличават хранителната му стойност.

Киселото зеле е полезно за стомаха и червата, повишава имунната защита, спомага за отслабване, намалява рискът от определени видове рак и укрепва костите.

Източници: https://www.saga.co.uk; https://www.healthline.com; https://elavegan.com; https://www.smallfootprintfamily.com

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *